michael-douglas

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Μάικλ Ντάγκλας επιστρέφει στη μικρή οθόνη με τη νέα σειρά της AppleTV+ «Franklin», που αφηγείται μία σημαντική στιγμή από τη ζωή του Βενιαμίν Φραγκλίνου, ενός από τους εθνοπατέρες των ΗΠΑ.

Η σειρά οκτώ επεισοδίων, την οποία θα σκηνοθετήσει ο πολυβραβευμένος Τιμ Βαν Πάτεν, βασίζεται στο βιβλίο με τίτλο «Ένας μεγάλος αυτοσχεδιασμός: Φράνκλιν, Γαλλία και Γέννηση της Αμερικής» της βραβευμένης με Πούλιτζερ, Στέισι Σιφ και εστιάζει σε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ζωής του, όταν σε ηλικία 70 ετών και χωρίς κατάρτιση διπλωμάτη, κατάφερε να πείσει τη γαλλική μοναρχία να χρηματοδοτήσει την αμερικανική ανεξαρτησία, με άλλα λόγια, το πείραμα της Αμερικής στη δημοκρατία.

«Ενώ σχεδίαζε τη γαλλοαμερικανική συμμαχία του 1778 και την τελική ειρήνη με την Αγγλία το 1783, ο Φραγκλίνος ξεπέρασε σε ελιγμούς τους Βρετανούς κατασκόπους, τους Γάλλους πληροφοριοδότες και τους αντιπάλους συναδέλφους του, χάρη στη φήμη, το χάρισμα και την εφευρετικότητά του», αναφέρει η σύνοψη. «Η οκταετής “γαλλική αποστολή” είναι η πιο ζωτικής σημασία υπηρεσία του Φραγκλίνου στη χώρα του, χωρίς την οποία η Αμερική δεν θα είχε κερδίσει την Επανάσταση».

Εκτός από τον Μάικλ Ντάγκλας ο οποίος θα ενσαρκώσει τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (η φωτογραφία που ακολουθεί είναι η πρώτη εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα), στη σειρά, που ακόμη δεν έχει ημερομηνία πρεμιέρας, παίζουν επίσης, οι Νόα Τζούπε, Λουντιβίν Σανιέ, Τιμπό Ντε Μονταλαμπέρ, Ντάνιελ Μέις, Ασαάντ Μπουάμπ, Έντι Μάρσαν, Ζαν Μπαλιμπάρ, Τεοντόρ Πελερίν.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (1706 – 1790) υπήρξε ένας από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ταυτόχρονα μια από τις πιο πολυσύνθετες προσωπικότητες της ιστορίας. Ήταν επιστήμονας, εφευρέτης, συγγραφέας, τυπογράφος, κοινωνικός ακτιβιστής, θεωρητικός της πολιτικής και διπλωμάτης. Είναι ο μοναδικός από τους ιδρυτές του αμερικανικού έθνους που έχει υπογράψει και τα τέσσερα θεμελιώδη έγγραφα που επικύρωσαν τη μετατροπή των βρετανικών αποικιών σε ένα ανεξάρτητο κράτος: τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, τη Συνθήκη με τη Γαλλία, την Ειρηνευτική Συνθήκη με την Αγγλία και το πρώτο Σύνταγμα των Η.Π.Α. Ήταν πολυμαθής, με πολύ αξιόλογο συγγραφικό έργο και τεράστια απήχηση στην κοινή γνώμη.

Ήταν επίσης, ο πρώτος Αμερικανός επιστήμονας που αναγνωρίστηκε διεθνώς. Το έργο του περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, τη διατύπωση μιας θεωρίας για την ηλεκτρική δράση στην οποία εξηγεί την παραγωγή και μετακίνηση φορτίου καθώς και τη φόρτιση με επαγωγή. Ασχολήθηκε επίσης με την ιδέα της ύπαρξης ενός ηλεκτρικού ρευστού και την αρχή διατήρησης του ηλετρικού φορτίου. Ήταν ο πρώτος που πρότεινε τους όρους θετικό και αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο. Το βασικό του όμως επίτευγμα ήταν η εφεύρεση του αλεξικέραυνου.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × one =