na-min-pernete-karameles-apo-megalous

Όσοι ασχολούνται έστω ελάχιστα με το χώρο του στίβου, ξέρουν καλά ποιος είναι ο Γιώργος Πομάσκι. Προπονητής εδώ και πολλά χρόνια. Με αθλητές Ολυμπιονίκες-Πρωταθλητές. Ένας απ’ αυτούς και ο Μίλτος Τεντόγλου που μας έκανε να δακρύσουμε από χαρά με την προσπάθειά του που τον έφερε στην κορυφή!

«Δεν μας έχουν δώσει ούτε μια καραμέλα για να γίνει καλύτερος ο Μίλτος. Να’ ναι καλά τα 3 μαγειρεία στην Αγορά στην Καλαμάτα όπου πηγαίνουμε και παίρνουμε φαγητό. Είμαστε 5 άτομα και μένουμε σε 5 σημεία σε σπίτια στην Καλαμάτα. Περιμένω τα λεφτά να μου στείλουν για να πληρώσουμε μεθαύριο. Η προετοιμασία τελειώνει».

Αυτό που διαβάσατε, είναι δήλωση του προπονητή του Τεντόγλου. Επί τόπου απ’ τη χαρά της επιτυχίας και την περηφάνια, πας στην οργή. Σε μια χώρα που θέλει να λέγεται ανεπτυγμένη, ο κορυφαίος αθλητής του μήκους στον πλανήτη, έπρεπε να τρώει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του λόγω της καλής διάθεσης συμπολιτών του που διατηρούν μαγειρεία στην Καλαμάτα!

Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μια συνέντευξη στον Ετσεβαρία. Τον αργυρό Ολυμπιονίκη στο Τόκιο. Αυτόν που τερμάτισε πίσω απ’ τον Τεντόγλου (με την ίδια επίδοση). Είναι Κουβανός. Εκεί στην Κούβα με το περίεργο καθεστώς, με τα αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’60, χωρίς ίντερνετ, πώς προετοιμάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Περίμενε ο Φέλιξ κι ο Χόρχε που έχουν μαγειρεία να διαθέτουν την καλή διάθεση να τον ταϊζουν όπως οι Καλαματιανοί εστιάτορες τον Τεντόγλου; Καλά να είναι οι άνθρωποι!

Βέβαια ποιος θα πάει να ρωτήσει κάτι τέτοιο; Η ΕΡΤ; Δεν έχει χρόνο, ψάχνει για παν ενδεχόμενο μην είναι κάνας επίσημος εκεί γύρω και πρέπει να μιλήσει. Επιτυχία της δημόσιας τηλεόρασης πάντως. Έδειξε και τον Τεντόγλου, έδειξε και τον Πετρούνια που πήρε χάλκινο και τον χειροκροτούμε με σεβασμό και λατρεία όχι απλά αγάπη!

Καθίστε μη βγει καμιά ανακοίνωση όπου η δημόσια τηλεόραση θα απαιτεί να ακούσει «ευχαριστώ» επειδή κατόρθωσε να μεταδώσει τις προσπάθειες των αθλητών μας. Ή έστω να πούμε μόνοι μας ένα ευχαριστώ στους Ιάπωνες που άλλαξαν τον… κακό σκηνοθέτη που έδινε πλάνο δηλώσεις Αυγενάκη και όχι τον Πετρούνια όταν αγωνιζόταν. Τώρα έβαλαν κάποιον καλό. Η γη είναι επίπεδη. Άσχετο αλλά… σχετικό με τις δικαιολογίες!

Ο υφυπουργός αθλητισμού και γενικά όλοι οι πολιτικοί του τόπου (μέχρι κι ο πρωθυπουργός) ανέβασαν και θα ανεβάσουν tweets αποθέωσης των αθλητών μας επειδή πήραν μετάλλια. Προφανώς τα όσα είπε ο Πομάσκι και αφορούν όχι μόνο τον Τεντόγλου αλλά όλους τους αθλητές (πρόσφατα τα δάκρυα του Ιακωβίδη της άρσης βαρών) χάλασαν λίγο τη… μανέστρα.

