stratos charchalakis

Την δική του εκδοχή στα γεγονότα παρουσιάζει με ένα κείμενο – δήλωση 1100 λέξεων ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο οποίος παραμένει για 4η ημέρα στα Αντικύθηρα, μακριά από τα γεγονότα και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, στο θέμα της διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών που αποβιβάστηκαν στα Κύθηρα από τις 17 Αυγούστου 2022. Η δήλωσή του έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση – απάντηση των εθελοντών, σχετικά με την διαχείριση του Δημοτικού Κάμπινγκ

Στο κείμενό του εντύπωση προκαλεί ότι στρέφεται εναντίον πολιτών, πιθανώς(;) κατοίκων του Καψαλίου χωρίς να τους ονοματίζει(;), τους οποίους εγκαλεί για υποκρισία ενώ τους κατηγορεί ότι δεν διαθέτουν την ιδιωτική τους περιουσία(!) για να στεγάσουν τους μετανάστες.

Στη συνέχεια φαίνεται να ενοχλείται από το κύμα συμπαράστασης και αναγνώρισης των πολιτών και εθελοντών προς το πρόσωπο του Αντιδημάρχου Γιάννη Κατσανεβάκη που καταγράφεται δημόσια στο νησί, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στα ρεπορτάζ των Ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης, σχολιάζοντας πως ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ενεργεί με βάσει τις εντολές του πολιτικού του προϊσταμένου, δηλαδή του ίδιου του Δημάρχου.

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δήλωση του Δημάρχου Κυθήρων Ευστράτιου Χαρχαλάκη.

Δήλωση Δημάρχου Κυθήρων Ευστράτιου Χαρχαλάκη

Σήμερα νωρίς το πρωί, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Δήμου Κυθήρων, αναχώρησαν από τα Κύθηρα προς τις οργανωμένες δομές, οι σχεδόν 250 παράνομα εισελθόντες στη Χώρα μας μετανάστες, που αφίχθηκαν στο νησί μας μέσα σε διάστημα λίγων ωρών στις 17 Αυγούστου, σε τρία διαφορετικά συμβάντα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Κώστα Κατσαφάδο, την ηγεσία του Λ.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. και κάθε εμπλεκόμενη Αρχή, για τη συνεργασία. Από την πρώτη στιγμή βρισκόμουν σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους ανωτέρω αλλά και με την Υφυπουργό Μετανάστευσης κα. Σοφία Βούλτεψη.

Από την πρώτη στιγμή που ο Δήμος Κυθήρων ενημερώθηκε για τα συμβάντα αυτά (ξημερώματα της 17ης Αυγούστου), ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Κατσανεβάκης μαζί με τους 3 συμβασιούχους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας, ενεργώντας με βάση τις ρητές οδηγίες και εντολές του Δημάρχου (και όχι ιδιωτικά όπως σκοπίμως και κατά τρόπο παραπλανητικό ορισμένοι διέδωσαν), βρέθηκε στον τόπο των συμβάντων, παρείχε την αναγκαία συνδρομή στις αρμόδιες Αρχές και συντόνισε το μεγάλο κύμα εθελοντών που κινητοποιήθηκαν μετά από σχετική ανακοίνωση του Δήμου μας (17-08-2022). Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, από το 2014 μέχρι σήμερα, έχει διαχειριστεί περισσότερα από 50 αντίστοιχα περιστατικά, ορισμένα εξ αυτών στα Αντικύθηρα μέσα στο καταχείμωνο, χωρίς ΠΟΤΕ να σημειωθεί έλλειμμα στην παροχή νερού ή σίτισης, είτε εξ ιδίων πόρων του Δήμου (όταν αυτό ήταν εφικτό), είτε με την κινητοποίηση εθελοντών και ιδιωτικών φορέων. Εξάλλου ακόμα και η κινητοποίηση και ο συντονισμός των εθελοντών, σε ανάλογα περιστατικά, εμπίπτουν στις υπό την ευρεία έννοια δημοτικές κοινωνικές δράσεις και μέχρι σήμερα, στην περίπτωση του Δήμου μας, έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν αποτελεσματικά.

