Χαράλαμπος Σούγιαννης

Με μία εκτενή επιστολή – απάντηση προς τη μείζονα αντιπολίτευση ο αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Σούγγιαννης επικρίνει τη στάση της στο θέμα των δημοτικών τελών και απευθύνει στους δημοτικούς συμβούλους της ερωτήματα στα οποία ζητά απαντήσεις. Τέλος τους μέμφεται για τις ειρωνείες και τους χαρακτηρισμούς των λόγων τους.

Ακολουθεί η επιστολή Σούγιαννη της 17ης Νοέμβρη 2020.

Είναι απόλυτα κατανοητό, όταν η Αντιπολίτευση στερείται ουσιαστικών λόγων για να ασκήσει κριτική στην Δημοτική Αρχή, να χάνει την ψυχραιμία της και να καταφεύγει σε ειρωνείες και απρεπείς χαρακτηρισμούς.

Αντικείμενο στην πρόσφατη κριτική της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του κυρίου Παναγόπουλου, αποτέλεσαν τα Δημοτικά Τέλη στον υπό κατάρτιση Προϋπολογισμό του 2021.

Αν και το Δελτίο Τύπου του Δήμου ήταν αναλυτικό και απόλυτα ξεκάθαρο για το θέμα,  η παράταξη του κ. Παναγόπουλου, κάνοντας χρήση ″απλοϊκών συλλογισμών και ″μπακαλίστικων λογαριασμών, δηλαδή ακριβώς των ίδιων πρακτικών που καταλογίζει στον Δήμαρχο, επιμένει με παραπλανητικές και αστήρικτες αναλύσεις σε ανέξοδες και διχαστικές δηλώσεις.

Τα δημοτικά τέλη αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του Δήμου για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών του και την χρηματοδότηση τόσο των τακτικών  όσο και των έκτακτων αναγκών σε έργα και παρεμβάσεις στον μεγάλο αριθμό των οικιστικών περιοχών και του τεράστιου οδικού δικτύου, σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό των νησιών μας.

Η Δημοτική Αρχή, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που προκάλεσε κατά το τρέχον έτος η πανδημία στο σύνολο των δημοτών, δεν προχώρησε σε ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης των δημοτικών τελών, με εξαίρεση τους στρατηγικούς, συστηματικούς και κατ’ επιλογήν κακοπληρωτές και οφειλέτες.

Έχοντας την εμπειρία του δημοτικού συμβούλου στα έδρανα της Αντιπολίτευσης του Δήμου  Κυθήρων για δύο τετραετίες και με δύο διαφορετικούς δημάρχους, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω τα παρακάτω ερωτήματα προσωπικά στον κ. Δημήτρη Παναγόπουλο και τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, οι οποίοι προφανώς προσυπογράφουν την ανάρτηση στα τοπικά ΜΜΕ με τίτλο «ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ″ΠΡΥΤΑΝΗ″ ΤΩΝ ΑΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ  ΔΗΜΑΡΧΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ  ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ»:  

Ερώτημα 1ο: Γιατί κύριοι συνάδελφοι δεν ζητήσατε τη γνωμάτευση της Οικονομικής Υπηρεσίας για τα Δημοτικά Τέλη όπως προβλέπεται στο Νόμο;  Τί περιμένατε; Μήπως επειδή γνωρίζατε από πριν ότι οι προτάσεις σας είναι ανεφάρμοστες και επικίνδυνες για την ομαλή λειτουργία του Δήμου;

