o-erdogan-soulatsarei-anenoxlitos-se-kalogirous-kai-antipsara

Από την επομένη κιόλας της συμφωνίας Μητσοτάκη- Ερντογάν, στις 14 Ιουνίου 2021 στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν άρχισε να υλοποιεί την ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, όπως αυτός την έχει ανακοινώσει και αφορά σε όλα τα θέματα, ακόμα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ελληνικών νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, ενώ παράλληλα για όλα ανεξαιρέτως τα θέματα, (εθνικός εναέριος χώρος FIR περιοχή SAR χωρικά ύδατα, αποστρατιωτικοποίηση νήσων , ΑΟΖ, Καστελόριζο κλπ.), η Τουρκία ενημέρωσε σχετικά τον ΟΗΕ με επίσημη επιστολή της.

Η τουρκική κυβέρνηση , μετά τη Συμφωνία στο ΝΑΤΟ, έχει επισήμως πλέον, (χωρίς να έχει υπάρξει ούτε μια λέξη από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που να την διαφοροποιεί από τα λεγόμενα Ερντογάν), θέσει ως βασικό θέμα διμερούς διαπραγμάτευσης το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων νησίδων και βραχονησίδων  που δεν περιλαμβάνονται στις διεθνείς Συνθήκες.

Μόνη και ελεύθερη στο Αιγαίο- αφού τουρκική προϋπόθεση για το ήρεμο καλοκαίρι είναι η Αθήνα να «κάνει το καλό παιδί» και να μην κινείται καθόλου– η Τουρκία προχωρά με επιταχυνόμενους ρυθμούς στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας ελληνικών νήσων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, προκειμένου να βρει το μίτο της Αριάδνης και να αρχίσει το «ξήλωμα» της ελληνικότητας του Αιγαίου.

Ένα ακόμα πρόσφατο παράδειγμα, χωρίς αντίδραση, της Αθήνας:

Η Άγκυρα, με το TELEX180809LTAA, ζήτησε από την Αθήνα στις 18 Ιουνίου 2021 να εκδώσει διεθνή αγγελία για εκτέλεση τουρκικής άσκησης με πυρά (ASFAO- συνδυασμένες αεροναυτικές επιχειρήσεις) στο Κεντρικό Αιγαίο από 21 εως 30 Ιουνίου 2021. Μετά από συντονισμό ΥΠΕΞ, ΥΕΘΑ και Μεταφορών, η κυβέρνηση με το TELEX 181224 LGAC/18 Ιουνίου 2021 ενημέρωσε την Τουρκία ότι για να εκδώσει η Αθήνα αγγελία (ΝΟΤΑΜ) για την τουρκική άσκηση στο FIR Αθηνών πρέπει η Άγκυρα να τροποποιήσει τα πλευρικά όρια της περιοχής της άσκησης, διότι καταλαμβάνει ελληνική εθνική κυριαρχία. Η Τουρκία, όχι μόνον δεν  τροποποίησε τα πλευρικά όρια της περιοχής, αλλά θέτοντας στα άχρηστα την ελληνική εθνική κυριαρχία, εξέδωσε παράνομα τη διεθνή αγγελία Α 3367/20  Ιουνίου 21 για το FIR Αθηνών  με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα διεθνώς για…έλλειψη συνεργασίας και ακόμα ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη που δεν εξέδωσε αγγελία και …εξανάγκασε την Τουρκία να το πράξει αυτή.

Για την περιοχή της τουρκικής άσκησης, σημειώνονται τα ακόλουθα, όπως αυτά καταγράφονται σε όλα τα ελληνικά και τουρκικά στοιχεία.

  • Η περιοχή της τουρκικής άσκησης με πυρά καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες ΚΑΛΟΓΗΡΟΙ και ΑΝΤΙΨΑΡΑ και απέχει 6νμ από την Άνδρο και την Κάρυστο.

