egkainia-exedra-paraolympiaki-epitropi

Σάλο αντιδράσεων ξεσήκωσε η φωτογραφία από εγκαίνια αθλητικής εγκατάστασης στην Κρήτη, όπου απεικονίζονται αξιωματούχοι της κυβέρνησης και άλλοι αιρετοί καθώς και ιερείς στην εξέδρα, την ώρα που εκεί δεν χωρούσε ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος διακρίνεται σε μια γωνιά κάτω μόνος του.

Σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι με αναπηρία βιώνουν τον αποκλεισμό από ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων της καθημερινότητας, θα περίμενε κανείς το μήνυμα στο “ανώτατο επίπεδο” να ήταν διαφορετικό. Δυστυχώς όμως, στη χώρα της κατειλημμένης ράμπας, του κατεστραμμένου πεζοδρομίου (που συνιστά ναρκοπέδιο και για τους πεζούς) και της καταπατημένης κάθε έννοιας ίσης μεταχείρισης, το πρόσφατο περιστατικό κοινωνικού αποκλεισμού, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί τις τελευταίες ώρες από ένα φωτογραφικό καρέ, όπου απεικονίζονται επίσημοι να βρίσκονται πάνω σε ειδικά διαμορφωνένη εξέδρα για τα εγκαίνια αθλητικής εγκατάστασης, από την οποία απουσιάζει η πρόνοια για ράμπα αναπήρων. Το αποτέλεσμα είναι στο ίδιο στιγμιότυπο να εμφανίζεται “παραμελημένος” κάτω από την εξέδρα ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, αφού δεν είχε προβλεφθεί από τους αρμοδίους η τοποθέτηση ράμπας που θα του έδινε πρόσβαση σε αυτή.

Στην ανάρτηση της σελίδας “cool_crips”, τονίζεται:

«Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα σε μια τελετή εγκαινίων κάποιου γηπέδου στην Κρήτη·

Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα όπου αξιωματούχοι της κυβέρνησης και κληρικοί βρίσκονται σε μια υπερυψωμένη εξέδρα κι ένας παραολυμπιονίκης (και πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής) βρίσκεται κάτω, εκτός εξέδρας, με το αμαξίδιο του·

Αυτή δεν απλά μια ακόμα εικόνα αποκλεισμού.

Αυτή εδώ η εικόνα είναι η καθημερινότητα μας. Και δεν είναι και πολύ κουλ…”.

Και παρακάτω:

“Περιγραφή εικονας: φωτογραφία σε ανοιχτό χώρο, μια εξέδρα που έχει στηθεί σε γήπεδο που κάτω έχει άμμο. Ένας διάδρομος οδηγεί στην εξέδρα, ενώ υπάρχουν και δυο σκαλάκια για να ανέβεις σε αυτήν. Πάνω στην εξέδρα βρίσκονται διάφοροι άντρες μέσης ηλικίας, εξ αυτών με κοστούμι αξιωματούχοι της κυβέρνησης κι άλλοι αιρετοί, ενώ υπάρχουν και πέντε κληρικοί οι οποίοι φαίνεται να τελούν την διαδικασία ενός ευχελαίου με μια εικόνα κάποιου Αγίου. Κάτω από την εξέδρα, εκεί που ξεκινάν τα σκαλιά, βρίσκεται ένας αντρας μέσης ηλικίας, ο οποιος καθεται στο αμαξίδιο του, κι είναι κι αυτός επίσημα ντυμένος.Γύρω υπάρχουν φωτογράφοι και στις κερκίδες κοινό, ενώ στο βάθος υπάρχουν σημαίες σε ψηλούς ιστούς και στον ορίζοντα διακρίνεται ο ήλιος να δύει».

Συγγνώμη από Αυγενάκη

Για το περιστατικό, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έγραψε:

«Ήταν λάθος και δεσμεύομαι πως δεν θα επαναληφθεί!

Τέτοια εικόνα, όπως η μη πρόνοια πρόσβασης του Προέδρου της Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή – Hellenic Paralympic Committee, Γιώργου Καπελλάκη, στην πρόχειρη εξέδρα για τον αγιασμό των εγκαταστάσεων Karteros Beach Sports Center, τέτοια παράλειψη δεν θα ξανασυμβεί.

H κουλτούρα συμπερίληψης είναι φιλοσοφία μας από την πρώτη ημέρα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και βασικός άξονας πολιτικής της Κυβέρνησής μας.

Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αθλητές ΑμεΑ. Και το αναγνωρίζουν.

Το δήλωσε, αμέσως μετά, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, ο ίδιος ο Giorgos Kapellakis, τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

«Με τις συμπεριφορές σας μας αντιμετωπίζετε ίσα. Ήταν μεγάλο παράπονό μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είχαμε ίση αντιμετώπιση και με σένα τη βρήκαμε, Λευτέρη Αυγενάκη. Κι είναι πολύ βασικό αυτό, όχι μόνο για τους Αθλητές με Αναπηρία, αλλά για όλη την κοινωνία».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 5 =