εκλογές, υπες, κυβέρνηση

Στο νόμο προσκρούει η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης από την «πίσω πόρτα» μεγάλου μέρους των υπηρεσιών που παρέχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε πρόκειται για δήμους είτε για Περιφέρειες. Όπως αναφέρουν τα Νέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι περιβόητοι « Αναπτυξιακοί Οργανισμοί ΑΕ» του νόμου Θεοδωρικάκου (Ν.4674/2020) που ψηφίστηκε την στιγμή που η χώρα ήταν στο κατώφλι της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης αποτελούν όχημα μιας ιδιότυπης διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Ο νόμος αυτός, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 53Α’/11-3-20, με όσα προβλέπει και «παρέχει», όχι μόνο δεν καταπολεμά αλλά ενισχύει την αδιαφάνεια, τη ρουσφετολογία, την πλήρη «απονεύρωση» του Δημοτικού Συμβουλίου από αρμοδιότητες κ.α, αναθέτοντας τα πάντα σ΄ αυτούς τους παντελώς ανεξέλεγκτους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς».
Οι συγκεκριμένοι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» θα λειτουργούν ουσιαστικά ως μεσάζοντες. Δίχως κατάλληλο προσωπικό, ό,τι τους ανατίθεται από τους δήμους, θα το αναθέτουν απευθείας σε τρίτους (ιδιώτες) να το εκτελέσουν. Θα λειτουργούν δε ως Ανώνυμες Εταιρίες αλλά στο τέλος τα χρέη που θα συσσωρεύουν θα τα φορτωθούν οι δήμοι, οι οποίοι όμως στις πράξεις τους δεν θα έχουν κανένα λόγο. Ούτε καν θα μπορούν να αντιδράσουν ή να αποτρέψουν.

Αποκαλυπτική και καταπέλτης, ήταν η βαθύτατα εμπεριστατωμένη τοποθέτηση που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας (28/7), ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», κ. Αλεξίου.
Ο κ. Αλεξίου, με «ονόματα και διευθύνσεις» , με συγκεκριμένες αναφορές στο τι ισχύει σήμερα αποδόμησε πλήρως τη νομιμότητα των επιδιώξεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των σημερινών Δημοτικών – Περιφερειακών Αρχών για τους «μεταλλαγμένους» αυτούς «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς».
Ανέφερε μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξίου:
– «Οι Αναπτυξιακές εξαιρούνται από το άρθρο 12 του Ν.4412.Τα άρθρα 1,2,12 του συγκεκριμένου νόμου δεν μπορούν να τροποποιηθούν «ποτέ, όσο η Ελλάδα είναι στην ΕΕ».
– Οι συμβάσεις αναθέσεων προς αυτές, που θα υπογράφουν οι δήμοι, περιέχουν αμοιβή από τους ΟΤΑ υπό μορφή κόστους εκτέλεσης σύμβασης.
– Το τέχνασμα της απόκρυψης άμεσης αμοιβής των Αναπτυξιακών από τους δήμους, αποσκοπεί στο να «νομιμοποιούνται» οι σχετικές αποφάσεις των ΟΤΑ για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων από τον έλεγχο της Αποκεντρωμένης, των παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
– Για να καταστούν «νόμιμες» πρέπει να φαίνεται ότι δεν υφίσταται χρηματοδότηση από τους ΟΤΑ προς αυτές.

Τι ισχύει
– Με το Ν. 4412 προσαρμόσθηκε η Ελληνικής Νομοθεσία προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, χωρίς εξαιρέσεις
– Στην παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.4483/17 αναφέρεται ότι οι Αναπτυξιακές Εταιρίες των ΟΤΑ δεν ανήκουν στους φορείς του δημόσιου τομέα.
– Δεν επιχορηγούνται έμμεσα ή άμεσα από τους ΟΤΑ. Λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αποτελώντας, όπως ορίζει ο Ν. 4412, Οικονομικούς Φορείς και όχι Αναθέτουσες Αρχές.
– Ταυτόχρονα οι προσλήψεις προσωπικού τους, συνεχίζουν να υπάγονται στο ΑΣΕΠ, αφού δεν υπάρχει άλλη νομοθετική ρύθμιση που να καταργεί την ισχύουσα «περί προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων».
– Με το άρθρο 179 του Ν.4555/18 που τροποποιήθηκε το άρθρο 100 του Ν.3852/10, ορίζεται πως μόνο οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν.1256/82, όπως ισχύει, μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με ΟΤΑ.
– Ή εναλλακτικά, εκείνες που υπόκεινται σε έλεγχο ασκούμενο από τους ΟΤΑ και το ΔΣ τους να διορίζεται σε περισσότερο από το ήμισυ από το δήμο ή τον κρατικό φορέα που υπάγεται.
– Σύμφωνα με την Οδηγία 7789/7-2-19 της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, προκύπτει ότι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί πληρούν δυο από τα τρία αυτά κριτήρια. Επειδή δεν χρηματοδοτούνται από το δήμο, η διοίκηση τους, δεν υπόκειται σε έλεγχο αλλά διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο των ΑΕ, αυτοί οι Οργανισμοί δεν είναι Δημόσιες – Δημοτικές Αρχές και Αναθέτουσες Αρχές, με βάση τον ν. 4412».

Τα τελευταίο σημαίνει ότι αυτοί οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» δεν έχουν δικαίωμα ανάθεσης. Δηλαδή, μπορούν σε ό,τι τους ανατίθεται, να λειτουργούν ως «μεσάζοντες» και να το αναθέτουν αυτοί με τη σειρά τους σε κάποιον τρίτο. Αλλά να διαθέτουν και να το εκτελούν με δικό τους προσωπικό, που θα έχει προσληφθεί με ΑΣΕΠ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen + 11 =