Η Τουρκία πονηρά έχει θέσει θέμα κυριαρχίας σε ΚΑΛΟΓΗΡΟΥΣ και ΑΝΤΙΨΑΡΑ, που δεν περιλαμβάνονται σε καμμιά Συνθήκη για να ισχυριστεί ότι τα νησιά αυτά δεν είναι ελληνικά, διότι δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς Συνθήκες ή με διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία. 

Τον ίδιο ακριβώς ισχυρισμό και με την ίδια μέθοδο των παράνομων τουρκικών ασκήσεων σε ελληνικά νησιά που δεν κατονομάζονται στις Συνθήκης Λωζάννης και Παρισίων, η Τουρκία τον επαναλαμβάνει με ρυθμό ηλεκτρικής ραπτομηχανής στο Αιγαίο, περιμένοντας μια αντίδραση της Αθήνας , επί του θέματος , που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να βρει το μίτο της Αριάδνης για να επισημοποιήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ελληνικών νήσων στο Αιγαίο.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαιρέτως  από το 1996, μετά τα ΙΜΙΑ, όταν η Τουρκία ήγειρε  για πρώτη φορά επισήμως θέμα «γκρίζων ζωνών « στο Αιγαίο, έκαναν ότι δεν το είδαν και δεν άκουσαν, αφήνοντας  μισάνοιχτη την κερκόπορτα  στις τουρκικές «γκρίζες ζώνες». Έτσι άφησαν το προνόμιο στην Άγκυρα να μετεξελλίξει τη θέση της και από τις γκρίζες ζώνες στην αμφισβήτηση ολόκληρου του ιδιοκτησιακό καθεστώτος στο Αιγαίο. Και μάλιστα να το θέτει ως διμερές θέμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη , η οποία και αυτή εξακολουθεί να ποιεί τη νήσσαν επί του θέματος.

Είναι άγνωστο και ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ψάχνει συστηματικώς και ενδελεχώς να «ξετρυπώσει « όλα εκείνα τα αδιάσειστα νομικά εργαλεία που διαθέτει,( με πρώτο – πρώτο το ίδιο το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάννης), που της επιτρέπουν να αποδείξει ότι ΟΛΑ τα νησιά εκτός Συνθηκών είναι ελληνικά.

  • Η περιοχή της τουρκικής άσκησης καταλαμβάνει και διαγράφει το Πεδίο Βολής Άνδρου ( LG-D-68), η κατάργηση του οποίου είναι απαίτηση της Τουρκίας από το 1978 στον ΙΜΟ. Και τούτο, διότι το Π.Β. Άνδρου αποτελεί ασπίδα προστασίας της Αθήνας για απειλή από Ανατολάς.
  • Με την ενέργεια της αυτή, η Τουρκία θέτει στα άχρηστα το Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ που απαγορεύει ασκήσεις  από 15 Ιουνίου ως 15 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα παραβιάζει σύμπασα τη διεθνή νομιμότητα με την έκδοση αγγελίας στο FIR Αθηνών, αποκλειστικής αρμοδιότητας της Αθήνας.

Η κυβέρνηση αντέδρασε υποτονικά και αναποτελεσματικά και αντί να καταγγείλει την Τουρκία στο ΣΑ του ΟΗΕ και στον ICAO, εξέδωσε τη διεθνή αγγελία Α 1914/21 στην οποία αναφέρει ότι η περιοχή της τουρκικής άσκησης καταλαμβάνει  ελληνική εθνική κυριαρχία, χωρίς όμως να αναγράφει που είναι η κυριαρχία αυτή, για να μην προκαλέσει την Άγκυρα και χαλάσει το ήρεμο καλοκαίρι. Με αποτέλεσμα η διεθνής κοινότητα να ψάχνει να βρει την τουρκική κατάληψη της ελληνικής κυριαρχίας στη..Ζάκυνθο ( ενδεχομένως).

Της Κύρας Αδάμ 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen − 14 =