stamatis

Το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου, παρά τα όσα προβλήματα, είναι εξ ορισμού ελπιδοφόρο και προδιαθέτει για  ένα καλύτερο μέλλον. Αρκεί  να  αξιοποιηθεί παραγωγικά  η εμπειρία του παρελθόντος, να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, και η προσέγγιση των προβλημάτων να γίνει με γνώση, σοβαρή προσπάθεια και αποφασιστικότητα για αποδοτικά αποτελέσματα.

Πήρα την πρωτοβουλία να καταθέσω και εγώ την άποψη μου για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Δημόσιο διάλογο, για το θέμα του Τουρισμού στα Κύθηρα, ο οποίος αποτελεί πλέον, κατά γενική ομολογία,  τον κύριο μοχλό ανάπτυξης του Νησιού, με επιπτώσεις σε όλη την Τοπική Κοινωνία . Αφορμή για την παρέμβαση μου αυτή στάθηκε, μεταξύ των άλλων,  ο ορισμός νέου Αντιδημάρχου αρμόδιου για τον Τουρισμό   και οι αρχικές  απόψεις  που διατύπωσε για τον Τουρισμό στα Κύθηρα. Σε αυτό και μόνο το θέμα θα περιοριστώ, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις μου για μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, επί πραγματικών όμως, δεδομένων.                                                                                                                                    Συμπέρανα λοιπόν  εύκολα, από τις  δημόσιες παρεμβάσεις του ότι έχει σχηματίσει μια λανθασμένη εικόνα για την κατάσταση του ‘’Τουριστικού γίγνεσθαι’’ στα Κύθηρα. Λάθος πληροφόρηση η λάθος ανάλυση η και προσαρμογή σε πρόσκαιρες ειδικές καταστάσεις. Ιδιαίτερα σε αρχική δήλωση του, που εξέφραζε  την πρόθεση να συμμετάσχει στις Δημοτικές Εκλογές, ανταποκρινόμενος στο  κάλεσμα του Δημάρχου,  με εμφανή την  περιορισμένη γνώση  των πραγματικών δεδομένων, τουλάχιστον όσον αφορά τον Τουρισμό,  εξυμνούσε  μια πλασματική κατάσταση πιθανά   από κεκτημένη ταχύτητα. Η καθ’ υπερβολή μάλιστα  παρουσίαση,  της  «μεγάλης ανόδου του Τουρισμού» που όπως ανέφερε,  παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα Κύθηρα,  είχε σαν πυρήνα την ‘’επιτυχημένη’’ πολιτική της Δημοτικής Αρχής  στο τομέα του Τουρισμού. …Παρασυρόμενος και αυτός από την πλειοδοσία της παραπληροφόρησης, που ομολογουμένως τις περισσότερες φορές γίνεται με «επιστημονικό» τρόπο,  δεν μπόρεσε να  διακρίνει ή δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιος έχει την κύρια ευθύνη για  την «απαράδεκτη υστέρηση του Τουρισμού στα Κύθηρα». Μιλάμε για τεράστια ήττα, αν λάβουμε υπόψη το φυσικό κάλλος, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του Νησιού.

Μετά τον ορισμό των Αντιδημάρχων… οι δηλώσεις γίνανε πιο  ισορροπημένες,  του τύπου ότι «μετά από ενημέρωση μάλιστα από την “αρμόδια Υπηρεσία” ότι …γενικώς τα πράγματα  πάνε καλά, αλλά θα προσπαθήσουμε και εμείς περισσότερο… αφού απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός κλπ… .κλπ…» Αυτά όμως τα έχουμε ακούσει επανειλημμένως στην τελευταία δεκαετία και όπως είναι γνωστό… ο χρόνος είναι χρήμα ( Όχι για όλους βέβαια…μόνο γι’ αυτούς που το βάζουν..!). Έτσι προγενέστερα, παρά την ευγενική αποδοχή, πιθανότατα δεν γνώριζε, τώρα όμως ως  αρμόδιος Αντιδήμαρχος  είναι απαραίτητο να γνωρίζει όχι τόσο γιατί υποχρεούται, όσο γιατί διαφορετικά, δεν πρόκειται να οδηγηθούμε στη λύση των προβλημάτων και γιατί, όπως πιστεύω είναι βέβαιο ότι κανείς  δεν θα ήθελε να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του, πράγμα όχι και τόσο σπάνιο στα Δημοτικά Πράγματα των Κυθήρων … άλλωστε έχουν προηγηθεί κ άλλοι.

