nees-tainies

«Απόφαση Φυγής», η ταινία του Παρκ Τσαν-γουκ που απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών -ιστορία αγάπης και αστυνομικό δράμα μαζί-, «Για την Κιάρα», η πολυβραβευμένη ταινία του Ιταλοαμερικανού Τζόνας Καρπινιάνο, μία ιστορία ενηλικίωσης με φόντο τη μαφία της Καλαβρίας, «Black Adam» με τον Ντουέιν Τζόνσον στον ρόλο του γνωστού αντιήρωα της DC, «ΕΟ» με ήρωα έναν γαϊδαράκο -σε σενάριο και σκηνοθεσία Γέρζι Σκολιμόφσκι, Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών- και η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Tad: Η σμαραγδένια πλάκα».

Αυτές είναι οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Απόφαση φυγής

Ένας άντρας πέφτει από μια βουνοκορφή και σκοτώνεται. Ο ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την υπόθεση, γνωρίζει τη γυναίκα του θύματος κατά τη διάρκεια των επίμονων ερευνών του. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις υποψίες του αλλά και την ερωτική του επιθυμία για εκείνη.

Όπως αναφέρει στο σημείωμα του ο σκηνοθέτης «Η Απόφαση Φυγής είναι μια ιστορία για ενήλικες. Είναι μια ιστορία αγάπης, αλλά και ένα αστυνομικό δράμα. Αλλά αυτό που πραγματικά θέλω να τονίσω είναι ότι είναι μια ιστορία απώλειας, με την οποία κάθε ενήλικας μπορεί να ταυτιστεί. Κι αντί να την αντιμετωπίσω ως μια σκληρή τραγωδία, προσπάθησα να εκφραστώ με λεπτότητα, κομψότητα και χιούμορ».

Μια στυλιζαρισμένη συνάντηση του Vertigo με την Ερωτική Επιθυμία υπό τις οδηγίες ενός από τους καλύτερους σκηνοθέτες της εποχής μας, του Νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν-γουκ (Oldboy, Η Υπηρέτρια).

Πρωταγωνιστούν Παρκ Χάε-Ιλ, Τανγκ Γουέι, Γκο Κιούνγκ-Πιο.

Για την Κιάρα

Η οικογένεια Γκουεράσιο και οι φίλοι τους συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τα 18α γενέθλια της Καρμέλα, της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας. Υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός ανάμεσα στην εορτάζουσα και στην δεκαπεντάχρονη, δυναμική αδερφή της την Κιάρα, καθώς συναγωνίζονται στον χορό. Πρόκειται για ένα ευχάριστο γεγονός και η στενά δεμένη οικογένεια φαίνεται να το χαίρεται πολύ. Ωστόσο, όλα αλλάζουν την επόμενη μέρα όταν ο πατέρας εξαφανίζεται. Η Κιάρα αρχίζει να εξερευνά τι συνέβη. Καθώς φτάνει κοντά στην αλήθεια, είναι αναγκασμένη να αποφασίσει τι μέλλον θέλει για τον εαυτό της.

Η ταινία του Τζόνας Καρπινιάνο που εκτυλίσσεται στον Ιταλικό Νότο, έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών 2021, όπου και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Europa Cinemas Label. Στη συνέχεια απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Ζυρίχης, Βραβείο Ερμηνείας για την πρωτοεμφανιζόμενη πρωταγωνίστρια Σουάμι Ρότολο & Βραβείο Κριτικών στο Φεστιβάλ Les Arcs, Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καḯρου και ήταν υποψήφια για τρία βραβεία (ανάμεσα τους και για Καλύτερη Ταινία) στα αμερικάνικα Independent Spirits Awards. Προβλήθηκε επίσης στα Φεστιβάλ Νέας Υόρκης, Κάρλοβι Βάρι, Σεβίλλης και Μπουσάν. Η πρωταγωνίστρια Σουάμι Ρότολο ανακηρύχθηκε Breakout Star of the year από το περιοδικό Variety και κέρδισε Βραβείο Ερμηνείας και στα ιταλικά David di Donatello.

Black Adam

Στο αρχαίο Κάντακ, ο σκλάβος Τεθ Άνταμ αποκτά θεϊκές δυνάμεις. Όταν, όμως, τις χρησιμοποιεί για εκδίκηση, καταλήγει αιχμάλωτος για 5.000 χρόνια. Όταν επιτέλους απελευθερώνεται στο σήμερα, επιστρέφει δριμύτερος για να συνεχίσει το σκοτεινό του έργο. Απτόητος και ανυποχώρητος, ο Μπλακ Άνταμ έρχεται αντιμέτωπος με μία ομάδα σύγχρονων ηρώων που σχηματίζουν την Κοινωνία της Δικαιοσύνης. Ο Χόκμαν, ο Δόκτωρ Φέιτ, ο Άτομ Σμάσερ και η Σάικλον θέλουν να τον οδηγήσουν πίσω στην αιώνια αιχμαλωσία.