Εντάξει, μικρό το κακό όμως. Ελλάδα είσαι. Θα επέμβει ο Αυγενάκης και θα το λύσει κι αυτό το πρόβλημα. Όπως όλα τα υπόλοιπα! Θα κάνει μια δήλωση με αναφορές στο πόσο φταίνε οι άλλοι κι όχι αυτός, όχι η χρυσή μας κυβέρνηση. Θα πει πως μόλις γυρίσουν οι αθλητές θα μιλήσει μαζί τους διότι ο φόρτος εργασίας ανάπτυξης δημοσίων σχέσεων δεν του το επέτρεψε μέχρι τώρα. Άλλωστε το αεροδρόμιο ήδη ετοιμάζει χώρο για να τους υποδεχτεί. Τους επίσημους όχι τους αθλητές. Λεζάντα και διαφήμιση, θα έλειπε ο Λευτέρης;

Εκ των υστέρων και πάλι! Αλλά αυτή τη φορά με αποφάσεις-γροθιά στο μαχαίρι! Θα ανακοινώσει έκτακτο πριμ στους αθλητές που πήραν μετάλλια και του προσέφεραν διαφήμιση, ένα σακουλάκι καραμέλες. Σου λέει, «αφού είπε ο Πομάσκι ούτε καραμέλα δεν πήραμε, αυτό θα λαχταρούν οι άνθρωποι». Ο Τεντόγλου καραμέλες ούζου επειδή είναι ωραίος τύπος κι ο Πετρούνιας αυτές του γάλακτος με την αγελαδίτσα απ’ έξω που κολλάνε στα δόντια. Για να μην κάνει δηλώσεις κιόλας, όπως μετά τον αγώνα του που δε μεταδόθηκε ποτέ απ’ τη δημόσια τηλεόραση!

Αν βρεθεί και κάποιος δημοσιογράφος να ρωτήσει «κύριε υφυπουργέ μας, γιατί μέχρι τώρα δεν δίνατε αυτό το σακουλάκι με τις καραμέλες στους αθλητές μας;», θα λάβει την ξεκάθαρη απάντηση που είναι και λογική για το επίπεδό του: «Εμείς θέλαμε, αλλά τα παιδιά από μικρά είχαν μάθει απ’ τα σπίτια τους να μην παίρνουν καραμέλες από μεγάλους»!

Ελλάδα 2021. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα τεράστιο φροντιστήριο. Γιατί καταδεικνύουν σε όλο τους το μεγαλείο, τις παθογένειες, την ανικανότητα, την έλλειψη διάθεσης για τα αυτονόητα, τα απλά! Όταν αυτό συμβαίνει στον αθλητισμό, φανταστείτε εμείς που περιμένουμε να γίνουν τα αυτονόητα σε άλλους τομείς της κοινωνίας και της καθημερινότητας, πόσο γελασμένοι είμαστε!

Η οργή δε σταματά. Οι δηλώσεις του Πομάσκι την μεγάλωσαν. Η μόνη σκέψη ανακούφισης είναι το γεγονός πως ο Τεντόγλου πήρε το χρυσό. Για τον εαυτό του και για τους Έλληνες συμπολίτες του που το χάρηκαν. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ! Αν αυτό το παιδί είχε πατήσει λίγα εκατοστά πιο μπροστά και το άλμα του έβγαινε άκυρο, θα τερμάτιζε τέταρτο. Εκτός μεταλλίων. Για λίγα εκατοστά θα έχανε τη… χαρά των tweets αποθέωσης, των επίσημων στην άφιξή του, δε θα είχε τη δυνατότητα ο προπονητής του να εκφράσει τα προβλήματα. Κυρίως όμως, δε θα είχαμε μάθει ποτέ για τους ήρωες ιδιοκτήτες μαγειρείων και για την υπομονή των σπιτονοικοκύρηδων στην Καλαμάτα που περιμένουν τα λεφτά τους…

Του Μάκη Σερεπίσου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

six + twelve =