© 2016 Eric Haynes

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν την πλειοψηφία στην Γερουσία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κι αυτό τους δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στο να ασκήσουν πίεση σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει τυχόν “παρατυπίες” στις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

“Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει ισχυρισμούς για παρατυπίες και να σταθμίζει τις νομικές του επιλογές”, δήλωσε ο ΜακΚονέλ.

Νωρίτερα ωστόσο, δύο ακόμη Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, η Σούζαν Κόλινς και ο Μπεν Σάσε, συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για την “προφανή νίκη” του στις εκλογές, με την Κόλινς να τονίζει τη σημασία της μετάβασης της εξουσίας για να διασφαλιστεί ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος και η Χάρις θα είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν από τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Η επανεκλεγμένη Κόλινς τόνισε παρόλα αυτά, ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον απερχόμενο Πρόεδρο Τραμπ να αμφισβητήσει νομικά τα αποτελέσματα των εκλογών της Τρίτης, εφόσον ο ίδιος θεωρεί ότι υπήρξαν παρατυπίες.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του, επιδιδόμενος σε δύο αγαπημένα του σπορ. Το γκολφ και το twitter, όπου ποστάρει συνεχώς tweets με την πεποίθηση ότι εξήλθε νικητής και την ίδια την υπηρεσία να τα “μαρκάρει” ως “πιθανή παραπληροφόρηση”.

Μετά την Κόλινς και τον Σάσε, τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν συγχαρεί τον Μπάιντεν. Οι άλλοι δύο είναι η Λίζα Μαρκόφσκι από την Αλάσκα και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ από την Γιούτα.

Οι περισσότεροι γερουσιαστές από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσουν δημόσια το αποτέλεσμα, αφότου μεγάλοι αμερικανικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί κήρυξαν νικητή των εκλογών τον Μπάιντεν, με βάση την μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, παροτρύνουν τον Τραμπ να συνεχίσει την μάχη. Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε στο Fox News χθες Κυριακή ότι “κάθε ένδικη προσφυγή πρέπει να εξεταστεί” προτού οι Αμερικανοί μπορούν να αποφασίσουν “ποιος κέρδισε τις εκλογές”.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen − three =