panos-skourletis

Στην δήλωσή του, ο κ. Σκουρλέτης στρέφεται εναντίον του απερχόμενου υπουργού των Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, κατηγορώντας τον ότι ουδέποτε υπέγραψε δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με αποτέλεσμα την μη ύπαρξη πλαφόν στις προτάσεις για τους δήμους, που παρουσιάζουν πλέον αναντιστοιχία στα ποσά που διεκδικούν.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση:

Πολύ γρήγορα αποκαλύφθηκαν τα ψεύδη του πρώην Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου για το εμβληματικό και καινοτόμο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», το οποίο έσπευσε να αποδομήσει από την αρχή της θητείας του εξυπηρετώντας αποκλειστικά μικροκομματικές και πελατειακής λογικής τακτικές.

Και η διάψευσή του έρχεται από την ίδια την κυβέρνηση και τις αποκαλύψεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκη, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ: νέα δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν έχει υπογραφεί. Η μη ύπαρξη πλαφόν (σε αντίθεση με τον «ΦιλόΔημο»,) στις νέες προσκλήσεις  είχε ως συνέπεια μια αναντιστοιχία προτάσεων, με πάνω από 30 δήμους να διεκδικούν από 25-55 εκατ. ευρώ, περίπου 280 Δήμους να έχουν καταθέσει προτάσεις από 55 εκατ. έως 800.000 ευρώ ενώ 60 Δήμοι δεν έχουν ακόμα καταθέσει πρόταση. Βέβαια, όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν κυρίως το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», αφού μόλις 17 προτάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα.

Όλα αυτά ανάγκασαν τον αρμόδιο πλέον Αν. Υπουργό κ. Πέτσα να μιλήσει για «μειονεκτήματα που πρέπει να διορθωθούν άμεσα».

Τώρα και ο ίδιος ο πρώην Υπουργός, επιτέλους παραδέχεται δημόσια ότι ουδέποτε υπέγραψε νέα συμφωνία χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ. Και έτσι εξηγείται προφανώς και η στάση της εκκωφαντικής σιωπής του, όταν δύο φορές του ζητήθηκε στη Βουλή να προσκομιστεί η νέα σύμβαση. Πλήρης απαξίωση του θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος παρέλαβε μια πολύτιμη «προίκα» αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένα εμβληματικό, καινοτόμο, δίκαιο και πιστό σε διαφανείς διαδικασίες πρόγραμμα που πρώτη φορά δημιούργησε για την τοπική αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: τον «ΦιλόΔημο». Ένα πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε από την Αυτοδιοίκηση και έδωσε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και ανάγκες. Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε ζωτικής σημασίας έργα μέσω ενός καινοτόμου χρηματοδοτικού εργαλείου, που συνδύασε πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με μηδενική επιβάρυνση των προϋπολογισμών των Δήμων.

Και τι έκανε;

Ό,τι μπορούσε για να το αποδομήσει, με γκεμπελικές μεθόδους παλαιοκομματικής τακτικής. Άλλαξε το όνομά του για να μην συνδέεται με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έφτιαξε Επιτροπή Αξιολόγησης με ιδιώτες εμπειρογνώμονες, με ειδικότητες και επιστημονικό πεδίο άσχετο με την αξιολόγηση έργων, προκειμένου να δημιουργήσει πελατειακές σχέσεις στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα ψέματα, όμως, δυστυχώς για τον κ. Θεοδωρικάκο, έχουν «κοντά ποδάρια».

Ο κ. Θεοδωρικάκος, οφείλει το λιγότερο μια δημόσια συγγνώμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τον εμπαιγμό της και στους Υπουργούς κατά των οποίων εκτόξευσε αναίσχυντα ψεύδη και λάσπη.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός οφείλει μια δημόσια συγγνώμη αφού στη φιέστα για την παρουσίαση του νέου προγράμματος, που θα ήταν «ένα πρόγραμμα με τις αρετές του πολιτικού από τον οποίο πήρε το όνομά του»,  μιλούσε για διασφαλισμένους πόρους και  «αδιαφορία και ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης».

Εμείς παραμένουμε πιστοί στις προτεραιότητές μας, μία εκ των οποίων είναι η ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς  και σε όσα είχαμε εξαρχής δηλώσει και ως αντιπολίτευση. Δεν θα παρασυρθούμε σε παλαιοκομματικές τακτικές. Θα παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της νέας πολιτειακής ηγεσίας του ΥΠΕΣ, την οποία καλούμε να βρει σύντομα λύση προκειμένου να υλοποιηθούν απρόσκοπτα τα έργα των ΟΤΑ.  Ευελπιστούμε δε, ότι δεν θα δούμε λογικές οριζόντιων περικοπών στα υλοποιούμενα έργα του «ΦιλόΔημου».

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five − 4 =