mydimos

Στους έξι ανέρχονται πλέον οι Δήμοι που χρησιμοποιούν την υπηρεσία myDimos.Live.gov.gr. Μετά την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας στον Δήμο Χανίων και την πρόσφατη επέκτασή της στον Δήμο Καβάλας, τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών ανακοινώνουν ότι στην πλατφόρμα εντάσσονται πλέον και οι Δήμοι Χίου, Ζωγράφου, Ευόσμου – Κορδελιού και Μεταμόρφωσης Αττικής.

Μέσω του myDimos.Live.gov.gr οι δημότες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ανωτέρω Δήμων έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν ψηφιακά την ημέρα, την ώρα και τον τρόπο της εξυπηρέτησής τους με τις δημοτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, μέσα από την πλατφόρμα οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για μια σειρά από υπηρεσίες κάθε Δήμου:
είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεφωνική επικοινωνία, είτε με βιντεοκλήση.

Έτσι, μέσα από τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης, διευκολύνεται η καθημερινότητα των πολιτών και βελτιστοποιείται η εσωτερική οργάνωση των Δήμων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ταχύτητα της εξυπηρέτησης καθώς και την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Ενδεικτικά, μέσω του myDimos.Live.gov.gr ο δημότης μπορεί αποφεύγοντας τις περιττές μετακινήσεις και την αναμονή σε ουρές: να αιτείται την έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, αδειοδοτήσεων, συμβουλευτική υποστήριξης γυναικών και να κλείνει ραντεβού με διάφορες δομές του Δήμου του όπως Κέντρα Κοινότητας, Τμήμα Περιουσίας, Δημοτική Αστυνομία, Ληξιαρχείο, Υπηρεσίες Δόμησης, τμήματα που σχετίζονται με την Προστασία και την Προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, την πολιτική προστασία, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

Ειδικά για περιπτώσεις εξυπηρέτησης με βιντεοκλήση, το myDimos.Live.gov.gr παρέχει τη δυνατότητα:
προγραμματισμού ραντεβού για λογαριασμό τρίτου προσώπου, σε περίπτωση που ο άμεσα ενδιαφερόμενος δεν διαθέτει κωδικούς Taxisnet ή ψηφιακές δεξιότητες
πρόσκλησης τρίτου προσώπου (νομικού συμβούλου, λογιστή, μηχανικού) που θα διευκολύνει τη συνομιλία μεταξύ του συναλλασσόμενου και του υπαλλήλου
διαμοιρασμού της οθόνης και προβολή του απαραίτητου υλικού για την ταυτόχρονη επισκόπηση από παρευρισκόμενους με στόχο την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση της διαδικασίας και παραμετροποίησης της υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, με την ταυτόχρονη παρουσία μεταφραστή της νοηματικής γλώσσας καθώς και την εξυπηρέτηση άλλων ευπαθών ομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι το myDimos.Live.gov.gr ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά τον περασμένο Μάρτιο στον Δήμο Χανίων. Κατόπιν, τον Ιούνιο εντάχθηκε στην υπηρεσία και ο Δήμος Καβάλας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ένταξη και άλλων Δήμων. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε στο myDimos.Live.gov.gr, είτε μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών».
Η υπηρεσία σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, στα πρότυπα των αντίστοιχων υπηρεσιών ψηφιακών ραντεβού myDeskLive, η οποία ήδη λειτουργεί παραγωγικά σε πολλούς κομβικούς φορείς του Δημοσίου, όπως η ΑΑΔΕ, τα ΚΕΠ, ο ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Εξωτερικών, ο ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Με γνώμονα τις οργανωτικές και λειτουργικές του ανάγκες, κάθε Δήμος μπορεί να επιλέγει ή να τροποποιεί οποιαδήποτε στιγμή τους παρεχόμενους τρόπους εξυπηρέτησης (φυσική παρουσία, βιντεοκλήση ή τηλεφωνική επικοινωνία), τις διοικητικές διαδικασίες και υποθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων που θα μπορούν να προγραμματίζονται ραντεβού μέσω της πλατφόρμας, το ωράριο εξυπηρέτησης, τη διάρκεια των ραντεβού, το πλήθος των υπαλλήλων του που θα εξυπηρετούν. Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιούνται τακτικές και έκτακτες επιχειρησιακές ανάγκες κάθε Δήμου χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητα των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών και των ήδη ενταγμένων Δήμων.

myDimoslive – Συχνές Ερωτήσεις – απαντήσεις

1.  Τι είναι το myDIMOSlive;

Είναι  μια σύγχρονη πλατφόρμα όπου μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για να εξυπηρετηθείτε με φυσική παρουσία, τηλεφωνικά αλλά και εξ αποστάσεως από τους αρμόδιους υπαλλήλους συγκεκριμένων Υπηρεσιών του Δήμου σας.