Επιπλέον, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 38 του Ν.4939/2022, οι πρόσφυγες και μετανάστες «οδηγούνται άμεσα με ευθύνη των αστυνομικών ή λιμενικών αρχών που επιλαμβάνονται αρμοδίως, σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή. Η μεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μέριμνα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων αστυνομικών ή λιμενικών αρχών ή προκειμένου για την ταχεία και προσήκουσα μεταφορά προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες». Συνεπώς οι Δήμοι δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη στο ζήτημα της μεταφοράς των προσφύγων σε κλειστή δομή, καθώς το ζήτημα αυτό σχετίζεται με ειδικές γραφειοκρατικές διαδικασίες (σύλληψη διακινητών, αποχή ποινικής δίωξης για τους μετανάστες κ.λπ.) στις οποίες δεν εμπλέκονται οι Δήμοι.

Σε ό,τι αφορά στην παραμονή και διανυκτέρευση μεταναστών σε κτίρια του Δήμου, έχουμε παγίως τονίσει ότι ο Δήμος μας ΔΕΝ διαθέτει τέτοια κτίρια, και ΔΕΝ πρόκειται να στεγάσει μετανάστες σε σχολεία, ειδικά όταν σε λίγες ημέρες ξεκινάει το σχολικό έτος. Στο ζήτημα αυτό είμαστε απόλυτοι. Εξάλλου, όταν τον Ιανουάριο του 2019, η τότε Κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει επί 4 ημέρες στην παγωνιά, τη βροχή και το κρύο σχεδόν 70 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους μικρά παιδιά και έγκυο γυναίκα, που είχαν πρόχειρα στεγαστεί στο κτίριο του λιμένος Διακοφτίου, και παρά τις διαρκείς εκκλήσεις μας για την άμεση μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα πρώτα και κύρια για την προστασία της δικής τους ζωής, οι τότε κρατούντες απολάμβαναν τις πρωτοχρονιάτικες διακοπές τους στα χειμερινά θέρετρα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Δήμος μας να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα. Ξένη Δημητρίου, εκθέτοντας με αντικειμενικά επιχειρήματα ότι το νησί μας ΔΕΝ έχει τη δυνατότητα διαχείρισης τέτοιων περιστατικών. Απέναντι σε αυτή την εγκατάλειψη, κανένα εκ των ΜΜΕ που σήμερα κόπτονται και παρουσιάζουν ασύστολα ψεύδη, δεν τόλμησε να γράψει το παραμικρό, προφανώς διότι η τότε Κυβέρνηση ήταν φίλα προσκείμενή τους. Η απόλυτη υποκρισία δηλαδή.

Υποκριτές, όμως, είναι και όσοι θεωρούν εθελοντές και ανθρωπιστές μόνο όσους διαφημίζουν τον ανθρωπισμό τους και αναρτούν φωτογραφίες από τα συμβάντα. Ανθρωπιστές είναι εκείνοι που βοηθούν το συνάνθρωπό τους χωρίς τυμπανοκρουσίες και selfies, χωρίς βαρύγδουπες ιδεολογικές αλλά εντελώς ανούσιες τοποθετήσεις, χωρίς λογικά άλματα και χωρίς να αντιμετωπίζουν τη δυστυχία των μεταναστών ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ασκήσουν αντιπολίτευση βάλλοντας κατά των τοπικών αρχών και αποδεικνύοντας την τραγική πολιτική τους ένδεια και απομόνωση. Ανθρωπιστές είναι εκείνοι που πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση για την άμεση αναχώρηση των μεταναστών σε οργανωμένη δομή, με στόχο την προστασία της ζωής τους. Ανθρωπιστές δεν είναι εκείνοι που δηλώνουν στα ΜΜΕ «εξοργισμένοι» αλλά δεν διαθέτουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από τα εκατοντάδες που κατέχουν στη Χώρα και το Καψάλι για να στεγάσουν προσωρινά αυτούς τους ανθρώπους, έστω τις γυναίκες και τα παιδιά. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ είναι οι δεκάδες συμπολίτες μας που κινητοποιήθηκαν είτε μόνοι τους, είτε μετά από την έκκληση του Δήμου και έφεραν νερά, ρούχα και φαγητό χωρίς να ζητήσουν ή να επιδιώξουν να μπει το όνομά τους στο ίντερνετ ή να αναρτήσουν φωτογραφία με κάποιον μετανάστη προς απόδειξη του ανθρωπισμού τους. ΤΟΥΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ.

