osteoporosi-diatrofi

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση υγείας που αποδυναμώνει τα οστά, καθιστώντας τα έτσι εύθραυστα και με μεγαλύτερη πιθανότητα να σπάσουν. Αναπτύσσεται αργά για αρκετά χρόνια και συχνά διαγιγνώσκεται μόνο όταν μια πτώση ή απότομη πρόσκρουση προκαλέσει θραύση ενός οστού δηλαδή κάποιο κάταγμα.

Επηρεάζει άνδρες και γυναίκες όλων των φυλών. Αλλά υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν κυρίως οι ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως η πρόληψη της είναι δυνατή! Ο σωστός τρόπος ζωής, η άσκηση άλλα και η ισορροπημένη  διατροφή μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχους σε αυτήν την κατάσταση, προλαμβάνοντας έτσι την απώλεια ή βοηθώντας στην ενίσχυση των ήδη αδύναμων οστών.

Στο άρθρο αυτό θα εστιάσουμε στην διατροφική παρέμβαση για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Στο τέλος λοιπόν θα βρεις μια λίστα με τις 10 τροφές που θα σε βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Συμπτώματα

Τα αρχικά στάδια της οστεοπόρωσης δεν προκαλούν συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με οστεοπόρωση μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση. Ωστόσο, μόλις τα οστά εξασθενήσουν από την οστεοπόρωση, μπορεί να εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα όπως:

  • Πόνος στην πλάτη, που προκαλείται από κάταγμα ή κατάρρευση του σπονδύλου
  • Απώλεια ύψους με την πάροδο του χρόνου
  • Μια σκυμμένη (λυγισμένη προς τα εμπρός) στάση. Συμβαίνει όταν τα οστά στη σπονδυλική στήλη έχουν σπάσει, καθιστώντας δύσκολη την υποστήριξη του βάρους του σώματος.
  • Κόκαλα που σπάνε πολύ πιο εύκολα από το αναμενόμενο

Πώς θα προλάβεις την εμφάνισή της

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση που δεν μπορείς να ελέγξεις. Αυτοί περιλαμβάνουν το φύλο, την ηλικία αλλά και το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες που, είτε υιοθετώντας, είτε αποφεύγοντας τους, μπορείς να προλάβεις την εμφάνιση αυτής της πάθησης. Η μαγική αυτή συνταγή, λοιπόν, περιλαμβάνει την υιοθέτηση της άσκησης και της σωστής διατροφής αλλά και την αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος.

Διατροφή και πρόληψη οστεοπόρωσης

Η διατροφή μας και οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα δύο θρεπτικά συστατικά “κλειδιά” που είναι απαραίτητο να καταναλώνεις στην καθημερινή σου διατροφή για την πρόληψη της, είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το σώμα σου χρειάζεται ασβέστιο για να διατηρήσει γερά οστά αλλά και βιταμίνη D για να απορροφήσει το ασβέστιο.

Ωστόσο επιπλέον θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία των οστών σου περιλαμβάνουν το μαγνήσιο, τον φώσφορο, την βιταμίνη Κ, την βιταμίνη C, τον ψευδάργυρο αλλά και τα ω3 λιπαρά οξέα.

10 τροφές που θα σε βοηθήσουν να προλάβεις την οστεοπόρωση

galaktokomika

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (Μπρόκολο, λάχανο. αγκινάρα)
  • Ψάρια (όπως Σκουμπρί, Σαρδέλα, Σολομός, μικρά ψάρια με το σκελετό τους)
  • Φασόλια
  • Αμύγδαλα
  • Σόγια και τα προϊόντα της
  • Ελαιόλαδο
  • Γλυκοπατάτα
  • Πορτοκάλι
  • Σύκο

Ενώ, μην ξεχνάς πως ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσεις την βιταμίνη D είναι η έκθεση στο ήλιο καθημερινά για 15-20 λεπτά, με τα χέρια και το πρόσωπο εκτεθειμένα. Προσοχή, όχι φυσικά τις ώρες που ο ήλιος καίει!

Συμπερασματικά

Υιοθετώντας ένα ποιοτικό τρόπο ζωής, προσθέτοντας την ισορροπημένη διατροφή αλλά και την τακτική άσκηση, θα σε βοηθήσουν στη διατήρηση των οστών σου υγιή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σου! Δώσε έμφαση λοιπόν στην διατροφή σου και επίλεξε τρόφιμα και τροφές για να προλάβεις την οστεοπόρωση από όλες τις ομάδες, εστιάζοντας κυρίως στο ασβέστιο και στην Βιταμίνη D και ενίσχυσε τόσο την δομή των οστών σου όσο και την συνολική σου υγεία.

Της Κατερίνας Νταλέ, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 3 =