κυθηρα αεροδρομιο

Μια πολύ σημαντική αναβάθμιση σε λειτουργικό εξοπλισμό ανακοίνωσε ο Κρατικός Αερολιμένας Κυθήρων, με την προσθήκη του συστήματος φωτοσήμανσης R.T.I.LΤο εν λόγω σύστημα πρόκειται να διευκολύνει τον καλύτερο εντοπισμό και την ασφαλέστερη προσέγγιση του διαδρόμου 20 από τα πληρώματα διακυβέρνησης αεροσκαφών, που επιλέγουν τον συγκεκριμένο διάδρομο για προσγείωση, ενώ θα λειτουργήσει επικουρικά στα ήδη εγκατεστημένα ραδιο-βοηθήματα ») D V.O.R. & N.D.B – Locator.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου, το οποίο υπογράφει ο Αερολιμενάρχης, κος Σταύρος Παϊζάνος.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Κυθήρων προχώρησε στην προσθήκη απαραίτητου συστήματος στην φωτοσήμανση του διαδρόμου 20, για την διευκόλυνση εντοπισμού του βόρειου κατωφλίου 20, από τα πληρώματα διακυβέρνησης αεροσκαφών, που επιλέγουν τον διάδρομο 20 για προσγείωση. Το σύγχρονο αυτό σύστημα ονομάζεται R.T.I.L.

systima-fotosimansis

Υπάρχουν δύο παράγοντες που οδηγούν στην ματαίωση μιάς πτήσης στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων (ΚΑΚΘΩ0 :

 

  1. Η μειωμένη ορατότητα, λόγω σχηματισμού χαμηλής νέφωσης στην περιοχή του αεροδρομίου, και αυτό ευνοείται εξ αιτίας της σημαντικής υψομετρικής διαφοράς του διαδρόμου προσγείωσης από το επίπεδο της θάλασσας. Ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου μας, είναι ο 2ος σε ψηλότερο επίπεδο από την θάλασσα, ελληνικού αεροδρομίου, στα 1045 πόδια (ft).
  2. Η ένταση του πλαγίου, έως κάθετου πνέοντος ανέμου, λόγω διεύθυνσης ως προς τον άξονα του διαδρόμου, συνήθως δυτικού και σπανιότερα ανατολικού προσανατολισμού (wind shear) με απαγορευτικές εντάσεις που ποικίλουν στο ανώτατο όριο, ανάλογα με τον τύπο του αεροσκάφους που επιχειρεί προσγείωση.

Από τους δύο παράγοντες, αντιμετωπίσιμος για την μείωση των πιθανοτήτων ματαίωσης μιάς προσγείωσης, είναι ο πρώτος.

Για τον λόγο αυτό, για συνθήκες μειωμένης ορατότητας υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα δύο ραδιο – βοηθήματα (ηλεκτρονικά βοηθήματα – «ραδιοφάροι») D V.O.R. & N.D.BLocator, τα οποία στέλνοντας πληροφορίες στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, δίνουν την δυνατότητα στον κυβερνήτη του αεροσκάφους να προσεγγίσει με ασφάλεια το κατώφλι του διαδρόμου προσγείωσης που έχει επιλέξει, με την βοήθεια των οργάνων του πιλοτηρίου, και να πραγματοποιήσει ενόργανη προσγείωση (I.F.R.). Τότε, εφόσον έχει και οπτική επαφή, βλέπει την φωτεινή σήμανση (φωτοσήμανση) του διαδρόμου και επιχειρεί την προσγείωση με ασφάλεια.

systima-fotosimansis

Ο διάδρομος του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων κατασκευάστηκε το 1988 από την 6η Μ.Ο.Μ.Α., και η φωτοσήμανση ολοκληρώθηκε το 1991. Η φωτοσήμανση είναι κατηγορίας “non precession”, η οποία είναι ικανοποιητική για να βοηθά για την ασφαλή προσγείωση εναέριων μέσων (αεροσκαφών και ελικοπτέρων) κατά τις νυχτερινές ώρες, ή με συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Η φωτοσήμανση όλα αυτά τα χρόνια, χάρις στο προσωπικό ενδιαφέρον του συναδέλφου Θ. Σδρόλια, λειτουργεί άψογα, παρά το ότι θεωρείται πεπαλαιωμένη, με μεγάλη δυσκολία στην ανεύρεση ανταλλακτικών. Πλην όμως, εδώ και αρκετά χρόνια, το οπτικό σύστημα εντοπισμού των δύο κατωφλίων (Runway Threshold Identification Light) του βορείου 20 και του νοτίου 02, ενταγμένο αναπόσπαστα στην φωτοσήμανση του διαδρόμου προσγείωσης, δεν λειτουργούσε,  έχοντας υποστεί μη επισκευάσιμη βλάβη. Το γεγονός αυτό, ήταν δημοσιευμένο σε αγγελία προς αεροναυτιλομένους (ΝΟ.Τ.ΑΜ.) σε γνώση των επιχειρούντων προσγείωση στον ΚΑΚΘΩ ώστε να μην αναζητούν τα (R.T.I.Ls). Υπήρχε έκτοτε διαχρονικό αίτημα για την αντικατάσταση του συστήματος, προς τις συναρμόδιες Διευθύνσεις της Κ.Υ. της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δυστυχώς όμως η αντικατάστασή του δεν υλοποιήθηκε.

