misthoi
Φωτογραφία Αρχείου

Από τη Βέροια και τη δημοτική παράταξη Προτεραιότητα στον Πολίτη με επικεφαλής τον Αντώνη Μαρκούλη και τον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης Κωνσταντίνο Τροχόπουλο ήρθε η πρώτη μεγάλη δικαίωση των δημοκρατικών δυνάμεων στην Αυτοδιοίκηση κόντρα στη νόθευση της αποτύπωσης της λαϊκής βούλησης που επιδίωξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος με δύο κομβικής σημασίας διατάξεις το 2019 ακύρωσε την απλή αναλογική και έδωσε στην παράταξη του δημάρχου υπερενισχυμένη εκπροσώπηση στα εκτελεστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Η υπόθεση, που συνιστά μείζον θέμα για την υπηρέτηση της Δημοκρατίας και την αποτύπωση της λαϊκής βούλησης, κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία κατέρριψε τις διατάξεις των Νόμων 4623/2019 και 4625/2019, δηλαδή των διατάξεων του τέως υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ως αντισυνταγματικές!

Τι λέει η απόφαση του ΣτΕ
Συγκεκριμένα, η σύνοψη της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει ότι οι διατάξεις Θεοδωρικάκου στους Νόμους 4623/2019 και 4625/2019, που δίνουν υπερενισχυμένη εκπροσώπηση επί των εδρών στη διοικούσα παράταξη στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έναντι των εδρών της αντιπολίτευσης «καθ’ ο μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του συντάγματος».

Αποκαθιστώντας τη δημοκρατική νομιμοποίηση
«Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ» αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ. Με δεδομένο ότι «η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση», το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι «οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του δημάρχου».

Κατοχυρώνοντας το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Ως εκ τούτου, το ΣτΕ αποκαθιστά την έννομη τάξη υπογραμμίζοντας ότι το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων στους δήμους είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Με αυτόν τον τρόπο, το ΣτΕ αποκαθιστά την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση όπως αυτή αποτυπώθηκε σε επίπεδο εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια που κατανεμήθηκαν στις δημοτικές παρατάξεις ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2019. Μαζί με αυτό, το ΣτΕ αποκαθιστά και το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι το βουλευόμενο όργανο που αντανακλά την εκπεφρασμένη διά του εκλογικού αποτελέσματος λαϊκή βούληση. Με αυτόν τον τρόπο το ΣτΕ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του τέως υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου περί «μη κυβερνησιμότητας» των δήμων λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

«Δεν δοκιμάστηκε η απλή αναλογική!»
Στην απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει: «Εξάλλου, κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον Ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο».

«Νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης»
«Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συνιστά δικαίωση όχι μόνο για εμάς, που πρώτοι πανελλαδικά κάναμε την αίτηση ακύρωσης στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Συνιστά νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας!» τονίζει στην ΑΥΓΗ ο Αντώνης Μαρκούλης, νομικός και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στη Βέροια Προτεραιότητα στον Πολίτη.

«Μαζί με τον Κωνσταντίνο Τροχόπουλο δώσαμε μια πολύ μεγάλη δικαστική μάχη. Δώσαμε μια μάχη για την Δημοκρατία» προσθέτει ο Αντ. Μαρκούλης, ο οποίος εργάστηκε ο ίδιος με δικές του δαπάνες για την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ. Ο ίδιος θέλησε μέσα από την ΑΥΓΗ να ευχαριστήσει δημόσια τον γνωστό δικηγόρο Θεσσαλονίκης Σπύρο Κωνσταντόπουλο και τον δικηγόρο Παντελή Μαρκούλη.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ξηλώνονται οι σκοτεινές και αντισυνταγματικές μέθοδοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη
«Διάταξη-διάταξη η ολομέλεια του ΣτΕ ξηλώνει τον νόμο Θεοδωρικάκου για την Αυτοδιοίκηση» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εσωτερικών και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης. «Καταρρίπτονται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί “κυβερνησιμότητας”, αφού το ΣτΕ έκρινε πως δεν υπάρχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος που δικαιολογούσαν τις νομοθετικές αλλαγές» υπογραμμίζουν οι Κ. Ζαχαριάδης και Μ. Χατζηγιαννάκης.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 2 =