Έχετε τη δυνατότητα να αιτηθείτε ραντεβού σε ορισμένη ημέρα και ώρα που υπάρχει διαθεσιμότητα, για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένου αιτήματός σας είτε μεταβαίνοντας στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης/ βιντεοκλήσης ή τηλεφωνικής επικοινωνίας.

2.  Για ποιες υπηρεσίες μπορώ να εξυπηρετηθώ από το myDIMOSlive; 

Οι υπηρεσίες που διατίθενται για εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη/βιντεοκλήση, τηλεφωνική επικοινωνία ή με φυσική παρουσία ενδέχεται να διαφέρουν ανά Δήμο. Ανατρέξτε στο υποστηρικτικό υλικό που βρίσκεται στη σελίδα που αντιστοιχεί σε κάθε Δήμο για να ενημερωθείτε για τις διαδικασίες και τους αντίστοιχους τρόπους εξυπηρέτησης.

3.   Πώς ενεργοποιώ την είσοδο στην πλατφόρμα;

Εισέρχεστε στην πλατφόρμα με δυο τρόπους:

είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης Gov.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: «Πολίτης και καθημερινότητα – Εξ αποστάσεως Εξυπηρέτηση Πολιτών»
είτε πληκτρολογώντας τη διεύθυνση myDimos.live.gov.gr. Και στις δυο περιπτώσεις χρησιμοποιείτε τους προσωπικούς κωδικούς της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (διαπιστευτήρια TAXISnet).

4.   Οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο σε όσους συνδέονται με τους κωδικούς του TAXISnet;

Όχι απαραιτήτως. Οι υπηρεσίες παρέχονται ανεξαρτήτως των χρησιμοποιούμενων για την εισαγωγή σας στην πλατφόρμα κωδικών TAXISnet, αρκεί:

στην περίπτωση που κλείνετε το ραντεβού για εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη/ βιντεοκλήση να παρουσιαστεί στην οθόνη το πρόσωπο που θα εξυπηρετηθεί ώστε να γίνει η απαραίτητη ταυτοποίηση από τον υπάλληλο του Δήμου
στην περίπτωση που κλείνετε ραντεβού για εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία να μεταβεί στην Υπηρεσία του Δήμου το πρόσωπο, στο οποίο αφορά ή κράτηση.
στην περίπτωση που κλείνετε το ραντεβού για τηλεφωνική εξυπηρέτηση, στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου επικοινωνούν με τον πολίτη του οποίου τα στοιχεία συμπληρώθηκαν στη Φόρμα κράτησης.

5.   Ποια είναι η απαιτούμενη εφαρμογή για τη διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης/ βιντεοκλήσης;

Για την τηλεδιάσκεψη/ βιντεοκλήση απαιτείται να διαθέτετε συσκευή (προσωπικό υπολογιστή, κινητό ή tablet) με κάμερα και:

είτε να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή Microsoft Teams στην συσκευή σας (στον προσωπικό σας υπολογιστή, το κινητό ή το tablet),
είτε να επιλέξετε τη χρήση της εφαρμογής Microsoft Teams μέσω φυλλομετρητή (browser), όπως Mozilla Firefox, Chrome.

6.   Απαιτείται ταυτοπροσωπία για να εξυπηρετηθώ με τηλεδιάσκεψη;

Ναι, η ταυτοπροσωπία είναι απαραίτητη και για τον λόγο αυτό θα πρέπει στην αρχή της τηλεδιάσκεψης, η κάμερα σας να είναι ενεργή ώστε να επιδεικνύετε τα νομιμοποιητικά σας έγγραφα για την ταυτοποίηση σας στον υπάλληλο του Δήμου.

