xekinisan-aitiseis

Μπήκαμε σε lockdown στις 7 Νοεμβρίου με 2.555 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και με μέσο όρο 7 ημερών τα 2.223 κρούσματα. Είχαμε την πιο παρατεταμένη καραντίνα στην Ευρώπη, είμαστε η μόνη χώρα– μαζί με την Κύπρο – που για να βγεις από το σπίτι σου στέλνεις SMS, και είμαστε επίσης η χώρα με τα, μακράν, υψηλότερα και αυστηρότερα, πρόστιμα για παράβαση των περιοριστικών μέτρων.

Παρά ταύτα, πέντε μήνες μετά, ετοιμαζόμαστε να βγούμε από το lockdown με 3.132 κρούσματα (στοιχεία 27ης Μαρτίου), με τον μέσο όρο 7 ημερών στα 2.426 κρούσματα, με 72 θανάτους την ημέρα και με τον δείκτη θετικότητας πάνω από το 6%. Υποδεχόμαστε επίσης, με πανηγυρικούς τόνους, τους πρώτους Γερμανούς τουρίστες στα Χανιά, την ίδια μέρα που καταγράφουμε το τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ σε διασωληνωμένους (735 στις 27 Μαρτίου) και, που σύμφωνα με τους γιατρούς του «Ευαγγελισμού», 129 άνθρωποι βρίσκονται με αναπνευστήρες εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας επί ματαίω κλίνη σε εντατική.

Όλα αυτά κατά την επιτροπή Τσιόδρα, όπως τουλάχιστον μετέφερε τις εκτιμήσεις της η καθηγήτρια Βανα Παπαευαγγέλου, ενέχουν στοιχεία «σταθεροποίησης». Κατά τον πρωθυπουργό επίσης, μάλλον αποδεικνύουν ότι «η χώρα, παρά τις δυσκολίες, τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες». «Εάν η Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή στην συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ «είχε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, σήμερα θα θρηνούσαμε τα διπλάσια θύματα”.

Κατά τα διεθνή μαθηματικά, στατιστικά και επιστημονικά δεδομένα, ή οι αριθμοί στην Ελλάδα είναι… λειψοί, ή η επιτροπή Τσιόδρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζουν στοιχεία που δεν γνωρίζει κανείς άλλος – ούτε ο ECDC, ούτε το Βloomberg, για παράδειγμα.

Ως προς το κατά πόσο η Ελλάδα έχει χαμηλότερους δείκτες θανάτων από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τα συγκριτικά στοιχεία του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου) γενούν σοβαρά ερωτήματα:

Στην Βρετανία, για παράδειγμα, όπου έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο οι εμβολιασμοί, επίσης στις 27 Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα ήταν 3.865 και οι θάνατοι 58.

Στην Γερμανία, με επίπεδο εμβολιασμών χαμηλότερο και από την Ελλάδα, την ίδια μέρα τα ημερήσια κρούσματα ήταν 17.628 και οι θάνατοι 87. Και ο πληθυσμός της χώρας είναι σχεδόν οκταπλάσιος από τον ελληνικό.

Στην, συγγενή με τα ελληνικά μεγέθη, Πορτογαλία, στις 27 Μαρτίου καταγράφηκαν 344 κρούσματα και 8 θάνατοι. Στο Βέλγιο, τα κρούσματα ήταν 5.332 και οι θάνατοι 18, ενώ στην Ολλανδία με 8.798 κρούσματα οι θάνατοι ήταν 29. Στην Ισπανία επίσης στις 18 Μαρτίου (τελευταία ημερομηνία με διαθέσιμα επίσημα στοιχεία), και με ανοιχτή την εστίαση και με πολλά καταστήματα, τα κρούσματα ήταν 3.064 και οι θάνατοι 21.

Πέραν των κρουσμάτων και της αναλογίας τους με την θνητότητα, το αφήγημα μιας «από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη» δεν υποστηρίζεται ούτε από την μηνιαία έρευνα του Bloomberg για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεταξύ 53 συνολικά χωρών η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση, και στην 17η ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες. Συνοπτικά, εμφανίζεται ως μία από τις χώρες με τις χαμηλότερες αντοχές στην πανδημία, μέσα σε έναν μήνα – τον Μάρτιο – έχει υποχωρήσει κατά 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη διαχείρισης του κορονοϊού, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι μοναδικές τρεις χώρες που βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις είναι η Ρουμανία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Τούτων δοθέντων, έχει ενδιαφέρον να δοθούν τα οποιαδήποτε άλλα, διαφορετικά στοιχεία έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση, το υπουργείο Τουρισμού και η TUI. Για να αιτιολογηθεί, αν μη τι άλλο, και το «All you want is Greece» – το σλόγκαν ενός ακόμη state of mind ελληνικού καλοκαιριού…

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − 3 =