αυγά

Μια από τις σπουδαιότερες διακρίσεις στον αγροτικό χώρο, απέσπασαν δύο αδέλφια από τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, ο Παύλος Τσακίρης και η αδελφή του Μαρία. Η βράβευση ήρθε στα πλαίσια του 6ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών, στο οποίο συμμετείχαν 200 νέοι αγρότες από 21 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον

Η οικογενειακή επιχείρηση Tsakiris Family, η οποία κέρδισε το  πρώτο βραβείο στην κατηγορία Περιβαλλοντικά Βιώσιμη Γεωργία, δραστηριοποιείται στην παραγωγή αυγών, με έμφαση στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Ολα ανακυκλώνονται…

Τα αδέλφια Τσακίρη έχουν εισάγει μια καινοτομία στην όλη φιλοσοφία παραγωγής, που ευνοεί την ανθρώπινη δραστηριότητα με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όλες οι πηγές ενέργειας ανακυκλώνονται, τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μηδενική.

Η επιχείρηση διαθέτει 800 στρέμματα που παράγουν σιτάριλούπινο και μπιζέλι πρώτης ποιότητας για τις κότες. Τα καλύτερα αυγά ταξινομούνται και προωθούνται στην αγορά, ενώ όσα σπάνε ή είναι λερωμένα παστεριώνονται και επεξεργάζονται σε θερμικές συσκευασίες των 5 και 10 κιλών που καταλήγουν στη βιομηχανία.

«Τα απόβλητα από τις κότες πηγαίνουν σε μονάδα βιοαερίου και μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται στη ΔΕΗ. Το στερεό απόβλητο, την κοπριά τη χρησιμοποιούμε ως λίπασμα στα χωράφια μας», ανέφερε στο ethnos.gr ο Παύλος Τσακίρης.

Συνολικά 21 αγρότες πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, με την τελική επιλογή να γίνεται από πενταμελή επιτροπή στελεχών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του ευρωπαϊκού αγροτικού χώρου.

«Δεν ήμουν στις Βρυξέλλες να πανηγυρίσω»

«Στην επιτροπή δεν υπήρχε κανένας Έλληνας. Δε μου δόθηκε το βήμα για να μιλήσω και βράβευσαν ως καλύτερη στην Ευρώπη την καθημερινότητά μου και αυτό είναι συγκλονιστικό. Αρχικά κέρδισα τον ελληνικό διαγωνισμό της Ένωσης Νέων Ελλήνων Αγροτών και το Μάρτιο ήταν να γίνει και ο Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός. Λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε και έγινε διαδικτυακά 10 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Στεναχωρήθηκα μόνο που δεν ήμουν εκεί για να πανηγυρίσω», είπε ο Παύλος Τσακίρης.

Και DNA στα αυγά

Το βραβείο στην κατηγορία «χρήση τεχνολογίας» πήγε σε έναν Ολλανδό που εφηύρε τον έλεγχο των αυγών που προορίζονται για εκκόλαψη και μέσω DNA εάν πρόκειται για αρσενικά ή θηλυκά που είναι και τα χρήσιμα για να εκκολαφθούν. Το τρίτο βραβείο που αφορά το food champions πήγε σε δύο αδέλφια από την Ιταλία για την παραγωγή μανιταριών. «Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Ενωσης Νέων Ελλήνων Αγροτών που με βοήθησαν και με ενθάρρυναν».

Αυγά από το 1963

Η επιχείρηση Τσακίρης ξεκίνησε το 1963 από τον παππού Παύλο που μάζευε τα αυγά με τον κουβά. Σταδιακά η επιχείρηση επεκτείνονταν από τους Γιάννη και Ροδή Τσακίρη ενώ ο Παύλος σπούδαζε Βιομηχανική Πληροφορική στην Καβάλα. Το 2014 ήταν χρονιά ορόσημο.

Στόχος ο διπλασιασμός της παραγωγής

«Αποφάσισα να ασχοληθώ με την επιχείρηση. Επενδύσαμε σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας όπως βιολογικά αυγά, ελευθέρας βοσκής, Ω3 και μία σειρά άλλων προϊόντων. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση απασχολεί 70 εργαζομένους, διαθέτει 12 μονάδες παραγωγής, στη Νεοχωρούδα και στο Πεντάλοφο και συσκευαστήριο στη Νεοχωρούδα αλλά και κέντρο διανομής στην Αθήνα. Έχει 130.000 όρνιθες που παράγουν 100.000 αυγά ημερησίως, ενώ ο στόχος είναι ο διπλασιασμός της παραγωγής εντός του 2021, αλλά και άνοιγμα στην αγορά δημητριακών με τα προϊόντα «Petit Dejeneur» όπως μπάρες δημητριακών, παστέλια κλπ.

«Φάγαμε και σφαλιάρες»

«Η πανευρωπαϊκή διάκριση αλλά και η πορεία ανάπτυξης που παρουσιάζουμε είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση και κυρίως δικαιώνουν την επιλογή μας να επενδύσουμε σε αυτούς τους τομείς. Δεν ήταν τίποτα εύκολο. Σίγουρα είχαμε κεφάλαιο και γήπεδο για να παίξουμε μπάλα, αλλά φάγαμε και τις σφαλιάρες μας. Δουλεύουμε σκληρά και οι διακρίσεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», τόνισε ο Παύλος Τσακίρης.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 + 11 =