Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται αμείωτες, πλήττοντας τοποθεσίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του νότου που το Ισραήλ έχει κηρύξει «ασφαλείς ζώνες», εντείνοντας τους φόβους σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στην περιοχή ότι πουθενά δεν είναι ασφαλείς.

Στην τελευταία του ενημέρωση το πρωί της Πέμπτης ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανέφερε ότι «συνεχίζει να επιτίθεται όλη την ώρα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», προσθέτοντας ότι κατέστρεψαν «εκατοντάδες τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς» την προηγούμενη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων «τοποθεσιών εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, σήραγγες, υποδομές πληροφοριών, επιχειρησιακά αρχηγεία και άλλα αρχηγεία».

Μάλιστα, το IDF λέει ότι πραγματοποίησε την αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ράφα -που βρίσκεται νότια στα σύνορα με την Αίγυπτο και αποτελεί το μοναδικό πέρασμα από το οποίο θα μπορούσε να διέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα- μετά από πληροφορίες που έλαβε από την υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet.

Εκτός από το χτύπημα «εκατοντάδων» τοποθεσιών στη Γάζα, ο IDF λέει επίσης ότι σκότωσε τον Rafat Abu Hilal, τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης – της τρίτης μεγαλύτερης ένοπλης φατρίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Ισχυρίζεται επίσης ότι «εξουδετερώθηκαν πάνω από δέκα τρομοκράτες».

Παλαιστίνιοι στη νότια πόλη Χαν Γιούνις είπαν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν ανελέητοι κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αεροπορικές επιδρομές να πλήττουν πολλά σπίτια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς. Το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Nasser στο Χαν Γιούνις είπε ότι έλαβε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 40 τραυματίες.

Σπίτια κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ στη βόρεια ζώνη εκκένωσης χτυπήθηκαν επίσης, ανέφερε το υπουργείο. Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στην περιοχή και αναμένεται να εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Γάζα, αν και στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης τρεις οικιστικούς πύργους στην αλ Ζάχρα, εντός της περιοχής που κλήθηκε να εκκενωθεί, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 3.478 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου και περισσότεροι από 12.000 τραυματίστηκαν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά τη φονική εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ και στον νότιο Λίβανο

Παράλληλα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο τα ξημερώματα της Πέμπτης 19/10, μεταδίδει το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν.

Πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον των κοινοτήτων Καφρ Σούμπα και Οντάισα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Χθες Τετάρτη το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν, ανακοίνωσε μέσω Telegram πως δυο μέλη του σκοτώθηκαν ενώ «είχαν εμπλακεί σε μάχες» στον νότιο Λίβανο, ενώ τρίτο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Διευκρίνισε πως εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον πέντε ισραηλινών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου στρατοπέδου του Ισραήλ στη Ζαρίτ και θέσης στη Ρας Νακούρα, ιδίως με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ανταπέδωσε πυρά εναντίον θέσεών του στη Ζαρίτ και έπειτα από εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων εναντίον των κιμπούτς Μανάρα και Ρος ΧαΝίκρα κοντά στα σύνορα, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει να «πλήττει (…) στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ».

«Στοίχημα» το άνοιγμα της Ράφα για βοήθεια

Με το Ισραήλ να έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας από παντού, η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα βαθαίνει όλο και περισσότερο. Χιλιάδες τόνοι βοήθειας έχουν συγκεντρωθεί στο πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ωστόσο αυτό παραμένει κλειστό και γίνεται «αγώνας δρόμου» από τους Αμερικανούς με τους Αιγύπτιους, προκειμένου να ανοίξει. Και ενώ το βράδυ της Τετάρτης φαίνεται να επήλθε συμφωνία μεταξύ του Μπάιντεν και του αλ Σίσι για άνοιγμα του περάσματος, το «στοίχημα» παραμένει.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι «εκτός ελέγχου» και κινδυνεύει να βυθιστεί σε ανθρωπιστική καταστροφή, προειδοποίησε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, ο Τέντρος είπε ότι οι προμήθειες του ΠΟΥ έχουν κολλήσει στα σύνορα εδώ και τέσσερις ημέρες, προσθέτοντας ότι «κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε να λάβουμε ιατρική βοήθεια, χάνουμε ζωές».

