του Robert Penn Warren

Ανοίγεις ένα εν γνώση σου αριστουργηματικό μυθιστόρημα, τρέφοντας υψηλές προσδοκίες και ξαφνικά έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα κείμενο που σου υπενθυμίζει και πάλι για τι είναι ικανή η λογοτεχνία την οποία είχες ασυναίσθητα εγκλωβίσει εντός συγκεκριμένων κοινών ορίων!

Το μυθιστόρημα του Robert Penn Warren “Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά” (εκδόσεις Πόλις) επαναπροσδιορίζει την έννοια του μεγάλου αριστουργήματος, μιας λέξης που χρησιμοποιούμε με περισσή ευκολία, για κάθε σχεδόν καλογραμμένο λογοτέχνημα.
Νομίζω πως με το βιβλίο αυτό ο Penn Warren αναδεικνύεται εφάμιλλος, αν όχι υπέρτερος του Φώκνερ, αγγίζοντας την κορυφή των αμερικανικών γραμμάτων, κερδίζοντας μια θέση πλάι στον Μέλβιλ και στο Αβεσαλώμ Αβεσαλώμ, το καλύτερο βιβλίο του πατέρα της σύγχρονης αμερικανικής πεζογραφίας.

Η περιγραφική ικανότητα του συγγραφέα, η ενάργεια των εικόνων, η ανάδειξη των χαρακτήρων μέσα από τις λεπτομέρειες που θυμίζουν την άφταστη μαστορική του Τολστόι, και το βάθος της ανατομίας των προσώπων, που εν τέλει τους υπερβαίνει για να αποκτήσει ξαφνικά οικουμενικές διαστάσεις, είναι αδύνατο να περιγραφεί.

Ο,τι κι αν γράψει κανείς για αυτό το βιβλίο, θα είναι λίγο. Μόνο ένα απόσπασμα μπορεί να δώσει μια ιδέα του ιλιγγιώδους αυτού έργου, το οποίο εκτός από τη δύναμη των περιγραφών, την μοναδικότητα των χαρακτήρων και την ιδιοφυή πολιτική ανάλυση, διαθέτει αριστοτεχνικά υφασμένη πλοκή.

Ο μαιανδρικός τρόπος κατασκευής του κάθε κεφαλαίου συνιστά από μόνος του συγκλονιστικό επίτευγμα. Η δομή, η συνοχή και η συνολική αρμονική αρμολόγηση του κειμένου χρήζουν μελέτης, η οποία θα ήταν πολύτιμη για κάθε συγγραφέα.
Στην ουσία όμως, το κλασικό αυτό αριστούργημα (όπως όλα τα μεγάλα αριστουργήματα από τις απαρχές της λογοτεχνίας) είναι ένα μεγάλο οντολογικό έργο. Ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα που έρχεται αντιμέτωπο με τα φλέγοντα ερωτήματα του “Γιατί” και του “Πώς” της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το βιβλίο αυτό δεν θα ήταν τίποτα, για τον έλληνα αναγνώστη, χωρίς την συγκλονιστική μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου. Είχα χρόνια να απολαύσω τόσο, ελληνική μετάφραση. Απολαμβάνω τα ελληνικά της σαν πρωτότυπο κείμενο, την καίρια λέξη στην καίρια θέση, που προσφέρει στο μετάφρασμα τη νέα ζωή που επιζητεί για να αναδειχθεί στην πληρότητά του. Ευχαριστώ από καρδιάς, κυρία Δημητριάδου.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
ROBERT PENN WARREN
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ

Εκδόσεις: ΠΟΛΙΣ
Κατάσταση: ΑΡΙΣΤΗ
ISBN: 9789604357215
Τιμή: 19.80€
Χρονολογία: 2020
Κατηγορία: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γλώσσα πρωτοτύπου: ΑΓΓΛΙΚΑ
Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου
Σελίδες: 560

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − 11 =