Λιβάδι Κύθηρα, βυζαντινός ναός
Λειτουργία στο βυζαντινό ναό του αγίου Ανδρέα στο Λειβάδι

Σε ανάρτηση της Ελένης Χάρου στο ιστολόγιό της, διαβάζουμε για την γιορτή του Αγίου Ανδρέα και σε ποιους ναούς των Κυθήρων τον τιμούμε. Ακολουθεί η ανάρτηση:

Ο άγιος Ανδρέας στα Κύθηρα τιμάται:

1)Στο Λειβάδι, στου Χαρκέα. Είναι από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία των Κυθήρων 1000 ετών, σταυροειδής, εγγεγραμμένος με τρούλο στη σημερινή του μορφή. Πέρασε από 5 οικοδομικές φάσεις. Το α’ στρώμα των βυζαντινών τοιχογραφιών είναι του 10ου -11ου αι. Το β’ στρώμα είναι του 13ου αι. και οι μεταβυζαντινές είναι του 16ου αι. Από αρχειακές μαρτυρίες γνωρίζομε ότι αδελφοί και νοικοκυραίοι του ναού ήταν η οικογένεια Μεγαλοκονόμου.

2)Στα Περλεγκιάνικα, στον Παλιόπυργο, είναι ο διπλός βυζαντινός ναός του αγίου Ανδρέα και του αγίου Γεωργίου. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας πύργος. Ο άγιος Ανδρέας είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος με τοιχογραφίες βυζαντινές του 13ου και 14ου αι.

3)Στα Μαγονεζιάνικα, στα Τσικαλαρία μικρός μονόχωρος ναός του αγίου Ανδρέα.

Λιβάδι Κύθηρα, βυζαντινός ναός
Εσωτερικό του Αγίου Ανδρέα στο Λειβάδι, πριν τον σεισμό του 2006

Κύθηρα, βυζαντινός ναός

Κύθηρα, βυζαντινός ναός
Άγιος Ανδρέα και Άγιος Γεώργιος στα Περλεγκιάνικα.

Κύθηρα, βυζαντινός ναός

blank

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η πρώτη φωτογραφία δείχνει τον αγαπημένο μας παππού τον μαραγκό, Ιωάννη Θ. Βενέρη. Εφόσον λοιπόν αυτός πέθανε, μετά από κάμποσους μήνες σοβαρής ταλαιπωρίας, αρχές Φεβρουαρίου του 2006, είναι μάλλον παλαιότερη η φωτογραφία.

    • Σας ευχαριστούμε για την πληροφορία. Κάναμε την διόρθωση. Όντως είναι παλαιότερη καθώς διακρίνεται ο μακαριστός μητροπολίτης Κύριλλος, ο οποίος είχε φύγει από την μητρόπολή μας το 2005.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − 17 =