Βιώνοντας έναν αργό «θάνατο», λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων για τον κορωνοϊό, που τους υποχρεώνει σε «λουκέτο» για περισσότερους από τρείς μήνες, την Τετάρτη 10/2 οι καταστηματάρχες του κλάδου εστίασης στη Σπάρτη παρέδωσαν τα κλειδιά των καταστημάτων τους, σε μία συμβολική κινητοποίηση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της λακωνικής πρωτεύουσας. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε στα πλαίσια της πανελλήνιας κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με τίτλο «Τα κλειδιά της εστίασης».

Η συμμετοχή στη Σπάρτη υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς η διαδικασία παράδοσης των κλειδιών και υπογραφής της συνοδευτικής δήλωσης διαμαρτυρίας διήρκεσε για περισσότερες από δύο ώρες. Οι οργανωτές είχαν τοποθετήσει καρέκλες στο κέντρο της πλατείας, προβλέποντας τις απαραίτητες αποστάσεις και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης, Βασίλης Τσαρούχας, δήλωσε στον «Λακωνικό Τύπο»: «Σε όλη την Ελλάδα παραδίδουμε τα κλειδιά της εστίασης. Δεν πάει άλλο, το πεδίο είναι πάρα πολύ θολό, δυστυχώς. Η βοήθεια από το κράτος είναι μηδαμινή, χρειαζόμαστε καινούργια μέτρα. Δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι και το μέλλον μας είναι αόρατο, πλέον. Ο εχθρός αυτός (σσ κορωνοϊός) συνεχίζει να χτυπάει παντού, έχει γίνει η μετάλλαξη, δεν ξέρουμε τι θα γίνει», τόνισε και πρόσθεσε: «Τα αιτήματά μας είναι πάρα πολλά, δυστυχώς. Πρέπει να παραμείνει η στήριξη στα ενοίκια έως ότου εξασφαλιστεί η ομαλή επιχειρηματικότητα, όταν ανοίξουν τα μαγαζιά μας κανονικά. Να γίνουν τα εμβόλια για να επανέλθουμε στην κανονικότητα και όχι σκαμπανεβάσματα και ανοιγοκλεισίματα όπως γίνεται τώρα. Πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις από το κράτος, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση».

Αναφορικά με την εκτίμησή του για την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων, ο κ. Τσαρούχας τόνισε: «Θεωρώ ότι θα περάσει και ο Μάρτιος και ο Απρίλιος κι ευελπιστούμε τον Μάιο να ανοίξουμε και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Ζούμε σε ένα αβέβαιο μέλλον, έχουμε όλοι ψυχολογικά προβλήματα, όχι μόνο εμείς στην εστίαση, αλλά όλος ο κόσμος. Το μέσα-μέσα δεν αντέχεται άλλο. Κλείνουμε, σχεδόν, έναν χρόνο».

Για τη συμμετοχή των επιχειρηματιών στην κινητοποίηση, παρατήρησε πως «επειδή η Σπάρτη είναι στην “κόκκινη” ζώνη, φοβούνται να έρθουν καταστηματάρχες από την υπόλοιπη Λακωνία. Ωστόσο, από τη Σπάρτη είναι όλοι οι επιχειρηματίες παρόντες», σημείωσε, τονίζοντας πως «θα γίνουν και άλλες παρόμοιες διαμαρτυρίες».

Παρουσία είχε  η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ), που στήριξε την κινητοποίηση, με τον πρόεδρό της, Σωτήρη Ροϊνό, να υπογραμμίζει: «Είναι φανερό πως ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από τον περασμένο Μάρτιο και μετά. Ειδικά αυτήν την περίοδο -πέρα από το delivery και το take away- τα εισοδήματα των επιχειρηματιών είναι μηδαμινά. Δυστυχώς, παρ’ ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων έχει ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να συναντηθεί με μεμονωμένους επιχειρηματίες. Τα θέματα και τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης βρίσκονται εδώ και αρκετές εβδομάδες στα συρτάρια της κυβέρνησης, όμως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καλύπτουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του κλάδου και δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα». Ο κ. Ροϊνός επεσήμανε πως «σαν ΟΕΒΕΛ συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης -που αποτελεί μέλος της Ομοσπονδίας μας- κι ευελπιστούμε θα εισακουστούν. Το θετικό είναι ότι έγινε μια τηλεδιάσκεψη της Ομοσπονδίας της Εστίασης και του προέδρου της (και επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ) Γ. Καββαθά με τον υπουργό Χρ. Σταϊκούρα κι ελπίζουμε πως θα εκπληρωθούν κάποια από τα βασικά αιτήματα -που λίγο πολύ εκπέμπονται από όλους τους κλάδους- όπως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές: Ενώ οι επιχειρηματίες δεν εισπράττουν, πληρώνουν ΕΦΚΑ. Θα πρέπει, για όλες τις οφειλές που δημιουργήθηκαν στο διάστημα της πανδημίας να υπάρξει “κούρεμα”. Είναι πάρα πολλά τα αιτήματα, τα οποία θα εξειδικεύσουμε προσεχώς».

