oafsi-entasis-sta-ellinotourkika

Το κουμπί της παύσης πατήθηκε και η εικόνα των ελληνοτουρκικών “πάγωσε”. Καλό θα είναι να δούμε ποια είναι αυτή η εικόνα ,γιατί όταν ο Ερντογάν και οι “φίλοι” του αποφασίσουν να πατήσουν ξανά το “play” , απ΄ αυτή τη “παγωμένη” εικόνα θα ξεκινήσουμε…

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις επαφές και τα παζάρια του με Μέρκελ-Μακρόν-Τζόνσον, είδε τον Έλληνα πρωθυπουργό, έριξε γέφυρες στον Μπάϊντεν και δεν ήταν καθόλου δύσκολο να μας …υποσχεθεί “ήσυχο 2021”! Κι αυτό γιατί η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο, χρησιμοποιώντας ακόμη και την απειλή στρατιωτικής εμπλοκής, έκανε κι άλλα βήματα επιβολής του καθεστώτος που επιθυμεί στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

  • Θεωρεί “δική” της την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ,του ορίου της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Μας το έδειξε με εκκωφαντικό τρόπο σ΄όλη τη διάρκεια των προκλήσεων του Oruc Reis. Δεν πέρασε ούτε μια στιγμή το όριο του 28ου μεσημβρινού , “δηλώνοντας” ότι συμφωνεί με την ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση που αφήνει “ανοιχτή” τη θαλάσσια περιοχή που την ενδιαφέρει. Μόνο που σ΄ αυτή υπάρχει και το Καστελόριζο…
  • Η Τουρκία κάνει πράξη τη διχοτόμηση του Αιγαίου, όχι μόνο με τις συμβολικές και σχεδόν καθημερινές πτήσεις αεροσκαφών της ακριβώς στον 25ο μεσημβρινό. Οι ψαράδες της εκμεταλλεύονται ανενόχλητοι το Αιγαίο και πριν μερικούς μήνες οι Τούρκοι έκαναν επιχείρηση μεταφοράς ασθενούς δυτικά της Λέσβου από εμπορικό πλοίο το οποίο ΔΕΝ κάλεσε τις ελληνικές αρχές αλλά τις τουρκικές! Όπως και για πολλά άλλα γεγονότα, η κυβέρνηση προτίμησε το δρόμο της αποσιώπησης…
  • Ο Ερντογάν έκανε την Αγία Σοφία τζαμί και “δεν άνοιξε μύτη”.
  • Το 2020 ολοκληρώθηκε με 376 υπερπτήσεις τουρκικών Α/Φ άνωθεν ελληνικού εδάφους, καθώς και με 3.215 παραβιάσεις των Χωρικών Υδάτων μας.
  • Παρά την πρακτική της Ελλάδας να μην καταγράφει τις παραβιάσεις που γίνονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αυτές υπάρχουν κι αποτελούν τη νέα απειλή.
  • Τουρκικά ερευνητικά πλέουν στο Αιγαίο χωρίς καν να τα παρακολουθούμε στενά. Τελευταίο παράδειγμα ο πλους του Tubitak Marmara.

Αυτά κι άλλα πολλά που ήρθαν να προστεθούν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στη Γαλάζια Πατρίδα, δείχνουν ότι η Τουρκία με τη συνεχή πίεση, αξιοποιώντας πλήρως την ανοχή των δυτικών συμμάχων, έχει κατορθώσει να επιβάλλει στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο εξελίξεις που πριν από μερικούς μήνες ούτε ως σενάριο εργασίας δεν θα τις συζητούσαμε.

Σ΄αυτό το σημείο πατήθηκε η …παύση. Κι απ΄ αυτό θα ξεκινήσει η επόμενη σκηνή των ελληνοτουρκικών, τα οποία είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να τα αντιμετωπίσει σοβαρά. Δεν μπορεί να πιστέψει κανένας ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας έχει περιορίσει τους στόχους της “σ΄ ένα ήσυχο καλοκαίρι”!

Από militaire.gr

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine + eight =