Ειλικρινά μπορεί να γίνομαι δυσάρεστος, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτή η παρέμβασή μου, μόνο καλές υπηρεσίες προσφέρει.

Επί του πρακτέου λοιπόν πρέπει:

α) Να υπάρξει  υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση  για την πραγματική κατάσταση των θεμάτων του Τουρισμού στο νησί. Αναγκαία προϋπόθεση, η ενημέρωση από τον Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων Νήσου Κυθήρων που τα τελευταία χρόνια παρεμβαίνει ουσιαστικά στα Θέματα του  Τουρισμού  στο  νησί… με σοβαρές και συγκεκριμένες  προτάσεις για εφικτές λύσεις, συγκεράζοντας  τις απόψεις του συνόλου των επαγγελματιών του Τουρισμού. Η ενημέρωση βεβαίως, που πρέπει να έχει δυναμικά χαρακτηριστικά, μπορεί και πρέπει να γίνει και από άλλους φορείς, Υπηρεσίες, ή μεμονωμένους επαγγελματίες του νησιού, ακόμη και για εξειδικευμένα Τοπικά προβλήματα εξίσου όμως σημαντικά. Η απ’ ευθείας ενημέρωση είναι αναντικατάστατη.

β) Επισταμένη και τεκμηριωμένη  ενημέρωση  για τις μεγάλες εκκρεμότητες, που σχετίζονται άμεσα η έμμεσα με τον Τουρισμό,  η  εξέλιξη των οποίων επηρεάζει όχι μόνο τους επαγγελματίες του Τουρισμού αλλά και το σύνολο των κατοίκων και επισκεπτών του Νησιού.

Ενδεικτικά αναφέρω,

  • Σύνταξη  Στρατηγικής  Μελέτης για την αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη του Νησιού.
  • Επέκταση του αεροδιαδρόμου προσγείωσης  και εκσυγχρονισμός του Αεροδρομίου.
  • Έγκριση Κανονισμού Οικοδομικών Εργασιών κατά τους Θερινούς μήνες.
  • Αποκατάσταση,  Συντήρηση και σήμανση του Οδικού Δικτύου.
  • Δημιουργία και Λειτουργία  Συγκοινωνιακού Δικτύου.
  • Υλοποίηση της Κυκλοφοριακής Μελέτης.
  • Βελτίωση συνθηκών επισκεψιμότητας  αξιοθέατων του Νησιού .
  • Προώθηση Εναλλακτικών μορφών Τουρισμού.
  • Διαφύλαξη του Παραδοσιακού χαρακτήρα των Οικισμών.
  • Βελτίωση της Ακτοπλοϊκής και Αεροπορικής  σύνδεσης του Νησιού.
  • Αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων Προβολής των Κυθήρων ως Τουριστικού προορισμού.

και πάρα πολλά ακόμη που αναφέρονται  σε δεκάδες έγγραφα, τα  οποία  εστάλησαν στο Δημαρχείο και αναμένουν την υλοποίησή τους .                                   

Το σπουδαιότερο όμως όλων είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των ανθρώπων του Τουρισμού στα Κύθηρα, που εξελίχθηκε από την αδυναμία επίλυσης προβλημάτων και προώθησης του Τουρισμού και  σφραγίστηκε με την παρωδία και απαξία  της λεγόμενης  «Τουριστικής Επιτροπής».                                                                                               

Κλείνοντας αυτή την παρέμβαση και με την προϋπόθεση ότι αυτή τη φορά, η βούληση για συνεργασία για την λύση των Προβλημάτων είναι ειλικρινής,   θέλω να τονίσω την αισιοδοξία μου, αλλά και να καταθέσω την ετοιμότητα μου, όπως και πολλών φίλων και  Συναδέλφων,  για την συμμετοχή μας σε αυτή την νέα  προσπάθεια, με ενότητα,  δυναμική αποφασιστικότητα, αλλά και  βεβαιότητα ότι δεν θα χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για τα Κύθηρα..!!!

Δημιουργός του άρθρου:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seven − four =