Κύθηρα, Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΚΥΘΗΡΑ – ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΥΕΒ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τα Κύθηρα επισκέφθηκε κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας Αττικής. Στόχος της επίσκεψης η διερεύνηση δυνατοτήτων δημιουργίας εγγειοβελτιωτικών έργων για την εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε στα Αρωνιάδικα με τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Ζαχαρία Σουρή, επικεφαλής του συνδυασμού «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΚΥΘΗΡΑ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ» και την υποψήφια δημοτική σύμβουλο του ίδιου συνδυασμού, γεωτεχνικό κ. Έλενα Μαγείρου.

Στη συζήτηση διερευνήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας της ΥΕΒ στην ωρίμανση μελέτης συγκεκριμένων εγγειοβελτιωτικών έργων στα Κύθηρα, με σκοπό αυτά να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ του 2024.

Από την παράταξη «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» έγιναν συγκεκριμένες στοιχειοθετημένες  προτάσεις προς την ΥΕΒ Αττικής προκειμένου να δημιουργηθεί το υπόβαθρο για την προτεινόμενη μελέτη.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζαχαρίας Σουρής δήλωσε στην αντιπροσωπεία της ΥΕΒ Αττικής την υποστήριξη του σε κάθε έργο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας Κυθήρων-Αντικυθήρων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Τα τελευταία χρόνια ζούμε στα Κύθηρα τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, με έντονες και μακρόσυρτες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών την Άνοιξη, καύσωνα το καλοκαίρι, και έντονες βροχοπτώσεις, που οδηγούν τόνους βρόχινου νερού στη θάλασσα.

Αν και σύμφωνα με το Διαχειριστικό Σχέδιο Εκμετάλλευσης Υδάτων της Ελλάδας που ολοκληρώθηκε το 2021, τα Κύθηρα στον χάρτη υδρολογικής δυναμικότητας φαίνονται πράσινα, δηλαδή με υπόγεια νερά σε καλή ποιοτική και ποσοτική κατάσταση, αυτά δεν αξιοποιούνται.

Εκτός της κακοδιαχείρισης που μπορεί να γίνεται, υπάρχει δυσκολία άντλησης σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, και συγχρόνως τα βρόχινα νερά καταλήγουν στη θάλασσα, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Επιπλέον, υπεραντλώντας υπόγεια ύδατα που δεν αναπληρώνονται, αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της αειφορίας.

Αυτή τη στιγμή στα Κύθηρα υπάρχουν περίπου 12.000 καλλιεργούμενα στρέμματα από 500 περίπου καλλιεργητές, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος. Οι καλλιέργειες που κυριαρχούν είναι αυτή της ελιάς για παραγωγή ελαιόλαδου, η καλλιέργεια της αμπέλου για παραγωγή οίνου, και τέλος τα υπαίθρια κηπευτικά. Όλες αυτές οι καλλιέργειες στη  συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνυδρες, κι επηρεάζονται πολύ από τις καιρικές συνθήκες. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πολύ μικρές ετήσιες παραγωγές, με τις περισσότερες φορές να μην καλύπτονται επαρκώς τα κόστη της καλλιέργειας. Στις περιπτώσεις των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, η ζημιά δεν είναι εμφανής, λόγω της προσωπικής εργασίας. Οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις καταντούν ασύμφορες στην καλλιέργειά τους, όταν χρειάζεται να στηριχτούν σε ξένα εργατικά.

Ταυτόχρονα στα Κύθηρα υπάρχουν δυο αρδευτικές υδροληψίες (γεωτρήσεις), μια στο Μυλοπόταμο, η οποία διαθέτει ένα υποτυπώδες αρδευτικό δίκτυο, και άλλη μια στο Κάτω Λιβάδι, η οποία δεν διαθέτει αρδευτικό δίκτυο, αλλά έχει ελεύθερη πρόσβαση για άντληση για όποιον τη χρειάζεται.

Επίσης στα Κύθηρα υπάρχουν αρκετές λεκάνες απορροής των επιφανειακών υδάτων της βροχής, οι οποίες σχηματίζουν ρέματα που οδηγούν τα νερά προς τη θάλασσα. Αυτές οι λεκάνες από αρχαιοτάτων χρόνων, συγκεντρώνουν τις αγροτικές καλλιέργειες και την παραγωγική διαδικασία του νησιού μας. Αυτές είναι:

  • η κοιλάδα της Παλαιόπολης με τα τρία της ποτάμια,
  • η λεκάνη του Λιβαδίου με εξόδους από το Κατούνι προς τα Κατοχώρια και την Κομπονάδα, καθώς και από τα Λουραντιάνικα προς τον Κάλαμο με κατάληξη στην Κυριακουλού,
  • η ρεματιά του Καραβά προς την Πλατιά Άμμο,
  • η ρεματιά του Μυλοποτάμου
  • η λεκάνη νότια του Ποταμού, που καταλήγει στο φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας

Ζητάμε:

  1. Να αξιοποιηθούν αυτές οι λεκάνες, φτιάχνοντας μικροφράγματα και υδατοδεξαμενές, για να δεσμεύονται τα επιφανειακά ύδατα των βροχοπτώσεων, ώστε να μπορούν να αρδεύονται οι κοντινές καλλιέργειες με αρδευτικό σύστημα.
  2. Τη δημιουργία ΤΟΕΒ (Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων), όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να συντονίζει την αρδευτική δραστηριότητα.

Ειδικά στην περίπτωση του Μυλοποτάμου, αλλά ίσως και του Καραβά, αυτά τα εγγειοβελτιωτικά έργα μπορούν να ενισχύσουν τα επιφανειακά νερά, που τρέχουν δημιουργώντας καταρράκτες, με αποτέλεσμα να προστατευτεί η φυσική ομορφιά του νησιού.

Αυτά τα εγγειοβελτιωτικά έργα είναι δυνατόν να αυξήσουν στο διπλάσιο το αγροτικό εισόδημα των Κυθηρίων, με την αύξηση της παραγωγής, που μπορεί να φτάσει στο πενταπλάσιο. Ως αποτέλεσμα, θα είναι δυνατή η επιβίωση από τη μια μεριά, καθώς και η ισόρροπη και εναλλακτική ανάπτυξη από την άλλη. Επιπλέον θα επιτραπεί στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους.

Ζητάμε αυτά τα έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ που ξεκινάει το 2024 με Κοινοτικούς Πόρους, και να ολοκληρωθούν με προτεραιότητα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − seven =