Η πολύπαθη Παλαιστίνη μετρά τις πληγές της μετά την χθεσινοβραδινή αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών. Ο μαρτυρικός θύλακας της λωρίδας της Γάζας, μετρά 24 νεκρούς μεταξύ των οποίων 9 παιδιά. Μία οικογένεια μάλιστα, κατέγραψε 7 νεκρούς, οι οποίοι έμειναν εκτεθειμένοι στα ισραηλινά πυρά, προτού προλάβουν να αναζητήσουν καταφύγιο.

Οι αεροπορικές επιδρομές ήρθαν ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από την μεριά της Γάζας, προς τα ισραηλινά εδάφη, μετά τα βίαια επεισόδια της Δευτέρας σε χώρους λατρείας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κατά την περίοδο του Ραμαζανίου.

Η βία, η οποία έτσι και αλλιώς ποτέ δεν λείπει από την ευρύτερη περιοχή, είχε κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες αλλά τη Δευτέρα έφτασε στο υψηλότερο σημείο της εδώ και επτά χρόνια. Μία από τις κύριες αιτίες της κλιμάκωσης της έντασης είναι και οι ισραηλινοί εποικισμοί στην Ιερουσαλήμ, οι οποίοι έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, μετά τον πόλεμο των έξι ημερών. Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ υπό την πρωθυπουργία του πολύ σκληρού εθνικιστή Μπένζαμιν Νετανιάχου συνεχίζει απτόητο την πολιτική των εποικισμών πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο βίας.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού αργά το βράδυ της Δευτέρας: “Οι Παλαιστίνιοι παραβίασαν κόκκινες γραμμές και μας επιτέθηκαν. Το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά. Στους πολίτες λέω ότι η διαμάχη θα συνεχιστεί για κάποιο λόγο. Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση αλλά όποιος την αποπειραθεί, θα νιώσει το βάρος των όπλων μας”.

Για τρομοκρατία έκανε λόγο από την άλλη πλευρά ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγέχ: “Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε στόχους μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει κάθε πράξη τρομοκρατίας στην Ιεραουσαλήμ” τόνισε.

Ηδη από το Σαββατούκυριακο η ατμόσφαιρα στην πόλη μύριζε μπαρούτι, αφού οι διαδηλώσεις των Παλαιστίνων ήταν συνεχείς. Τη Δευτέρα ήρθε η παρουσία Ισραηλινών στο τζαμί Al Agsa, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, να υποδαυλίσει ακόμη περισσότερο τη βία.

Οι εικόνες με το αυτοκίνητο τραυματισμένου Ισραηλινού οδηγού να ορμά με ταχύτητα πάνω σε συγκεντρωμένους Παλαιστίνιους έκανε το γύρο του κόσμου.

Στη συνέχεια η Χαμάς, που το Ισραήλ-και όχι μόνο-θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, απάντησε με εκτόξευση ρουκετών, για να ανταπαντήσει το Ισραήλ με τις αεροπορικές επιδρομές που σκόρπισαν τον όλεθρο στη Γάζα.

Οι αρχές του Ισραήλ έκαναν λόγο για 26 τραυματισμένους πολίτες από τις ρουκέτες. Για λόγους ασφαλείας έκλεισαν δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές σε τμήματα της χώρας.

“Σιωπή” από τον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε τέλος τη Δευτέρα εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, αλλά χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Κατόπιν νέων διαβουλεύσεων για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση που θα καλεί σε αποκλιμάκωση, αρκετοί διπλωμάτες σημείωσαν πως δεν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια, χθες τουλάχιστον.

Το πρωί οι ΗΠΑ εξήγησαν στους 14 εταίρους τους στο ΣΑ, στη διάρκεια κλειστής βιντεοδιάσκεψης, ότι «εργάζονται στους διαδρόμους» για να ηρεμήσει η κατάσταση και ότι «δεν είναι σίγουρες ότι σε αυτό το στάδιο μια ανακοίνωση θα βοηθούσε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 1 =