tainies

«Άιφελ», η ερωτική ιστορία πίσω από το διάσημο μνημείο, «Στα Άκρα», αστυνομικό θρίλερ με την υπογραφή του Τζιορντάνο Τζεντερλίνι, (συν)σεναριογράφου της ταινίας «Οι Άθλιοι», «Τελευταίο Καλοκαίρι», η κροατική ταινία που απέσπασε τη Χρυσή Κάμερα στις Κάννες, «Η Πανσιόν» μία γαλλική φαρσοκωμωδία σε οίκο ευγηρίας και στις επανεκδόσεις «Ανατολικά της Εδέμ» του Ελία Καζάν με τον Τζέιμς Ντιν και απολαυστικός Πίτερ Σέλερς στον «Δολοφόνο για Γέλια».

Αυτές είναι οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες από την Πέμπτη 28 Ιουλίου.

Άιφελ

Σεπτέμβριος 1886. Ένα χρόνο πριν, το Μνημείο Ουάσινγκτον ανακηρύχθηκε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου και η γαλλική κυβέρνηση πιέζει τον διάσημο μηχανικό Γουστάβο Άιφελ να δημιουργήσει κάτι πιο θεαματικό για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι. Εκείνος έχει μόλις ολοκληρώσει τη συμβολή του στην ανέγερση του Αγάλματος της Ελευθερίας και προτιμά να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό του μετρό της πόλης. Όμως, όλα θα αλλάξουν όταν συναντήσει και πάλι την Αντριέν, μια μυστηριώδη γυναίκα από το παρελθόν του. Το πάθος θα φουντώσει ξανά, εμπνέοντάς τον Άιφελ στην πραγματοποίηση ενός παράτολμου εγχειρήματος. Ένα πάθος που απειλεί να καταστρέψει τις ζωές και των δυο, καθώς και την ίδια την κατασκευή του Πύργου.

Παρόλο που η ταινία δεν είναι βιογραφική, η ομάδα αποφάσισε να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο πιστή στο ιστορικό πλαίσιο. Τι γνωρίζουμε από τα έγγραφα εκείνης της περιόδου; Ο Γουστάβος Άιφελ πράγματι συνάπτει μια παθιασμένη σχέση με την Αντριέν Μπουρζέ, όσο χτίζει τη γέφυρα του Σαν-Ζαν στο Μπορντό. Εκείνος είναι 28 ετών και εκείνη 18. Ο γάμος τους ανακοινώνεται, αλλά έπειτα ακυρώνεται από τους γονείς της Αντριέν. Αρχικά, ο Γουστάβος αρνείται να αναλάβει το πρότζεκτ του μεταλλικού Πύργου – παρά την επιμονή των μηχανικών του, δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον. Όμως, φαινομενικά χωρίς λόγο, φαίνεται να αλλάζει γνώμη ξαφνικά και αναλαμβάνει τον τρελό στόχο της ανέγερσης ενός πύργου ύψους 300 μέτρων στη μέση της πόλης, φτάνοντας ακόμη και στην υποθήκευση της περιουσίας του για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ.

Στον ρόλο του θρυλικού μηχανικού, ο Ρομέν Ντουρί και μαζί του η ανερχόμενη πρωταγωνίστρια της σειράς Sex Education, Έμα Μάκi. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μαρτέν Μπουρμπουλόν.

Η Πανσιόν

Για να γλιτώσει τη φυλακή, ο νεαρός Μιλάν πρέπει να συμπληρώσει 300 ώρες κοινωφελούς εργασίας σ’ έναν οίκο ευγηρίας. Στην αρχή, η κατάσταση είναι σκέτη κόλαση, μέχρι που οι συνταξιούχοι οικότροφοι αποφασίζουν να τον «υιοθετήσουν».

«Η ταινία είναι αφιερωμένη στον παππού μου που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά το 2020. Έχω χάσει και τον άλλο παππού μου, αλλά έχω δύο γιαγιάδες και μιλάω μαζί τους στο τηλέφωνο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μου αρέσει να τις ακούω να μου λένε ιστορίες από άλλες εποχές», λέει ο Κεβ Άνταμς (Μιλάν), ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο.

