pandimia

Για το ενδεχόμενο επερχόμενης πανδημίας, της οποίας τα χαρακτηριστικά θα είναι περισσότερο φονικά, προειδοποίησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Σάρα Γκίλμπερτδημιουργός του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca.

«Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές μας και τη διαβίωσή μας. Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος μπορεί να είναι χειρότερος», ανέφερε η κα Γκίλμπερτ, κάνοντας λόγο για έναν «επόμενο πανδημικό ιό, ο οποίος θα είναι πιο μεταδοτικός ή πιο θανατηφόρος ή και τα δύο».

Σημείωσε, μάλιστα, πως η τεχνογνωσία και η επιστημονική πρόοδος που ήρθαν ως αποτέλεσμα της covid-19, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως οδηγός, ο οποίος, θα μπορούσε -με την κατάλληλη χρηματοδότηση- να οδηγήσει στην κατάλληλη προετοιμασία για μια νέα πανδημία. «Όπως επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις, στην κατασκοπεία και στη διπλωματία προκειμένου να αμυνθούμε από πολέμους, πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε ανθρώπους, έρευνα, παραγωγή και θεσμούς για να αμυνθούμε ενάντια στις πανδημίες», τόνισε.

Σχετικά με την Όμικρον, είπε ότι η νέα παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόηση, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή μιας λοίμωξης λόγω της Όμικρον.

Πρόσθεσε, πάντως, πως μια μειωμένη προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης, «δεν σημαίνει, κατ’ ανάγκη, και μειωμένη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Εωσότου μάθουμε περισσότερα, ας είμαστε επιφυλακτικοί και ας πάρουμε μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της νέας παραλλαγής».

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

six + 8 =