dendias
Φωτογραφία Αρχείου

«Να προσυπογράψει τον διάλογο στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου», κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2021.

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως αυτό θα πρέπει να συνιστά πολιτικής επιλογής από πλευράς Τουρκίας και να μην είναι πρόσκαιρη και ευκαιριακή. Τόνισε δε, πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιθυμεί «μια διαχρονική σχέση καλής γειτονίας, βασισμένη στην προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «διαπιστώνουμε, όχι πλέον μόνο εμείς, αλλά και μια διαρκώς αυξανόμενη μερίδα της διεθνούς κοινότητας ότι η Τουρκία του 21ου αιώνα αλλάζει ριζικά. Αναβιώνει ο εθνικισμός, συνδυάζεται πλέον με έναν έντονο αναθεωρητισμό, έναν νέο-οθωμανικό έντονο ισλαμισμό, με εμφανή αποκλίνουσα πορεία από τις δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός του κράτους Δικαίου».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλος της Τουρκίας σε όλη την περιοχή και στην «υποδαύλιση του θρησκευτικού φανατισμού στην καρδιά της Ευρώπης, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την προσπάθεια διεμβολισμού του ΝΑΤΟ, την απόπειρα δημιουργίας μιας νέας τουρκικής “Γιάλτας”, την απειλή με πόλεμο κατά κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ εάν ασκήσει το δικαίωμά του για επέκταση των χωρικών του υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, δικαίωμα που αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, την  στρατιωτικοποίηση ως μέθοδο επίλυσης διαφορών, η μετατροπή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τεμένη».

Όσον αφορά την στάση των ευρωπαϊκών εταίρων στο θέμα, ο κ. Δένδιας επέμεινε ότι η κυβέρνηση «ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι υπαγορεύει προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και εκείνα υπακούν». Συμπλήρωσε μάλιστα, πως η διαπραγμάτευση είναι πάντα σκληρή, αν και «θα περιμέναμε – ως Ελλάδα – μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην στάση απέναντι στην Τουρκία. Όμως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, σταθερά με υπομονή, με επιμονή».

Ο υπουργός των Εξωτερικών, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «συνειδητοποιήσει την γεωπολιτική της ευθύνη καθώς και την ευθύνη υπεράσπισης της ασφάλειας των ίδιων της των πολιτών από εξωτερικές απειλές, την στιγμή που επιδεικνύουν «διαυγέστερη αντίληψη του γεωπολιτικού τους βάρους, ιδιαίτερα στο θέμα των εξοπλισμών».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε στις «φωνές εντός της ΕΕ που λένε πως “δεν πρέπει να χαθεί η Τουρκία…” ότι αυτό είναι ένα μήνυμα ενθάρρυνσης “στο μη φιλοευρωπαϊκό, μη εκσυγχρονιστικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας” αντίθετα η λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό και στο εκσυγχρονιστικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας.

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τις υψηλές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση προ της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Δένδιας παραδέχτηκε πως «θα θέλαμε κάτι καλύτερο», πλην όμως η κυβέρνηση είχε από καιρό «εξατομικεύσει τις αντιδράσεις ορισμένων κρατών για την επιβολή κυρώσεων» και ως εκ τούτου «δεν τρέφαμε ψευδαισθήσεις».

Για τις αντιδράσεις της ίδιας της Τουρκίας στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός των Εξωτερικών αρκέστηκε να πει ότι η γείτονα «φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται και αυτό μας λυπεί».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας, σημείωσε την άκρως επιτυχή συνεργασία με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που είχε ως αποτέλεσμα την ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας και την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, αλλά και την είσοδο της Αλεξανδρούπολης στον κοινό αμυντικό σχεδιασμό. Επισήμανε την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά και την τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου στιγμάτισε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και στην περιοχή, «μια τοποθέτηση Αμερικανού υπουργού στο ΝΑΤΟ που δεν είχε ξανασυμβεί», όπως είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία λέγοντας πως «η επιτυχής επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα, απετέλεσε σημαντικό βήμα προς τον κοινό στόχο της επανεκκίνησης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Σημειώνω την καθαρή τοποθέτησή του για το αυτονόητο κατά το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Ο κ. Λαβρόφ διέλυσε έναν ιστορικό μύθο».

Αναφορικά με το «Κυπριακό», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε πως «ο μόνος τρόπος να λυθεί είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. Εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση σε στενή συνεργασία και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή Κυβέρνηση».

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + 5 =