Σε κλίμα έντονου προβληματισμού αλλά και συναινετικής διάθεσης πραγματοποιήθηκε απόψε στο Συνεδριακό Κέντρο Φρατσίων Κυθήρων η Ανοιχτή Γενική Συνέλευση του οικοδομικού κλάδου του νησιού. Η συνέλευση έθεσε προς συζήτηση το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την παύση υποστήριξης των Κυθήρων από την ΥΔΟΜ Πειραιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες. Η διοικητική υποστήριξη των Δήμων που δεν έχουν πολεοδομικό γραφείο έχει λήξει από τις 31 Μαρτίου 2023, δεν έχουν γίνει διαδημοτικές συνεργασίες και στελέχωση των ΥΔΟΜ με βάση τον πρόσφατο νόμο και για μία ακόμη φορά είναι στον αέρα η διεκπεραίωση των πολεοδομικών υποθέσεων, οικοδομικών αδειών και επενδύσεων.

Στην συνέλευση προσήλθε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Χαράλαμπος Σούγιαννης ο οποίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρόσφατες ενέργειες του Δήμου σχετικά με το ζήτημα της υποστήριξης των Κυθήρων, ειδικότερα στις εκδόσεις οικοδομικών αδειών. Στη συνέχεια έθεσε υπόψιν της συνέλευσης τις προοπτικές της παράτασης εξυπηρέτησης του νησιού από την ΥΔΟΜ Πειραιά και της προώθησης της διαδημοτικής συνεργασίας με τον Δήμο Πειραιά, με δεδομένο ότι αυτό το διάστημα, λόγω και των εκλογών, δυσχεραίνεται η εξεύρεση άμεσων λύσεων ενόψει και των εθνικών εκλογών.

Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος όπου αρκετοί από τους παρευρισκομένους, αναφερόμενοι στην χρόνια ταλαιπωρία του οικοδομικού κλάδου του νησιού σε θέματα πολεοδομίας, και στις ατελέσφορες προσπάθειες, τουλάχιστον από το 2010 και μετά (Νόμος Καλλικράτη), προέκριναν επιτακτικά την ίδρυση ΥΔΟΜ στον Δήμο Κυθήρων ως οριστική λύση, ακόμη κι αν χρειαστούν νομοθετικές παρεμβάσεις από την Βουλή. Στο σημείο αυτό ασκήθηκε κριτική στην διαχρονική αδυναμία του Δήμου να επιτύχει την σύσταση ΥΔΟΜ στα Κύθηρα όλα αυτά τα χρόνια, και πέρα από την σύντομη αντιπαράθεση για το ποια διοίκηση έφερε την μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό, προκρίθηκε από όλους τους παρευρισκομένους να μπει ένα τέλος σε αυτή την ατέρμονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και να ιδρυθεί επιτέλους ΥΔΟΜ στα Κύθηρα.

Μάλιστα, συζητήθηκε το πλαίσιο με το οποίο θα υπάρξουν σχετικές εξελίξεις, με πρώτη ενέργεια να τεθεί πιθανώς το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στην αυριανή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην συνέλευση βρέθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, εκτός από τον κ. Σούγιαννη παρίστατο ο κ. Μαγουλάς και ο κ. Διδιμιώτης, και υπήρξε σύμπλευση των τριών στην κατεύθυνση να συζητηθεί το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να παρθούν και άλλες πρωτοβουλίες.

Αναμένεται ως αύριο το μεσημέρι να υπάρχει νεότερη ενημέρωση, με σχετική ανακοίνωση από το συντονιστικό της συνέλευσης, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα τεθεί το ζήτημα της ίδρυσης ΥΔΟΜ στα Κύθηρα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

12 − five =