mitsotakis-dendias-cavusoglu

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιούνιου, θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Σε αυτό συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την συνάντησή τους, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 31/05.

Η ελληνική πλευρά, η οποία επιθυμεί τον διάλογο στην βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, κινείται προς την κατεύθυνση του “δόγματος Μητσοτάκη”, ο οποίος, πολλάκις έχει δηλώσει ότι οι επαφές και συνομιλίες των ηγετών των δύο χωρών, δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση αλλά να ενταχθούν σε μια γενικότερη ατζέντα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, και οι δύο πλευρές τόνισαν πως οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, κάνοντας λόγο για θετική ατζέντα. Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φρόντισε να απέχει τούτη τη φορά σε οποιαδήποτε λεκτική πρόκληση, όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Αθήνα θα περιμένει εφεξής μια γενικότερη αλλαγή στάσης από πλευράς Άγκυρας, που άλλωστε θεωρείται ως προαπαιτούμενο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η Τουρκία να αποτελέσει εκ νέου αξιόπιστο συνομιλητή για όλο το εύρος των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η γειτονική χώρα βεβαίως, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη και μετά την 25η Ιουνίου -ημερομηνία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες- ότι έχει ειλικρινείς προθέσεις και δεν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι αναστρέψιμη.

Ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγε αυτή τη φορά αναφορές σε “τουρκική μειονότητα στη Θράκη” όπως είχε κάνει χθες και στάθηκε ιδίως στη συμφωνία για συνεργασία των δύο χωρών σε 25 θέματα “χαμηλής πολιτικής”, δηλαδή οικονομίας και εμπορίου. Δήλωσε δε ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας για θετική ατζέντα και εξέφρασε τη χαρά του που βλέπει την ίδια πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας, όπως είπε.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης για την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών, ενώ δρομολογείται και μία τέταρτη διάσκεψη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + 9 =