tainies

Η πολυαναμενόμενη ταινία του Ρόμπερτ Έγκερς «Ο Άνθρωπος Απ’ τον Βορρά» με τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ και το docudrama του Ζαν-Ζακ Ανό για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων που την άνοιξη του 2019 συγκλόνισε όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Και ακόμη, ένα νέο ριμέικ του κλασικού παραμυθιού της Σταχτοπούτας, γυρισμένο στη Νορβηγία και τη Λιθουανία.

Αυτές είναι οι τρεις ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες τη Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου.

«Ο Άνθρωπος απ’ τον Βορρά»

Το επικό θρίλερ εκδίκησης σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Έγκερς εξερευνά πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας Βίκινγκ πρίγκιπας προκειμένου να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του πατέρα του, με φόντο τους Ισλανδικούς μύθους, τις αρχέγονες φιγούρες ενός αθέατου κόσμου, τα ματωμένα σπαθιά της μάχης, και τους τρομακτικούς θρύλους του 10ου αιώνα.

Η ιστορία που έχει στο DNA της τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, αφηγείται την περιπέτεια ενός μικρού πρίγκηπα που βλέπει τη μοίρα του να σφραγίζεται ανεξίτηλα από μια αιματηρή και αναίτια σφαγή: ο πατέρας του δολοφονείται βάναυσα από τον θείο του, ο οποίος μάλιστα απαγάγει τη μητέρα του μικρού αγοριού. Φεύγοντας από το Βασίλειο του νησιού με μια βάρκα, το παιδί ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο ήρωας έχει γίνει ένας ατρόμητος πολεμιστής που εισβάλλει σε χωριά και τα λεηλατεί, μέχρι που μια απόκοσμη μάντισσα του θυμίζει τον αιώνιο όρκο του, ότι οφείλει να εκδικηθεί για τον άδικο χαμό του πατέρα του, να σώσει τη μητέρα του, και να σκοτώσει τον άπληστο θείο του. Ταξιδεύοντας με ένα πλοίο που μεταφέρει σκλάβους στην Ισλανδία, ο ήρωας διεισδύει στο αγρόκτημα του θείου του με τη βοήθεια μιας γυναίκας που ήταν μαζί του στο πλοίο -και έτσι ξεκινά τον αγώνα να τιμήσει τον ιερό του όρκο.

Πρωταγωνιστής είναι ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ που αφοσιώθηκε απόλυτα στον ρόλο του μοναχικού πολεμιστή που θα κάνει την υπέρβαση για να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του.

Η Άνια Τέιλορ-Τζόι, (The Queen’s Gambit) υποδύεται μια αινιγματική γυναίκα που συνταξιδεύει με τον ήρωα. Η ίδια θα δει με τρυφερότητα τον αγώνα του και θα μαγευτεί από το πάθος του και από την θέληση που θα δείξει.

Η Νικόλ Κίντμαν σε έναν εξαιρετικά αμφίσημο ρόλο ερμηνεύει τη μητέρα που κρύβει τα δικά της μυστικά. Ο Ίθαν Χοκ είναι ο πατέρας που δεν πρόλαβε να κληρονομήσει στον γιο του τον πολυπόθητο θρόνο. Ο Γουίλεμ Νταφόε σε έναν αλλόκοτο ρόλο ενσωματώνει τις δοξασίες και τους μεταφυσικούς θρύλους ενός συγκλονιστικού κόσμου, ενώ η μάντισσα Björk μεταφέρει τον χρησμό που θα πυροδοτήσει τη λυτρωτική διαδρομή μέχρι την αιματηρή κάθαρση.

Η Παναγία των Παρισίων φλέγεται

«Η φωτιά εντοπίστηκε στην αρχή της λειτουργίας της Δευτέρας του Πάσχα στις 6:17 μ.μ., αλλά δεν ενημερώθηκε η πυροσβεστική παρά μόνο μισή ώρα μετά. Από εκεί και πέρα πυροδοτήθηκε μία ατελείωτη σειρά από δραματικά γεγονότα που οδήγησαν σε μία αναπόφευκτη καταστροφή. Ήταν η πρώτη μέρα που είχε αναλάβει ένας καινούριος υπεύθυνος φύλακας στον καθεδρικό και που επιτηρούσε τον πίνακα του συναγερμού για φωτιά. Δεν είχε επισκεφθεί ποτέ του τον καθεδρικό και δεν ήταν εξοικειωμένος με την ορολογία της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Όταν σήμανε ο συναγερμός και εμφανίστηκε ένας κωδικός που δεν κατάλαβε, πήρε τηλέφωνο το αφεντικό του. Ο υπεύθυνος δεν ήταν διαθέσιμος και δεν επικοινώνησε παρά μόνο 15 λεπτά αργότερα. Αυτή ήταν μόνο η αρχή μίας σειράς κακών συμπτώσεων».