7.   Πώς κλείνω ραντεβού;

Αφού εισέλθετε με κωδικούς TAXISnet, επιλέγετε αρχικά τον Δήμο από τον οποίο επιθυμείτε να εξυπηρετηθείτε. Στη συνέχεια επιλέγετε από το κυλιόμενο μενού την ομάδα υπηρεσιών (αν υπάρχει) και την υπηρεσία. Μετά την επιλογή υπηρεσίας διαλέγετε τον επιθυμητό τρόπο εξυπηρέτησης (Τηλεδιάσκεψη, Φυσική Παρουσία, Τηλ. Εξυπηρέτηση).

Στο ημερολόγιο που εμφανίζεται, επιλέγετε την ημερομηνία και την ώρα που επιθυμείτε να εξυπηρετηθείτε. Ακολούθως, καταχωρίζετε τα στοιχεία του προσώπου που θα εξυπηρετηθεί καθώς και τα λοιπά στοιχεία που ζητούνται. Ο διαθέσιμος χρόνος εξυπηρέτησης είναι προκαθορισμένος από το σύστημα και ποικίλει ανά υπηρεσία.

8.   Ποιες κατηγορίες πολιτών μπορούν να εξυπηρετηθούν και με ποια νομιμοποιητικά έγγραφα;

Μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από τη πλατφόρμα myDimosLive αν είστε δημότης ή μόνιμος κάτοικος του Δήμου.  Η ταυτοποίηση του φυσικού προσώπου γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται κατά την εξυπηρέτηση με Φυσική παρουσία από τον εκάστοτε Δήμο.

9.   Πώς επιβεβαιώνεται η κράτησή μου;

Εφόσον έχετε ολοκληρώσει την κράτηση, σας αποστέλλεται, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώσατε, μήνυμα με τίτλο «Ενημέρωση για την επερχόμενη κράτηση», στο οποίο περιέχονται τα στοιχεία της κράτησης. Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει να εξυπηρετηθείτε με τηλεδιάσκεψη, στο εν λόγω μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρέχεται σύνδεσμος (link) για τη συμμετοχή σας στην τηλεδιάσκεψη με τον επιλεγμένο Δήμο.

Tο ίδιο μήνυμα αποστέλλεται ως υπενθύμιση εκ νέου λίγη ώρα πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης/βιντεοκλήσης ή του ραντεβού με φυσική παρουσία.

10.   Με ποιο τρόπο ενεργοποιώ τη βιντεοκλήση μου;

Την προγραμματισμένη ώρα της βιντεοκλήσης ενεργοποιείτε τον σύνδεσμο που έχετε λάβει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που δηλώσατε και συνδέεστε στην πλατφόρμα. Θα βρίσκεστε σε αναμονή έως ότου ο υπάλληλος του Δήμου δεχθεί το αίτημά σας ώστε να ξεκινήσει η βιντεοκλήση.

11.   Είναι δυνατή η ακύρωση ή και ο προγραμματισμός νέας κράτησης;

Μπορείτε να ακυρώσετε την κράτηση ή να προγραμματίσετε εκ νέου μια νέα, καθώς και να τροποποιήσετε την τρέχουσα. Στο απαντητικό email που έχετε λάβει το οποίο περιέχει το σύνδεσμο της συμμετοχής στην τηλεδιάσκεψη υπάρχει ένας επιπλέον σύνδεσμος «Προγραμματισμός εκ νέου».

Ο σύνδεσμος αυτός σας οδηγεί στο περιβάλλον της πλατφόρμας στο οποίο μπορείτε να κάνετε αλλαγή ή ακύρωση της κράτησης.

12.   Με ποιον τρόπο θα παραλάβω την απάντηση στο αίτημά μου;

Στην περίπτωση εξυπηρέτησης με τηλεδιάσκεψη, σας δίνεται η δυνατότητα να δηλώσετε τον τρόπο παραλαβής της απάντησης σας είτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που καταχωρίσατε είτε ταχυδρομικά, στη διεύθυνση κατοικίας που έχετε δηλώσει.

13.   Η βιντεοκλήση καταγράφεται;

Η βιντεοκλήση δεν καταγράφεται.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 5 =