Τι ακριβώς είναι το σύστημα R.T.I.L. : Αποτελείται από δύο φωτιστικά σώματα, εκατέρωθεν κάθε κατωφλίου, τα οποία αναλάμπουν με δέσμη φωτός πολύ μεγάλης ισχύος, με αποτέλεσμα το πλήρωμα διακυβέρνησης ενός αεροσκάφους να εντοπίζει αρχικά το κατώφλι του διαδρόμου που έχει επιλέξει να προσγειωθεί «εξ όψεως» (V.F.R.), πριν ξεκαθαρίσει η εικόνα του διαδρόμου, με τα υπόλοιπα φωτιστικά της φωτοσήμανσης του. Οι αναλαμπές είναι ένα πρώτο σημείο εντοπισμού του διαδρόμου προσγείωσης. Το σύστημα είναι τηλεχειριζόμενο, από την κονσόλα της φωτοσήμανσης του Πύργου Ελέγχου (Π.Ε.Α.) του Αεροδρομίου, έχοντας την δυνατότητα ρύθμισης της ισχύος της δέσμης φωτός, με 3 διαφορετικές τιμές.

systima-fotosimansis
Το σύγχρονο σύστημα R.T.I.L. που εγκαταστάθηκε στο κατώφλι 20

Εντός του 2020, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός προμήθειας έξι (6) ζευγών συστημάτων R.T.I.L. (σύμβαση 174/2020) για τις ανάγκες κρατικών αεροδρομίων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Στον διαγωνισμό δεν είχε ενταχθεί σύστημα R.T.I.L. για Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων. Ασκήθηκε πίεση προς την Δ/ση Προμηθειών (Δ11) από τον Αερολιμενάρχη και διαπιστώθηκε ότι λόγω της έκπτωσης του αναδόχου προμήθειας των R.T.I.L., υπήρχε δυνατότητα, μετά από σχετική αιτιολόγηση, για προμήθεια ενός επιπλέον ζεύγους, καθόσον η εγκριθείσα πίστωση επαρκούσε.

Μετά από επίμονη διεκδίκησή μας, το αίτημα υλοποιήθηκε και το 7ο ζεύγος R.T.I.L. έφθασε την προηγούμενη εβδομάδα στα Κύθηρα. Ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα με φωτιστικά σώματα που λειτουργούν το καθένα με 24 Led υψηλής λαμπρότητας, με εξαιρετική απόδοση και εμβέλεια.

Η εγκατάσταση του συστήματος συνήθως απαιτεί εργολαβία εξειδικευμένου Ε.Δ.Ε. ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Επιπλέον, έπρεπε να λάβουμε υπόψη ότι, το αεροδρόμιο μας έχει άλλον ένα επιβαρυντικό παράγοντα, προκειμένου να εγκαταστήσουμε ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά συστήματα σε εξωτερικούς χώρους, την κεραυνοπληξία. Με την πτώση κεραυνού, που είναι πολύ συνηθισμένη σε συνθήκες καταιγίδας και παρά την χρήση αντικεραυνικών διατάξεων, καταστρέφονται ολοσχερώς οι αντικεραυνικές διατάξεις με πολύ πιθανή βλάβη και στις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές διατάξεις των συστημάτων, πολλές δε φορές έχουμε βλάβες ακόμα και στους ηλεκτρικούς αγωγούς.

Το πολύ έμπειρο τεχνικό προσωπικό του αερολιμένα μας, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Θωμάς Σδρόλιας, και ο ψυκτικός και ηλεκτρονικός Μηνάς Αναστασόπουλος, έχουν, όλα τα χρόνια που υπηρετούν στον ΚΑΚΘΩ, συσσωρευμένη εμπειρία σε ιδιοκατασκευές αντικεραυνικών διατάξεων για την αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου και το αντιμετωπίζουν με επιτυχία.

Έτσι, και με την βοήθεια και του οδηγού πυροσβέστη Παύλου Σοφίου, για τις απαραίτητες μετατροπές στις σιδηροκατασκευές στήριξης του συστήματος, ανέλαβαν υπεύθυνα και εγκατέστησαν με απόλυτη επιτυχία το νέο σύγχρονο σύστημα R.T.I.L. στα δύο άκρα του πιο επιβαρυμένου βόρειου κατωφλίου 20 του διαδρόμου προσγείωσης 20.

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος, στο συχνότερα χρησιμοποιούμενο κατώφλι 20 του διαδρόμου προσγείωσης του ΚΑΚΘΩ, από την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, το κατώφλι 20 διαθέτει R.T.I.L., γεγονός που θα βοηθήσει και στην μείωση της ματαίωσης πτήσεων, σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Προς ενημέρωση των αεροναυτιλομένων εξεδόθη σχετικό ΝΟ.Τ.ΑΜ.

Κατόπιν των ανωτέρω, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και να επαινέσω τους συναδέλφους, για την πρωτοβουλία τους να εγκαταστήσουν άμεσα και με ασφάλεια το νέο σύγχρονο σύστημα, με υλικά – μικρουλικά εκ των ενόντων, εξοικονομώντας το κόστος της εργολαβίας εγκατάστασης και μάλιστα αποφεύγοντας χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστερήσεις. Πρώτο μέλημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Αερολιμένα μας, είναι η ασφάλεια των πτήσεων.

Ο Α ε ρ ο λ ι μ ε ν ά ρ χ η ς

Σταύρος Ι. Παϊζάνος

systima-fotosimansis

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight + 20 =