«Πήχτωνε το βράδυ. Λιγόστεψε κι ο αχός απ’ τα κυπαρίσσια. Ανάψανε οι λαμπάδες τ’ ουρανού… Το παιδί κείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε… ολόκληρο το βράδυ. Έγραψε το πιο πικρό, το πιο μεγάλο του παραμύθι…
Την αυγή ξεκίνησε. Ήταν… παρηγορημένο. Είχε καταφέρει όλη τη νύχτα να μετρήσει τ’ άστρα… Να τα μετρήσει όλα… σιγά σιγά… ένα ένα… Όλα… Και τα βρήκε σωστά.»

Σε αυτή τη ζωή, υπάρχουν κάποιοι μυστικοί κώδικες. Ένας από αυτούς, έχει να κάνει με την ιερότητα κάποιων επιλογών μας. Και οι επιλογές, πάντα καταγράφονται στο θυμικό, σαν αμοντάριστα πλάνα που μετράς, αποτιμάς και συνθέτεις στον σεναριακό σου καμβά. Όπως περίπου συμβαίνει, όταν ένα παιδί μένει ξάγρυπνο για να μετρήσει αστέρια. Είτε στον συμπαντικό κόσμο, είτε σε αυτόν του σελιλόιντ. Και εκεί όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν την χρυσόσκονη της μεγάλης οθόνης, τα όνειρα διαστέλλονται. Και κινούν για άλλους γαλαξίες.

Το Kythera.News ξεκινά έναν κύκλο από συνεντεύξεις – άρθρα για την γνωριμία των νέων του νησιού με τον θαυμαστό κόσμο της Έβδομης Τέχνης, μέσω της συμμετοχής τους σε μαθήματα κινηματογράφου, που οδήγησαν σε συμμετοχές σε καταξιωμένους θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ Ολυμπίας. Εκεί, όπου τα Κύθηρα διέπρεψαν. Εκεί, όπου τα παιδιά βραβεύτηκαν. Και έμαθαν να σκαρώνουν κόσμους μέσα σε άλλους κόσμους, σαν όνειρα που πιάστηκαν στην απόχη μιας πραγματικότητας, από την οποία πασχίζουμε όλοι να ξεφύγουμε, να ξορκίσουμε αλλά και να βελτιώσουμε.

Αυτή είναι άλλωστε η τέχνη του σινεμά. Το να μάθεις να αφουγκράζεσαι αισθαντικά τις δονήσεις του έξω κόσμου, και με αυτές να πλάθεις σενάρια, πάνω στα οποία δένεις τις κλωστές μικρών πουλιών που σκάρωσες με τα φτερά που περίσσεψαν από την αστερόσκονη που ξέπεσε από το χθεσινό σου όνειρο. Όταν, έμενες ξάγρυπνος να μετράς τα αστέρια.

Όλα άρχισαν το φθινόπωρο του 2014, όταν ο γνωστός Κυθήριος σκηνοθέτης και μοντέρ, Γιώργος Διδυμιώτης, εγκαινίασε σεμινάρια για την κινηματογραφική τέχνη στο Λύκειο Κυθήρων. Η δραστηριότητα ενσωματώθηκε στο πολιτιστικό πρόγραμμα του σχολείου, αρχικά εξωσχολικά (στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Ποταμού) και από την επόμενη χρονιά στο Εργαστήριο Πληροφορικής εντός του σχολείου, σε συνεχόμενο δίωρο του  project έρευνας του Α2 τμήματος της Α΄Λυκείου.

Λίγοι τότε θα μπορούσαν να φανταστούν ότι αυτή η δραστηριότητα, θα μεταφραζόταν σε 3 διαδοχικές συμμετοχές με ισάριθμες βραβεύσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, αλλά και άλλες σημαντικές διακρίσεις. Καθόλου άσχημα, για ένα νησί, που δεν έχει καν κινηματογραφική αίθουσα. Διαθέτει όμως τα κατάλληλα υλικά για να συστηθεί στον κόσμο της Έβδομης Τέχνης, δηλαδή όραμα και μεράκι αλλά και τους ανθρώπους που τα ενσαρκώνουν.

Η πρώτη συμμετοχή, ήρθε το 2016 με το «World Mad», το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Γ, 17-20 ετών, στο ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα της 16ης Camera Zizanio του 19ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ολυμπίας και βραβείο της Σχολής Σταυράκου.

Την επόμενη χρονιά (2017), τα «Χελιδόνια» επανέλαβαν την επιτυχία, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Γ (ηλικίες 17-20) του ελληνικού τμήματος της 17ης Camera Zizanio, στα πλαίσια του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Ολυμπίας. Κέρδισαν επίσης ειδικό βραβείο από τον Συνήγορο του Παιδιού, για τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων και βραβείο της Σχολής Σταυράκου, ενώ απέσπασαν και το 1ο  βραβείο Μυθοπλασίας, στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;»

Τέλος, το «Σε χρειάζομαι» (2019) κατέκτησε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Γ (ηλικίες 17-20), του ελληνικού τμήματος της 18ης Camera Zizanio, στα πλαίσια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Ολυμπίας, καθώς και το και το 1ο  βραβείο Μυθοπλασίας, στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;»

Αρχής γενομένης από την Παρασκευή, 07/05, το Kythera.News θα δημοσιεύει δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Τρίτη και Παρασκευή) συνεντεύξεις με μερικούς από τους βασικούς συντελεστές αυτής της εμπειρίας, που βοήθησε, ώστε ο μικρός μας τόπος να καρφιτσωθεί σαν νεογέννητο αστέρι, στον ουράνιο θόλο του κινηματογραφικού σύμπαντος.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen + fifteen =