Το πέρασμα της Ράφα είναι το νοτιότερο σημείο εξόδου από τη Γάζα και συνορεύει με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου. Η Ράφα είναι πλέον το μόνο σημείο διέλευσης για ανθρωπιστική βοήθεια, αφού το Ισραήλ έκλεισε άλλα συνοριακά περάσματα από και προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι επιρρίπτει ευθύνες στο Ισραήλ και τους βομβαρδισμούς για την αποτροπή της επαναλειτουργίας της ζωτικής σημασίας εγκατάστασης.

Ωστόσο, μια αχτίδα ελπίδας διαφαίνεται για την ανακούφιση των αμάχων, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν την Τετάρτη 18/10 να ανοίξουν τη διάβαση για να επιτρέψουν έως και 20 φορτηγά βοήθειας να περάσουν στη Γάζα προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα. Αυτό πιθανότατα θα γίνει μέχρι αύριο, Παρασκευή, δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν», θα τερματιστεί η προσπάθεια, διευκρίνισε ο Μπάιντεν, αποδίδοντας «εύσημα» στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη «συνεργασία» του.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.

«Ο Μπάιντεν εκφράζει τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της αιγυπτιακής ηγεσίας για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρεται στην αιγυπτιακή ανακοίνωση.

«Η ουσία είναι ότι αυτός (ο Σίσι) αξίζει κάποια πραγματικά εύσημα γιατί ήταν πολύ φιλόξενος», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η παράδοση θα πρέπει να είναι συστηματική»

Η Αίγυπτος πρέπει ακόμα να επισκευάσει τον δρόμο πέρα από τα σύνορα που γέμισε με κρατήρες από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Περισσότερα από 200 φορτηγά και περίπου 3.000 τόνοι βοήθειας βρίσκονται στο πέρασμα της Ράφα ή κοντά στο πέρασμα της Γάζας με την Αίγυπτο, δήλωσε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου για το Βόρειο Σινά, Χαλίντ Ζαϊντ.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, τόνισε ωστόσο χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNi ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Η βοήθεια θα συντονιστεί από τις αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών με διεθνείς ανθρωπιστικές ομάδες, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση εγκρίθηκε μετά από αίτημα του Μπάιντεν. Είπε ότι το Ισραήλ «δεν θα εμποδίσει» τις παραδόσεις τροφίμων, νερού ή φαρμάκων από την Αίγυπτο, εφόσον περιορίζονται σε αμάχους στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».

Η δήλωση του Ισραήλ δεν έκανε καμία αναφορά στα καύσιμα, τα οποία είναι πολύ απαραίτητα για τις γεννήτριες νοσοκομείων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης πως θα προσφέρει 27 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου.

«Ειδικό αεροσκάφος (…) αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ραμενσκόγιε, κοντά στη Μόσχα, με προορισμό το αεροδρόμιο της αλ Αρίς στην Αίγυπτο. Η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθεί σε εκπροσώπους της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου για να σταλεί στη Λωρίδα της Γάζας», σημείωσε στην ανακοίνωση ο υφυπουργός Ιλία Ντενίσοφ χωρίς να διευκρινίσει πότε αναχώρησε το αεροσκάφος.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Ράφα

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στο πέρασμα της Ράφα με την ελπίδα να φύγουν πριν από μια αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση.

Συνήθως, δεν είναι εύκολο για τους Παλαιστίνιους να φύγουν από τη Γάζα μέσω της Ράφα. Όσοι το επιθυμούν πρέπει να εγγραφούν στις τοπικές παλαιστινιακές αρχές έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα και ενδέχεται να απορριφθούν είτε από τις παλαιστινιακές είτε από τις αιγυπτιακές αρχές χωρίς καμία εξήγηση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το ενδεχόμενο να αφήσουμε τους ανθρώπους να φύγουν μέσω της Ράφα, ο Μπάιντεν είπε: «Θα βγάλουμε τους ανθρώπους έξω, αλλά δεν θα μπω σε καμία λεπτομέρεια μαζί σας τώρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 3 =