Νέα ευρήματα ήρθαν στο φως, στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 14 δέντρα που μαρτυρούν πολλά για τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην περιοχή πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, “αποκαλύφθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, εντυπωσιακοί κορμοί δένδρων που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διαδοχικά επίπεδα ο ένας πάνω στον άλλον”. Ανάμεσα τους μεγάλοι και μικροί κορμοί και κλαδιά δένδρων. “Από τη μελέτη των σχηματισμών της περιοχής, φαίνεται ότι η θέση αντιπροσωπεύει μια ‘παλαιοκοιλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Ζούρος.

Οι ανασκαφικές έρευνες θα συνεχιστούν μέχρις ότου αποκαλυφθούν πλήρως οι απολιθωμένοι κορμοί, αλλά και άλλα απολιθώματα προκειμένου να συντηρηθούν και να μελετηθούν.

Οι κορμοί των δένδρων αφανίσθηκαν από την βιαιότητα των αερίων των ηφαιστειακών εκρήξεων. Μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής στάχτης κάλυψαν αρχικά τη βλάστηση. Στη συνέχεια, έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες που σάρωσαν την περιοχή, παρασύροντας μαζί με την ηφαιστειακή στάχτη και τμήματα κορμών δένδρων. Οι γιγάντιες λασποροές έφραξαν τις κοιλάδες, συσσωρεύοντας τους κορμούς των δένδρων σε επάλληλα επίπεδα, εκεί όπου και απολιθώθηκαν.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one + thirteen =