Σκηνοθεσία Τόμας Ζιλού. Παίζουν Κεβ Άνταμς, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ντανιέλ Πρεβό, Μιλέν Ντεμονζό, Ζαν-Λικ Μπιντό, Μάρθα Βιγιαλόνγκα, Φιρμίν Ρισάρ, Λιλιάν Ροβέρ.

Στα Άκρα

Ένας Iσπανός οδηγός του υπογείου σιδηροδρόμου στις Βρυξέλλες, βιώνει μια νύχτα την απόλυτη φρίκη. Βλέπει ένα νεαρό να ετοιμάζεται να πέσει στις ράγες, μπροστά από το συρμό που οδηγεί ο ίδιος, και βλέποντας το πρόσωπό του προλαβαίνει να αντιληφθεί πως είναι ο γιος του, με τον οποίο είχαν χαθεί εδώ και χρόνια… Όταν ο πατέρας μαθαίνει πως ο γιος του είχε εμπλακεί σε μια αιματηρή ληστεία αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του, και να ακολουθήσει τη ματωμένη γραμμή των ιχνών που άφησε πίσω του το παιδί του, για να φτάσει στους εγκέφαλους της ληστείας, τους οποίους θεωρεί υπευθύνους για την κατάληξη του.

Παίζουν Αντόνιο ντε λα Τόρε, Μαρίν Βακτ, Ολιβιέ Γκουρμέ.

Τελευταίο Καλοκαίρι

Οι εντάσεις κλιμακώνονται ανάμεσα στην ανήσυχη έφηβη Γιούλια και τον καταπιεστικό πατέρα της Άντε, όταν τους επισκέπτεται ένας παλιός οικογενειακός φίλος, στο σπίτι τους, σε ένα νησάκι της Κροατίας. Καθώς ο Άντε επιχειρεί να κλείσει μια συμφωνία που θα τους αλλάξει τη ζωή, η Γιούλια προσπαθεί να ξεφύγει από την ηρεμία και την απομόνωση, επιζητώντας την παρέα του ισχυρού επισκέπτη, ο οποίος της προσφέρει μία γεύση ελευθερίας, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Σκηνοθεσία Αντονέτα Αλαμάτ Κουσιτζάνοβιτς. Παίζουν Γκρασίτζα Φιλίποβιτς, Ντανίτσα Γκούρτσιτς, Λέον Λούτσεβ.

Αμίρα

Η Αμίρα, μια 17χρονη Παλαιστίνια, ήρθε στον κόσμο χάρη στο σπέρμα που είχε φυγαδεύσει ο φυλακισμένος πατέρας της, Ναγουάρ, από το κελί του εγκλεισμού του. Αν και όλα αυτά τα χρόνια από τη γέννησή της η σχέση τους περιοριζόταν στο επισκεπτήριο της φυλακής, ο Ναγουάρ εξακολουθεί να είναι ο ήρωάς της. Η αγάπη και η στοργή των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους την αποζημιώνουν –και με το παραπάνω– για την απουσία του πατέρα. Αλλά όταν ο Ναγουάρ επιχειρεί να κάνει άλλο ένα παιδί αποτυγχάνει και αποκαλύπτεται πως είναι στείρος, η Αμίρα χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια της.

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που εκτυλίσσονται στις ισραηλινές φυλακές για Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, η ταινία του Μοχάμεντ Ντιάμπ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και πολεμήθηκε ακόμα και στο IMDb.

Μυστικός Πράκτορας ΟSS 117: Από την Αφρική με αγάπη

  1. O ΟSS 117 και πάλι κοντά μας. Σε αυτή την αποστολή – πιο δύσκολη, πιο επικίνδυνη και πιο καυτή από ποτέ! – βρίσκεται στην Αφρική, με σκοπό να προστατέψει έναν πρόεδρο από επαναστάτες, και αναγκάζεται για πρώτη φορά να συνεργαστεί με τον νέο και πολλά υποσχόμενο πράκτορα OSS 1001. Αντικαταστάτης, συνεργάτης ή ανταγωνιστής; Η τρίτη ταινία στις μυστικές περιπέτειες του κατασκόπου OSS 117.

Σκηνοθεσία Νικολά Μπεντός. Παίζουν Ζαν Ντιζαρντέν, Πιέρ Νινί, Μελοντί Καστά.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8 − 3 =