Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι τα πλήγματα αυτής της εβδομάδας στη Λωρίδα της Γάζας, από τα οποία έχουν σκοτωθεί 1.900 άνθρωποι, δεν είναι «παρά μόνο η αρχή» της απάντησης του ισραηλινού στρατού στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι εχθροί μας μόλις άρχισαν να πληρώνουν το τίμημα. Δεν μπορώ να αποκαλύψω τι θα γίνει στη συνέχεια αλλά σας λέω ότι είναι μόνο η αρχή», είπε ο Νετανιάχου στο διάγγελμά του. «Μαχόμαστε σαν λιοντάρια για το σπίτι μας. Δεν θα συγχωρήσουμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις βάρβαρες πράξεις των εχθρών μας και δεν θα αφήσουμε ούτε τον κόσμο, ούτε κανέναν, να ξεχάσει την φρίκη που βίωσε ο εβραϊκός λαός», πρόσθεσε. «Θα φροντίσουμε αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί χάρη στα πυρομαχικά και τα όπλα που είναι καθ’ οδόν για το Ισραήλ», συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το ισραηλινό πεζικό πραγματοποίησε σήμερα τις πρώτες χερσαίες, τοπικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας που έχει αποκλειστεί πλήρως και βομβαρδίζεται εδώ και μέρες. Ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι στρατιώτες, με τη στήριξη αρμάτων μάχης, εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ομάδες Παλαιστινίων που εκτοξεύουν ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος και παράλληλα αναζήτησαν πληροφορίες για να εντοπίσουν τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα, το Ισραήλ έδωσε διορία 24 ωρών σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που ζουν στο βόρειο μισό της Γάζας να φύγουν προς τα νότια. Αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της πόλης της Γάζας πήραν τον δρόμο προς τα νότια, όμως είναι αδύνατον να γίνει κάποια ακριβής εκτίμηση του αριθμού τους. Πολλοί άλλοι είπαν ότι δεν σκοπεύουν να φύγουν.

«Ο θάνατος είναι καλύτερος από τη φυγή», είπε ο 20χρονος Μοχάμαντ, ενώ στεκόταν σε έναν δρόμο, μπροστά στα συντρίμμια ενός κτιρίου που βομβαρδίστηκε νωρίτερα από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, κοντά στο κέντρο της Γάζας.

Από τα τεμένη ακουγόταν το μήνυμα: «Μείνετε στα σπίτια σας. Μείνετε στη γη σας».

«Λέμε στους ανθρώπους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μείνουν στα σπίτια τους», είπε ο Εγιάντ Αλ Μποζόμ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε αυτοκίνητα και φορτηγά που μετέφεραν ανθρώπους από τον βορρά του θύλακα προς τον νότο. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτήν την πληροφορία από άλλε ςπηγές.

Τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΠΟΥ, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, απέρριψαν την εκκένωση και προειδοποίησαν ότι επίκειται καταστροφή εάν ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκαστεί να φύγει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ζήτησαν επίσης να αρθεί η πολιορκία του θύλακα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε «επικίνδυνα χαμηλό σημείο», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Χρειαζόμαστε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση για να μεταφέρουμε καύσιμα, τρόφιμο και νερό σε όσους έχουν ανάγκη. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σχολίασε ότι μια τέτοια τεράστια εκκένωση είναι «δύσκολη υπόθεση» αλλά η Ουάσινγκτον δεν αμφισβητεί την απόφαση του Ισραήλ να καλέσει τους αμάχους να φύγουν. «Καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί – προσπαθούν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός τους στόχος», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε νωρίτερα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η εκτόπιση των Παλαιστινίων της Γάζας θα είναι μια δεύτερη «Νάκμπα», μια επανάληψη του 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα εδάφη που σήμερα αποτελούν το Ισραήλ. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας είναι απόγονοι εκείνων των προσφύγων.

Προς το παρόν η Γάζα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, είναι αποκλεισμένη και δεν υπάρχει διέξοδος. Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό και η Αίγυπτος, που συνορεύει με τον θύλακα, έχει αρνηθεί να ανοίξει τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα για τους αμάχους που φεύγουν.

Στο μεταξύ, στη Δυτική Όχθη, διαδηλωτές αντάλλαξαν πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Υπάρχουν επίσης φόβοι για επέκταση των εχθροπραξιών σε νέα μέτωπα, όπως αυτό του Λιβάνου, όπου νωρίτερα σήμερα σκοτώθηκε ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters και άλλοι έξι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν. Το Reuters ανέφερε ότι ισραηλινή οβίδα έπληξε ένα φυλάκιο του στρατού του Λιβάνου στα σύνορα και ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι άνοιξε πυρ σε απάντηση για μια διείσδυση ενόπλων, κάτι που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι οφειλόταν σε λανθασμένο συναγερμό.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη υποσχέθηκε ότι θα ερευνήσει τι συνέβη στην περιοχή αυτή και οδήγησε στον θάνατο του δημοσιογράφου. «Πάντα προσπαθούμε να αποφεύγουμε να έχουμε θύματα μεταξύ των αμάχων. Προφανώς δεν θα θέλαμε ποτέ να χτυπήσουμε ή να σκοτώσουμε έναν δημοσιογράφο που κάνει τη δουλειά του, είπε ο Γκιλάντ Έρνταν.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 + seventeen =