Ο αντιδήμαρχος Σπάρτης, Χρήστος Κανακάκος, που έδωσε το «παρών» στη διαμαρτυρία σημείωσε: «Σαν Δ. Σπάρτης συμπαραστεκόμαστε απόλυτα στον αγώνα και τα αιτήματα των επιχειρηματιών της πόλης μας που βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση. Ό,τι μπορεί από την πλευρά του ο δήμος το έχει προσφέρει κι αν ζητηθεί κάτι περαιτέρω από τους επιχειρηματίες -και μπορούμε- βεβαίως θα τους βοηθήσουμε».

«Πρώην επαγγελματίες εστίασης»
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στην υπεύθυνη δήλωση που υπέγραφαν οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση αναγράφονταν ως «πρώην επαγγελματίες εστίασης».

Η δήλωση έχει ως εξής: «Οι επιχειρήσεις εστίασης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βάζουν οριστικά λουκέτα. Καθημερινά, οι συνάδελφοι παραδίνονται σ’ ένα βάναυσο πόλεμο. Το τοπίο είναι θολό, τίποτα δεν ξεκαθαρίζεται και τα δελτία τύπου δεν αποτυπώνονται στην πραγματικότητα.

Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε μόνο για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας, να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται.

Οι φωνές μας δεν ακούγονται, δεν ευαισθητοποιούν τους κυβερνώντες. Η Εστίαση βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει. Απαιτεί διάσωση.

Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν βάζουμε πλάτη άλλο, καταντήσαμε από νοικοκυραίοι επαίτες. Οι οικογένειες μας στηρίζονται σε μας. Έχουμε δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα.

Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η κοινωνία δεν θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας.

Σας παραδίδουμε λοιπόν με πόνο, τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας. Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Εμείς, πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των υποχρεώσεων, των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης. Πάρτε τα κλειδιά κι’ ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε.

Υ.Γ.: Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα.

Καλή επιτυχία και καλές δουλειές».

Τα αιτήματα του κλάδου
• Έλλειψη ρευστότητας και το τραπεζικό σύστημα (δάνεια, μείωση προμηθειών κλπ}
• Άμεση ανάγκη ένταξης του κλάδου στα ΕΣΠΑ
• Διατήρηση της στήριξης για τα ενοίκια
• Επαγγελματικές μισθώσεις και αναστολή εξώσεων
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
• Κούρεμα και ρύθμιση οφειλών από χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία
• Επαναφορά των 120 δόσεων
• Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS
• Ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία (αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα)
• Απαλλαγή από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων, καθαρισμού, φωτισμού των πληττόμενων επιχειρήσεων με αναδρομικότητα από 14.3.2020 και μέχρι την οριστική λήξη των μέτρων χωρίς την ανάγκη αποφάσεων των Δημ. Συμβουλίων
• Αναθεώρηση των διατάξεων του τέλους επί των ακαθαρίστων (Ν. 2539/97 όπως ισχύει) για τα Κέντρα Διασκέδασης και Νυχτερινά Κέντρα 5% να ορίζεται σε ποσοστό ΜΕΧΡΙ 5% μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου
• Να παρασχεθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που στεγάζονται-μισθώνουν ακίνητα α) του Ελληνικού Δημοσίου, β) ΝΠΔΔ, γ) ΟΤΑ και Ν.Π. αυτών και δ) Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων να παρατείνουν τη διάρκεια των μισθώσεων έως 10 έτη, εφόσον βεβαίως είναι συνεπείς στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους.
– Ένταξη του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης στον 5ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − 12 =