oi-maskes-epesan-to-berolino-kai-i-agkyra

Για αποσταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου κατηγορεί ευθέως τη Γερμανία το εβδομαδιαίο παγκόσμιας απήχησης περιοδικό «The Economist», με άρθρο του για την πώληση υποβρυχίων στην Τουρκία. Το οποίο κατακεραυνώνει την πολιτική της Μέρκελ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η ενέργεια θα θέσει σε κίνδυνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το Βερολίνο διαχρονικά βρίσκεται σε στρατηγική συνεργασία με την Άγκυρα ενώ το τελευταίο διάστημα «ξεπλένει» με κάθε ευκαιρία τον Ερντογάν καθώς θέλει να εκμεταλλευτεί το κενό που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Έστω και με καθυστέρηση, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του βρετανικού Economist ρίχνει τις μάσκες για την πώληση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία κατηγορώντας ευθέως τη Γερμανία ότι αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο Economist ξεμπροστιάζει την τακτική της Μέρκελ : «Τα γερμανικά υποβρύχια δίνουν στην Τουρκία ένα προβάδισμα έναντι της Ελλάδας», κάτι που «μπορεί να κάνει την ανατολική Μεσόγειο λιγότερο σταθερή […] Είναι ένας θρίαμβος για το ναυτικό της Τουρκίας και πονοκέφαλος για την Ελλάδα».

Κι όλα αυτά, αν αναλογιστούμε ότι τα γερμανικά υποβρύχια στην πρόσφατη κρίση ήταν το πλεονέκτημα της Ελλάδας στη θάλασσα. Ήταν αυτά που προκάλεσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα στους Τούρκους. Αρκετοί θα ισχυριστούν ότι το οικονομικό όφελος των 3,5 δισ. δολαρίων είναι ο βασικός λόγος αλλά η απάντηση σε λογική «συμμαχιών», είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα ακύρωσαν τελικά τη συμμετοχή της στα αεροσκάφη F35 σε πρόγραμμα πολλαπλάσιας αξίας.

Ας μην ψάχνουν δικαιολογίες οικονομικού τύπου ακόμα και πολιτικοί παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η γερμανική γεωπολιτική είναι ξεκάθαρα υπέρ της Τουρκίας. Είναι πολλά τα παραδείγματα ότι η Γερμανία αδιαφορεί για τον ρόλο της Ελλάδας ως εταίρου της στην Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη.

Ακόμα και η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο «ξίνισε» το Βερολίνο που διεμβολίζει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο που είχε υπογράψει στα τέλη του 2019 ο Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της τότε κυβέρνησης της Τρίπολης. Το σημαντικό είναι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών χάραξε μια πιο «επιθετική» εξωτερική πολιτική. Πλέον δεν «κρυβόμαστε» αλλά προσπαθούμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας σε όλη την περιοχή και με στρατηγική και σε βάθος συμμαχίες με τα Αραβικά κράτη, εκμεταλλευόμενοι με διπλωματικό τρόπο τους ανταγωνισμούς κατά τρόπο με τον οποίο φέρνει σε δύσκολη θέση την Άγκυρα. Κι αν αυτό ενοχλεί τον Ερντογάν είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα εντός της χώρας αλλά και στην κυβέρνηση που αντιδρούν και χτυπάνε στο παρασκήνιο τον Δένδια. Προφανώς, ο υπουργός Εξωτερικών δεν λειτουργεί μόνος του, χρειάζεται και την έγκριση και την άριστη συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

Επί των ημερών του, επεκτάθηκαν τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο, αιφνιδιαστικά υπέγραψε τη συμφωνία οριοθέτησης με βάση τις ευθείες γραμμές Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Εφαρμόζοντας τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα και επήρεια σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, απαντώντας στην πράξη στις Τουρκικές προκλητικές αμφισβητήσεις. Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι πια ένα μεγάλο χαλί που κρύβονται τα προβλήματα. Η ελληνική διπλωματία «σηκώνει το γάντι» και απαντάει. Αλλά και για τον ρόλο της Γερμανίας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιαςαντέδρασε στον αποκλεισμό από τη συνάντηση για τη Λιβύη με επιστολή διαμαρτυρίας στον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση, μετά τις δύο πρώτες που έλαβαν χώρα το 2020 σε Βερολίνο και Μόναχο, που η Ελλάδα δεν συμμετείχε.

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τον νέο αποκλεισμό της χώρας μας από τη συνάντηση για τη Λιβύη εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ελληνική εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», στην Πάτρα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και για τη νέα απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας, αφού ανέλυσε τις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης και τις προσπάθειες προσέγγισης που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, έριξε βέλη κατά της Γερμανίας: «Καταρχάς, η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη τώρα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν εδώ και λίγους μήνες. Γιατί; Διότι, πρώτον, έχουμε επαναλειτουργήσει την πρεσβεία μας, έχουμε λειτουργήσει προξενείο στη Βεγγάζη, έχουμε επισκεφθεί τη Λιβύη, συζητάμε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Η ελληνική διπλωματία γνωρίζει και το λέει ξεκάθαρα, «φοβού τους Γερμανούς και… μεσολάβηση φέροντες …», καθώς το Βερολίνο δείχνει με κάθε ευκαιρία ότι θέλει να προστατέψει τους ειδικούς  δεσμούς με την Άγκυρα…

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

6 − two =