Ο Ζαν-Ζακ Ανό (Επτά Χρόνια στο Θιβέτ, Το Όνομα του Ρόδου) σκηνοθετεί ένα συναρπαστικό docudrama για την απίστευτη αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στην πυρκαγιά που απείλησε την εμβληματική και μοναδική Παναγία των Παρισίων στις 15 Απριλίου 2019. Η ταινία συνδυάζει υλικό αρχείου από τα πραγματικά περιστατικά με σκηνοθετημένες τις σκηνές της μάχης των πυροσβεστών ενάντια στη μανιασμένη πυρκαγιά. Ένα φιλμ με γερές δόσεις αγωνίας, εικόνες που θυμίζουν Αποκάλυψη, στοιχεία ειρωνείας της τύχης και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, που υπερβαίνει τον κίνδυνο.

Όσο για τους πυροσβέστες και ειδικά τους έξι νέους ανθρώπους που πάλεψαν πρώτοι με τις φλόγες, ο Ζαν-Ζακ Ανό λέει: «Δύο νέες γυναίκες και δύο νέοι άντρες που μόλις ενηλικιώθηκαν… Από τους τέσσερις τους, οι δύο δεν είχαν ξαναπάει σε πυρκαγιά. Αυτοί οι νέοι πυροσβέστες τελούσαν υπό τις εντολές δύο νέων αξιωματικών που ήταν λίγο μεγαλύτεροι τους! Όταν του συνάντησα, εντυπωσιάστηκα από τη μετριοφροσύνη και την ταπεινότητα τους. Για αυτούς οι πέτρες του καθεδρικού είναι τα πιο εμβληματικά μνημεία του κόσμου. Μου διηγήθηκαν ότι αφού έριξαν τόνους νερού, δεν τους επιτράπηκε να πλησιάσουν κοντά στις φλόγες. Οι στολές τους αντέχουν μέχρι τους 704 βαθμούς Κελσίου, αλλά η θερμοκρασία εκείνη την ημέρα της πυρκαγιάς έφτασε τους 1200 βαθμούς Κελσίου. Ακούγοντας τους κατάλαβα πόσο εξωπραγματικό ήταν αυτό το εγχείρημα. Αφόρητη ζέστη, αποπνικτικοί καπνοί, 40 κιλά εξοπλισμού στην πλάτη, 15 κιλά λάστιχο, κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες, απίστευτα στενά περάσματα σε ένα εχθρικό περιβάλλον».

Παίζουν Σαμουέλ Λαμπάρτ, Ζαν-Πολ Μπορντ, Μίκαελ Κιρινιάν.

Τρεις ευχές για τη Σταχτοπούτα

Η ποπ σταρ από τη Νορβηγία Astrid S (Άστριντ Σμέπλας) μεταμορφώνεται σε δυναμική Σταχτοπούτα και πρωταγωνιστεί σε ένα αντισυμβατικό ριμέικ του κλασικού παραμυθιού, γυρισμένο στη Νορβηγία και στη Λιθουανία. Η ταινία της Νορβηγίδας Σέσιλι Α. Μόσλι μας ταξιδεύει σε χιονισμένα δάση, βουνά και μεσαιωνικά κάστρα, παρέα με την ηρωίδα που προσπαθεί να ξεφύγει από την κακιά μητριά της και να βρει την αγάπη. Μία γερή δόση μαγείας, ένας απίθανος χορός στο παλάτι, υπέροχα κουστούμια (όλα στην ταινία προέρχονται από φυσικά υλικά, κάθε κουστούμι είναι μάλλινο και βαμβακερό, τίποτα πλαστικό δεν υπάρχει) και πολλές βόλτες με άλογα.

Μετά τον θάνατο του πατέρα της, η ευγενική, ανεξάρτητη και θαρραλέα Σταχτοπούτα ζει με την κακιά μητριά της και την κακομαθημένη κόρη της, που την αντιμετωπίζουν σαν μια κοινή υπηρέτρια. Σε μία από τις βόλτες της στο δάσος, η Σταχτοπούτα εμποδίζει δύο άντρες να κυνηγήσουν άγρια ζώα, ένας εκ των οποίων είναι ο πρίγκιπας του βασιλείου. Η έλξη μεταξύ τους είναι ακαριαία, αλλά ο πρίγκιπας καλείται να βρει την κατάλληλη σύζυγο στον επόμενο βασιλικό χορό, στον οποίο η Σταχτοπούτα απαγορεύεται να πάει. Η ηρωίδα μαζεύει όλο της το κουράγιο και με τη δύναμη τριών μαγικών φουντουκιών, αποφασίζει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Θα μπορέσει να απελευθερωθεί από την τυραννία της μητριάς της και να βρει την πραγματική αγάπη;

Παίζουν Άστριντ Σμέπλας, Τσένγκιζ Αλ, Έλλεν Ντόριτ Πέτερσεν, Ίνγκριτ Γκέβερ, Μπιόρν Σαντκουίστ.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι ηθοποιοί Γεωργία Ιωαννίδου, Άρης Μακρής, Ιφιγένεια Στάικου, Ντίνος Σούτης, Λίλα Μουτσοπούλου, Αντρέας Ευαγγελάτος, Χρήστος Συριώτης, Δημήτρης Πάσιος, Βαγγέλης Ευαγγέλου, Μιχάλης Κοιλάκος, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Παρή Τρίκα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven − 3 =