pontiki

Ποντίκια με παραλυσία, λόγω τραυματισμού στην σπονδυλική στήλη, μπόρεσαν και πάλι να περπατήσουν χάρη στις προσπάθειες Γερμανών επιστημόνων. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ειδικά σχεδιασμένη πρωτεΐνη η οποία παράγεται καθοδηγούμενα στον εγκέφαλο των ζώων, μέσω των κατάλληλων γενετικών πληροφοριών, κάτι που οδήγησε στην αναγέννηση των κατεστραμμένων νεύρων.

Οι τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, επιφέρουν συχνά παράλυση στον άνθρωπο, λόγω διακοπής στην μετάδοση νευρικών σημάτων από τους μυς στον εγκέφαλο. Χάρη στην νέα θεραπεία, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ρουρ του Μπόχουμ, τα νευρικά κύτταρα των παράλυτων τρωκτικών αναγεννήθηκαν λόγω μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους.

«Με μία σχετικά μικρή παρέμβαση, ενεργοποιούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό νεύρων, ώστε να αναγεννηθούν και τελικά αυτός είναι ο λόγος που τα ποντίκια μπορούν να περπατήσουν ξανά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ντίτμαρ Φίσερ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Τα πλήρως παραπληγικά ποντίκια άρχισαν να περπατούν ξανά μόνο δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την εφάπαξ πειραματική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή γενετικών οδηγιών στον εγκέφαλο (με τη βοήθεια ενός γενετικά τροποποιημένου αβλαβούς ιού ως οχήματος), έτσι ώστε να παράγει μία πρωτεΐνη κυτταροκίνη (υπερ-ιντερλευκίνη-6) και να τη στείλει στους κινητικούς νευρώνες. Η εν λόγω πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των νευρώνων. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει στα κύτταρα να παράγουν τη δική τους υπερ-ιντερλευκίνη-6, η οποία στη συνέχεια διανέμεται σε πιο μακρινά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές, ήδη, διερευνούν κατά πόσο η θεραπεία μπορεί να βελτιωθεί και θα συνεχίσουν τα πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα, όπως χοίρους, σκύλους ή μαϊμούδες, πριν δοκιμάσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της σε ανθρώπους, κάτι που ασφαλώς θα πάρει πολλά χρόνια, σύμφωνα με τον δρα Φίσερ.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής επιστήμων Αναστασία Ανδρεαδάκη.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve − eight =