τουρκία ευρωπαϊκή ένωση

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στην Τουρκία από την συμφωνία των «27» στη Σύνοδο Κορυφής  αν κρίνει κανείς από τις αναρτήσεις των τουρκικών  μέσων ενημέρωσης και ιδίως των βασικών εφημερίδων.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση της Τουρκίας ωστόσο σύμφωνα με μη κατονομαζόμενο ανώτατο τούρκο αξιωματούχο που μίλησε στο Reutersοι κυρώσεις θα ήταν αντιπαραγωγικές, θα πληγούν οι σχέσεις των δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με ανώτατο τούρκο αξιωματούχο. «Η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης μέσω διπλωματίας και διαπραγματεύσεων. Δεν θα δεχτούμε μονόπλευρες αποφάσεις».

Παρόλα αυτά, η απτή πλέον πιθανότητα της επιβολής κυρώσεων από τους Αμερικανούς έπληξε ήδη το τουρκικό νόμισμα που παρουσιάζει συνεχή πτώση σήμερα έναντι των ξένων νομισμάτων πλησιάζοντας τις χαμηλές τιμές που ίσχυαν πριν από την παραίτηση του γαμπρού του Τούρκου προέδρου και υπουργού Οικονομικών πριν από ένα μήνα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν  απουσιάζει στο Αζερμπαιτζάν και δεν έχει μιλήσει ακόμα, αν και όλα δείχνουν ότι περίμενε μια τέτοια απόφαση επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. Πριν την αναχώρηση του εμφανίστηκε αρκετά χαλαρός λέγοντας πως «εμείς έχουμε υπομονή και περιμένουμε από το 1963, δεν αλλάζουμε τους στόχους μας και τις αποφάσεις μας» παρουσιάστηκε δηλαδή  καθόλου ανήσυχος για το τι θα προκύψει στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, οι σημερινές εκδόσεις των τουρκικών ΜΜΕ, πρόλαβαν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα έχουν σχεδόν τον ίδιο τίτλο

Η Χουριέτ  αναφέρει πως  δεν βγήκε απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ .

Η Γενί Σαφάκ  σημειώνει πως δεν βγήκε απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.Η Ελλάδα γύρισε με άδεια χέρια από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι «η ΕΕ θέλει να δώσει μία ευκαιρία στο διάλογο με την Τουρκία»

Η Μιλιέτ  στον τίτλο της γράφει πως «Η Ελλάδα τρελάθηκε – Δεν πήραν αυτό που ήθελαν» και η Α Χαμπέρ ότι «Δεν βγήκε απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ».

Η Σοζτζού αναφέρει ότι «Οι  ηγέτες της ΕΕ δεν πήραν απόφαση κυρώσεων για την Τουρκία» και η Τ24 πως  η ΕΕ  αποφάσισε διεύρυνση της λίστας προς τουρκικές εταιρείες και πολίτες – Τα πιο σκληρά βήματα αφέθηκαν για το Μάρτη.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 + 11 =