akyroseis-ptiseon

Το χάος που ήδη επικρατεί σε αρκετά μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, αναμένεται να ενταθεί μέσα στον Αύγουστο, καθώς αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια περικόπτουν ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα πτήσεων ελλείψει προσωπικού και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα οι εταιρείες απέσυραν 25.378 πτήσεις από τα προγράμματα πτήσεων τους τον Αύγουστο του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της Cirium, μιας εταιρείας ανάλυσης της αεροπορικής βιομηχανίας, που μετέδωσε η Air Journal, αυτό αφορά σχεδόν το 60% στην Ευρώπη.
Με δεδομένες τις περισσότερες από 3 εκατομμύρια απογειώσεις που αναμένονται τον Αύγουστο παγκοσμίως, η κλίμακα παραμένει περιορισμένη. Στην Ευρώπη, που επηρεάζεται περισσότερο απ’ τις εξελίξεις, οι 15.788 ακυρώσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% του προγράμματος πτήσεων.

Σύμφωνα με τη Cirium, η Turkish Airlines είναι η εταιρεία με τον μεγαλύτερο αριθμό ακυρώσεων στην Ευρώπη με 4.408 ακυρώσεις απογειώσεων, οι μισές από αυτές στην Κωνσταντινούπολη και το ένα τέταρτο στη Ρωσία. Ακολουθούν η British Airways με 3.600 ακυρώσεις, η easyJet με 2.045, η Lufthansa με 1.888 και η Wizz Air με 1.256. Στον υπόλοιπο κόσμο, η βραζιλιάνικη εταιρεία Azul απέσυρε 2.133 πτήσεις, η Korean Air της Νότιας Κορέας 2.033 και η ινδική IndiGo 2.030.

Στη Γαλλία, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση ακύρωσης με πρωτοβουλία της εταιρείας, υποχρεούνται να προσφέρουν στον επιβάτη την επιλογή μεταξύ επιστροφής χρημάτων του εισιτηρίου εντός 7 ημερών ή άλλης πτήσης στον τελικό προορισμό υπό συγκρίσιμες συνθήκες μεταφοράς. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται αποζημίωση που μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ.

Το Χίθροου έβαλε φρένο στις πωλήσεις νέων εισιτηρίων

Στη Βρετανία, το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο καλεί τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν την πώληση καλοκαιρινών εισιτηρίων και επιβάλλει ανώτατο όριο επιβατών μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερες ακυρώσεις πτήσεων.

Το νέο όριο των 100.000 επιβατών ημερησίως – το οποίο αντιστοιχεί σε περικοπή 4.000 επιβατών την ημέρα – θα ισχύει από την Τρίτη έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το αεροδρόμιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Heathrow, John Holland-Kaye, δήλωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των επιβατών ξεπέρασε τακτικά τους 100.000, οδηγώντας σε «περιόδους όπου η εξυπηρέτηση πέφτει σε επίπεδο που δεν είναι αποδεκτό».

Είπε ότι οι αεροπορικές εταιρείες, οι επίγειες αεροπορικές εταιρείες και το αεροδρόμιο δεν ήταν σε θέση να χειριστούν τόσο μεγάλους όγκους.

Οι επιβάτες αντιμετώπισαν μεγάλες ουρές, καθυστερήσεις, ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, καθυστερημένες αποσκευές και αποσκευές που δεν έφτασαν στις πτήσεις.
Χωρίς το ανώτατο όριο, το Χίθροου προέβλεψε ότι οι καθημερινές θέσεις αναχώρησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα ήταν κατά μέσο όρο 104.000 – δίνοντας μια ημερήσια υπέρβαση 4.000.

«Κατά μέσο όρο μόνο περίπου 1.500 από αυτές τις 4.000 καθημερινές θέσεις έχουν πωληθεί επί του παρόντος σε επιβάτες και γι’ αυτό ζητάμε από τους συνεργάτες μας να σταματήσουν την πώληση καλοκαιρινών εισιτηρίων για να περιορίσουν τον αντίκτυπο στους επιβάτες», είπε ο κ. Holland-Kaye.

«Κάνοντας αυτήν την παρέμβαση τώρα, στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τις πτήσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών στο Χίθροου αυτό το καλοκαίρι και να δώσουμε εμπιστοσύνη ότι όλοι όσοι ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου θα έχουν ένα ασφαλές και αξιόπιστο ταξίδι και θα φτάσουν στον προορισμό τους με τις αποσκευές τους».

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα σημαίνει ότι ορισμένα καλοκαιρινά ταξίδια είτε θα μεταφερθούν σε άλλη μέρα, σε άλλο αεροδρόμιο είτε θα ακυρωθούν και ζητούμε συγγνώμη από όσους επηρεάζονται τα ταξιδιωτικά τους σχέδια».

Οι ταξιδιώτες που επηρεάζονται δεν θα δικαιούνται αποζημίωση, καθώς ο λόγος για τις ακυρώσεις θα χαρακτηριστεί ως εκτός του ελέγχου των αεροπορικών εταιρειών.

Ο κ. Holland-Kaye είπε ότι οι καθυστερήσεις σε άλλα αεροδρόμια είχαν αρνητικό αντίκτυπο καθώς οι επιβάτες έφτασαν καθυστερημένα, αυξάνοντας τις πιέσεις στο προσωπικό.

«Οι συνάδελφοί μας κάνουν τα πάντα για να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους επιβάτες, αλλά δεν μπορούμε να τους θέσουμε σε κίνδυνο για τη δική τους ασφάλεια και ευημερία», είπε.

Είπε ακόμα ότι ορισμένες «κρίσιμες λειτουργίες» είναι «σημαντικά ανεπαρκείς», ειδικά οι χειριστές εδάφους, οι οποίοι έχουν συμβάσεις με αεροπορικές εταιρείες για να παρέχουν προσωπικό check-in, να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν αποσκευές.

«Αυτό αποτελεί σημαντικό περιορισμό στη συνολική χωρητικότητα του αεροδρομίου», είπε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × 1 =