Το λέει και η Εκκλησία μας άλλωστε: “Δεύτε εκκαθάρωμεν εαυτούς εν ελεημοσύναις και οικτιρμοίς πενήτων ΜΗ σαλπίζοντες, ΜΗ δημοσιεύοντες ημών την ευποιΐαν, ΜΗ επιγνώτω η αριστερά της δεξιάς το έργον, ΜΗ σκορπίση η κενοδοξία το καρπόν της ελεημοσύνης αλλ’ εν κρυπτώ τω τα κρυπτά ειδότι” (Ιδιόμελον των Αποστίχων του πλαγίου δ΄ ήχου της Α΄ Κυριακής των Νηστειών).

Εμείς ως Δημοτική Αρχή ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να γίνουν τα Κύθηρα αποθήκη ψυχών. ΔΕΝ θα επιτρέψουμε την πολιτική εκμετάλλευση και εργαλειοποίηση τέτοιων συμβάντων. ΔΕΝ θα επιτρέψουμε τη σπέκουλα και το ψέμα στα οποία ορισμένοι κατ΄ επάγγελμα αρέσκονται.
Όσοι συγχαίρουν τον Γιάννη Κατσανεβάκη αλλά μέμφονται το Δήμαρχο/Δήμο, είναι υποκριτές και ενεργούν εκ του πονηρού. Διότι παρασιωπούν εν γνώσει τους ότι ο κ. Κατσανεβάκης δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του, ούτε είναι ένας απλός ιδιώτης εθελοντής, αλλά είναι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Κυθήρων, που επί 3 ημέρες, μαζί με άλλους Αντιδημάρχους και υπαλλήλους, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παρέχοντας το μέγιστο δυνατό με βάση τις οδηγίες των Αρχών. Είναι ο άνθρωπος που έχει οριστεί/επιλεγεί από το Δήμαρχο για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών, με βάση τις αρμοδιότητες του Δήμου και τις εντολές του πολιτικού του προϊσταμένου. Αυτονόητο για τους πολλούς και σκεπτόμενους, που όμως αποκρύπτουν οι λίγοι και ιδεοληπτικοί.

Με δύναμή μας τους αγνούς, γνήσιους εθελοντές, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε αποτελεσματικά και προς όφελος του νησιού μας, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Όσοι εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό για ίδιον πολιτικό όφελος, βρίσκουν ήδη απέναντί τους τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος: επιστρέφω τις γελοίες μομφές ότι «κάνω διακοπές στα Αντικύθηρα». Παρά το γεγονός ότι δεν σκοπεύω να ζητώ την άδεια κανενός για να επισκέπτομαι τον τόπο καταγωγής μου και 2ο νησί του Δήμου μας (που κάποιοι παράγοντες και αιρετοί δεν έχουν επισκεφθεί ΠΟΤΕ), ενημερώνω τους όψιμους σχολιαστές ότι ανέλαβα προσωπικά και κόντρα σε άπειρες δυσκολίες και αντιξοότητες το συντονισμό για τη διοργάνωση της φετινής εορτής του Αγ. Μύρωνος, κατά τρόπο ομολογουμένως υποδειγματικό για τα δεδομένα ενός μικρού νησιού, γεγονός που μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι δεκάδες Κυθήριοι που επισκέφθηκαν τα Αντικύθηρα πριν λίγες ημέρες. Συνεπώς δεν κάνω διακοπές. Ακόμα, όμως, και αν έκανα, δεν επρόκειτο να ζητήσω την άδεια κάποιου. Τελεία και παύλα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 − seven =