Ερώτημα 2ο: Γιατί κύριοι συνάδελφοι δεν υπολογίσατε ως οφείλατε την μείωση των εσόδων που συνεπάγονται οι προτάσεις σας ανά ΚΑΕ και Υπηρεσία του Προϋπολογισμού; Είστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ως προτείνουσα παράταξη να αιτιολογήσετε τις προτεινόμενες μειώσεις, να υπολογίσετε την μείωση των εσόδων και να μας πείτε από ποιους κωδικούς θα αναπληρωθούν τα μειωμένα έσοδα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Ερώτημα 3ο: Πάγιο αίτημα και αντικείμενο κριτικής από την σύσταση του Δήμου, αποτελούσε η στελέχωση και ή οργάνωση των υπηρεσιών του και ειδικότερα της Τεχνικής Υπηρεσίας, αίτημα και της παράταξης του κ. Παναγόπουλου που με παλαιότερη ανακοίνωση στελέχους της μας κατηγορούσε για τα θέματα της πολεοδομίας στο νησί. Ήδη προσλήφθηκαν ως μόνιμοι σε κενές οργανικές θέσεις ένας ΤΕ Διοικητικού, ένας ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, ένας ΔΕ Υδραυλικών και αναμένεται η πρόσληψη ενός ΠΕ Χημικού Μηχανικού και ενός ΔΕ Οδηγού. Επίσης με την υπ’αριθμ. 42/30-09-2020 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε μετά από συστηματικές ενέργειες του Δήμου μας, ο προγραμματισμός κάλυψης για το 2021 δύο θέσεων τακτικού προσωπικού, Π.Ε. Αρχιτέκτονα Μηχανικού και Π.Ε. Πολιτικού Μηχανικού. Πλέον δηλαδή ο Δήμος μας αποκτά πλήρη και στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία. Από που προτείνετε κύριοι συνάδελφοι να καλυφθούν οι πρόσθετες μισθολογικές και ασφαλιστικές δαπάνες για αυτό το απαραίτητο προσωπικό; Πρέπει να μας απαντήσετε συγκεκριμένα.

Από το Σεπτέμβριο του 2019 έχω την τιμή να ορισθώ από τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής του. Από τις μέχρι τώρα επαφές μου και τη συνεργασία με τις ιδιότητες αυτές, με άλλους Δημάρχους και Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Κράτους και χωρίς να θέλω να μειώσω την προσωπικότητα κανενός, οφείλω να δηλώσω ότι το νησί μας είναι ιδιαίτερα τυχερό που στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει Δήμαρχο τον κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη. Το Δήμαρχο που μέσα σε συνθήκες μνημονίων, capital controls και πανδημίας έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις σχεδόν 25 εκατομμυρίων Ευρώ στο νησί μας και να εκτελεί πλήθος σημαντικών και απαραίτητων έργων, με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας, του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλων φορέων του Δημοσίου. Το Δήμαρχο που είναι ο Δήμαρχος του μικρότερου ελληνικού Δήμου που έχει ποτέ ορισθεί ως μέλος σε ανώτατο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επιτροπή των Περιφερειών) αλλά και σε συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα, θέσεις για τις οποίες οφείλατε και εσείς ως παράταξη κ. Παναγόπουλε να τον έχετε συγχαρεί δημόσια κάτι που δεν πράξατε. Τον Δήμαρχο που με άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις διευθέτησε σειρά διαδικαστικών και θεσμικών θεμάτων όπως αυτό της ΥΔΟΜ.

Στο Δήμο μας σήμερα εκτελείται πλήθος σημαντικών έργων, αλλά εσείς επιμένετε σε στείρα αντιπολίτευση και παλαιοκομματικές πρακτικές που οι πολίτες έχουν εδώ και χρόνια απορρίψει. Αν και οι δημότες σας απάντησαν δεόντως με την ψήφο τους, εσείς επιμένετε να ισχυρίζεστε ότι αφουγκράζεστε το σύνολο των συμπολιτών μας και να μένετε σταθεροί στις προεκλογικές σας συνήθειες, χωρίς να κάνετε τον παραμικρό κόπο να συμβάλλετε έστω και στοιχειωδώς με ουσιαστικές και επεξεργασμένες προτάσεις για το καλό και την ανάπτυξη των νησιών μας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα ήσασταν πολύ πιο ωφελημένοι πολιτικά αλλά και προσωπικά εάν ακούγαμε από τα χείλη και την παράταξή σας ένα «μπράβο» για τα τόσα έργα που εκτελούνται στα νησιά μας εν μέσω κρίσης. Ο κόσμος βαρέθηκε την πρακτική που εφαρμόζετε με την συνεχή άρνηση και την στείρα αντιπολίτευση.

Όσες ειρωνείες και χαρακτηρισμούς και αν διατυπώνετε, οφείλετε να απαντήσετε ξεκάθαρα στα παραπάνω ερωτήματα. Το Δελτίο Τύπου του Δήμου και η εισήγηση του Προϊσταμένου των Οικονομικών Υπηρεσιών για τις προτάσεις των Δημοτικών Τελών, σας εκθέτουν τραγικά.

Χαράλαμπος Σούγιαννης

Αντιδήμαρχος – Αναπληρωτής Δημάρχου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + 12 =