Ο Ντουέιν Τζόνσον φοράει για πρώτη φορά στολή υπερήρωα και υποδύεται τον αντιήρωα της DC Μπλακ Άνταμ, στην πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας του γνωστού όσο και αντιφατικού χαρακτήρα.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζομ-Κολέτ Σέρα (Jungle Cruise). Μαζί του στο καστ οι Πρις Μπρόσναν, Σάρα Σάχι, Άλντις Χοτζ, Νόα Σεντίνεο, Μο Άμερ, Μαρουάν Κενζάρι, Κουιντέσα Σουίντελ, Μπόντι Σαμπόνι, Τζέιμς Κουσάτι-Μόγιερ, Ούλι Λατούκφου, Βαϊόλα Ντέιβις.

EO

Με την πρώτη του ταινία μετά από επτά χρόνια, ο θρυλικός σκηνοθέτης Γέρζι Σκολιμόφσκι παραδίδει μια από τις πιο τολμηρές και οπτικά εφευρετικές ταινίες της καριέρας του, ακολουθώντας τις περιπέτειες του γαϊδουράκου EO. Αφού εκδιωχθεί από το τσίρκο, ο ΕΟ εκκινεί ένα ταξίδι στην πολωνική και ιταλική ύπαιθρο, βιώνοντας ισόποσες δόσεις αγριότητας και καλοσύνης, όσο παρατηρεί την παράνοια και τους θριάμβους του ανθρώπινου είδους.

Ελαφρώς εμπνευσμένη από την ταινία του Ρομπέρ Μπρεσόν, «Στην Τύχη ο Μπαλταζάρ», η ταινία τοποθετεί το κοινό στη θέση του τετράποδου πρωταγωνιστή της. Το ταξίδι του καταδεικνύει με θάρρος της κοινωνικές αρρώστιες και προειδοποιεί για τους κινδύνους της άρνησης και της αδράνειας.

Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Παίζουν Σάντρα Ντρζιμάλσκα, Λορέντσο Ζουρτσόλο, Ματέους Κοσιουκιέβιτς, Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Tad: Η σμαραγδένια πλάκα

Ο ατζαμής αρχαιολόγος Ταντ επιθυμεί την αποδοχή των συναδέλφων του, αλλά η αδεξιότητά του στέκεται εμπόδιο στο όνειρό του. Όταν διαλύει κατά λάθος μια σπάνια σαρκοφάγο, απελευθερώνεται ένα ξόρκι που θέτει τη ζωή των φίλων του σε κίνδυνο. Ο Ταντ και η Σάρα θα ξεκινήσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει μέχρι την άκρη του κόσμου για να τους σώσουν και να σταματήσουν την κατάρα της Σμαραγδένιας Πλάκας.

Σκηνοθεσία: Ενρίκε Γκάτο. Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι ηθοποιοί Παναγιώτης Καποδίστριας, Στέφανος Γεωργόπουλος, Στεφανία Φιλιάδη, Λητώ Αμπατζή, Κατερίνα Μάντζιου, Δημήτρης Πάσιος, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Γιώργος Σκουφής, Σοφία Τσάκα, Ζωή Κατσάτου, Πάνος Τοψίδης, Σταματίνα Μυτιληναίου, Γιώργος Στάμος, Άννα Σταματίου, Γιάννης Υφαντής.

Η μεγάλη πόλη

Η ζωή στο σπίτι αλλάζει όταν μία Ινδή σύζυγος και νοικοκυρά από μια μεσοαστική και συντηρητική οικογένεια στη Καλκούτα πιάνει δουλειά ως πωλήτρια.

H ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Narendranath Mitra, «Abataranika» που αφηγείται την ιστορία μιας νοικοκυράς η οποία πιάνει δουλειά ως πωλήτρια στην Καλκούτα. Ο Σατιαζίτ Ράι μέσα από τον φακό του απεικονίζει τις καθημερινές τελετουργίες και συνήθειες μιας οικογένειας «Μoddhyobitto», μιας οικογένειας μεσαίας τάξης, ανώτερης κάστας Μπενγκάλι, για την οποία η τιμή είναι το πρωταρχικό μέλημα και το τρόπαιο που έχει θέση στη καρδιά τους.

Όταν η ταινία προβλήθηκε το 1964 στη Ντάκα, πρωτεύουσα του ανατολικού Πακιστάν που μιλάει Μπενγκάλι, τώρα Μπαγκλαντές, τεράστια πλήθη, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων γυναικών, έκαναν ουρά για εισιτήρια για τις τρεις προγραμματισμένες προβολές. Η έλλειψη θέσεων προκάλεσε ταραχή. Περίπου εκατό άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία, οι διοργανωτές του φεστιβάλ αναγκάστηκαν να προγραμματίσουν δέκα επιπλέον προβολές, που διήρκεσαν διαδοχικά πάνω από είκοσι τέσσερις ώρες. Η ταινία τιμήθηκε με την Ασημένια Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 1964.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight + seventeen =