Manolis Charos

O Μανώλης Χάρος παρουσιάζει τα νέα του έργα στην γκαλερί Λόλα Νικολάου από τις 7 Οκτωβρίου.

Είναι πολύ παλιά και ιδιαίτερη η σχέση του καλλιτέχνη με την πόλη της Θεσσαλονίκης , και πάντα παρουσίασε εδώ, σημαντικές στιγμές της δουλειάς του.

Από το 1986, που σαν νέος καλλιτέχνης τότε, εντυπωσίασε με το έργου του στην Biennale των Νέων, μέχρι σήμερα, σε όλες τις  εκθέσεις του στη πόλη έχουν παρουσιαστεί σημαντικά έργα της πορείας του.

Τελευταία παρουσίαση ήταν στη Casa Bianka οι Ιστορίες από χαρτί , η πολυταξιδεμένη ανά τον κόσμο έκθεση με θέμα τους Μύθους του Αισώπου, ενώ έργα του υπάρχουν και εκτίθενται στη συλλογή του ΜοΜus.

Τώρα , στην γκαλερί  Λόλα Νικολάου παρουσιάζει μια σειρά  από μεγάλου μεγέθους έργα,  μια σειρά μικρότερα και ένα γλυπτό, με κοινό τους χαρακτηριστικό την  χρήση χαρακτικής και ζωγραφικής μαζί,  έργα που υπηρετούν το εικαστικό όνειρο του καλλιτέχνη  εξερευνώντας τα απώτατα όρια  των μέσων.

Χαράκτης βραβευμένος , με έργα του σε μεγάλες δημόσιες συλλογές, Βιβλιοθήκες και Μουσεία κυρίως στη Γαλλία και ΗΠΑ , ο Μανώλης Χάρος πάντα δημιουργούσε έργο τόσο ζωγραφικό όσο και χαρακτικό. Με εκθέσεις, εκδόσεις , και παρουσιάσεις κυρίως εκτός Ελλάδας, το χαρακτικό του έργο ήταν πάντα στην Ελλάδα λιγότερο γνωστό.

Αποτελούσε όμως πάντα κύριο κομμάτι του εικαστικού του προβληματισμού, σε αντίθεση με το ζωγραφικό του έργο που είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα και βρίσκεται σε  ιδιωτικές,  δημόσιες συλλογές, και μουσεία.

Σε αυτήν την έκθεση, η παραδοσιακή χαρακτική χρησιμεύει σαν σημείο εκκίνησης για την δημιουργία πρωτότυπων ζωγραφικών έργων , αφού χρησιμοποιεί χαρακτικά αντίτυπα (κυρίως ξυλογραφίες ) για να δημιουργήσει με την  βοήθεια ζωγραφικών μέσων , νέα αυτόνομα έργα.

Το ίδιο συμβαίνει και στα μεγάλα έργα όπως και στο γλυπτό , μόνο που εδώ η εξερεύνηση των εικαστικών ορίων εμπεριέχει και καινούργιες σύγχρονες τεχνικές (new media ) με τις οποίες ο καλλιτέχνης ασχολείται συστηματικά από την πρώτη τους εμφάνιση την δεκαετία του 80.

Τότε, ο Μανώλης Χάρος, σαν νέος βραβευμένος καλλιτέχνης συμμετείχε σε πρωτοποριακά – ερευνητικά προγράμματα μεγάλων εταιρειών, που ασχολούνταν με τα μέσα που τότε εμφανίστηκαν και που έμελλε αργότερα να κυριαρχήσουν  στην  εικόνα των ημερών μας.

Τώρα σε αυτή την έκθεση ο κόσμος των εικόνων του καλλιτέχνη αποκτά τη μαγεία του απρόσμενου και του άγνωστου παρουσιάζοντας   καινούργια εικαστικά όρια μορφής και μέσων.

Γκαλερί «Λόλα Νικολάου» Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη. Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00. τηλ. 2310240416. Διάρκεια έως 6 Νοεμβρίου. t. +30 2310 240416, e-mail: lolanikolaouartgallery@gmail.com
http://lolanikolaougallery.blogspot.gr

Μανώλης Χάρος

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1960, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο École Nationale Supérieure des Beaux-Arts  (ENSBA) στο Παρίσι (1978-1982). Στη συνέχεια, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στην επικοινωνία εικόνας στο École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (1982-1983).

Το 1984 βραβεύτηκε για τα λιθογραφικά του έργα με το γαλλικό βραβείο “Prix des Fondations” από την ENSBΑ, (1984), ακολουθούμενο από το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για καλλιτέχνες κάτω των 40, το 1988.

Προσκεκλημένος καλλιτέχνης στο Πανεπιστήμιο Princeton ΗΠΑ  1999.

Ο Χάρος έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από τριάντα ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς events σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως. Θεωρείται ένας από τους σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του.

Εχει ασχοληθεί μετέχοντας ενεργά σε κοινωνικά δίκτυα, ως μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ , εκλεγμένος ΔΣ στη τοπική αυτοδιοίκηση, κ.α.

Έργα του βρίσκονται σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, καθώς και σε δημόσιες συλλογές Μουσείων και Βιβλιοθηκών, εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης, έργα του εμφανίζονται σε οίκους δημοπρασιών στο Λονδίνο (Bonham’s, Sotheby’s κλπ.), στο Παρίσι κ.α.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9 − eight =