mystirio

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τους υπόκωφους ήχους που έγιναν αντιληπτοί στην περιοχή που εκτείνεται από την Μήλο έως τα Χανιά τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στα Κύθηρα, αφορά την περίοδο 1-3 Ιουνίου και οριοθετείται στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μονεμβάσιας.

Παράθυρα “χτυπάνε”, σπίτια που “χορεύουν”

Οι αναφορές από τα Χανιά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και σύμφωνα με την ιστοσελίδα zarpanews.gr, κάνουν λόγο για «παραθυρόφυλλα που τρίζουν» και «σπίτια που χορεύουν», κάτι που πιστοποιεί και το παρακάτω βίντεο.

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία των Χανίων, με την ιστοσελίδα να κάνει λόγο για τρομοκρατημένους πελάτες ξενοδοχείων.

Φοιτητές κατέγραψαν τις δονήσεις, τι είπαν στο Kythera.News

Δύο φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατέγραψαν το φαινόμενο χρησιμοποιώντας την μέθοδο του τριγωνισμού. Όπως αναφέρει το zarpanews.gr, οι φοιτητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο σεισμογράφους στα Χανιά, έναν στα Κύθηρα, έναν στα Αντικύθηρα και έναν στις Βελιές Λακωνίας για να υπολογίσουν το στίγμα από όπου ξεκινούσαν οι ταλαντώσεις.

Όπως γράφει το zarpanews.gr, «η μέθοδος του τριγωνισμού προϋποθέτει ότι πολλαπλοί αισθητήρες καταγράφουν τη διέλευση ενός κύματος (ηλεκτρομαγνητικού, ηχητικού, σεισμικού κλπ.) και, καθώς η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται το κύμα σε κάθε μέσο είναι γνωστή, με βάση τη διαφορά μεταξύ των χρόνων που αυτό πέρασε από κάθε αισθητήρα, μπορεί να υπολογιστεί η απόσταση που διένυσε το κύμα για να φτάσει στον αισθητήρα. Αν υπάρχουν τουλάχιστον τρία όργανα καταγραφής, τότε το σημείο από όπου ξεκίνησε το κύμα μπορεί να εντοπιστεί με μεγάλη ακρίβεια. Περισσότεροι αισθητήρες μπορούν να αυξήσουν την ακρίβεια της μέτρησης.  Ουσιαστικά η ίδια διαδικασία χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του επίκεντρου σε σεισμούς».

Σε επικοινωνία, ωστόσο, του Kythera.News με έναν εκ των φοιτητών, μας δήλωσε πως η κυματομορφή στους σεισμογράφους δεν παραπέμπει σε σεισμική δόνηση. Περιέγραψε, μάλιστα, το φαινόμενο ως κύμα πίεσης, με τον κύκλο της δόνησης να εφάπτεται συνεχώς στους κύκλους των σεισμογράφων, όπως φαίνεται και στο βίντεο γεωεντοπισμού/τριγωνισμού κρότων στην ατμόσφαιρα, που δημιούργησαν από κοινού με τον συμφοιτητή του.

Οι αναφορές από τα Κύθηρα και η πιθανότητα εμπλοκής του στρατού

Πλήρη ταύτιση με τα ευρήματα των δύο φοιτητών έχουν τα λεγόμενα Κυθηρίου, που διαμένει στο Διακόφτι σε περιοχή που διατηρεί οπτική επαφή με τον ορίζοντα όπου εκδηλώθηκε το φαινόμενο. Μιλώντας στο Kythera.News, ο συγκεκριμένος κάτοικος έκανε λόγο για “ωστικό κύμα” που ήρθε ως απόρροια του συγκεκριμένου φαινομένου. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η δραστηριότητα οριοθετείται στα 25-30 ναυτικά μίλια (περίπου 50 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά των Κυθήρων.

Όλες οι μέχρι τώρα μαρτυρίες, κάνουν λόγο για ένα φαινόμενα το οποίο έχει παρατηρηθεί και άλλες χρονιές και το οποίο, πολλές φορές συμπίπτει με τις ημερομηνίες που πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Όμως, καμία στρατιωτική μονάδα πέριξ των Χανίων δεν επιβεβαίωσε εκτέλεση στρατιωτικών ασκήσεων τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο zarpanews.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής. Από την πλευρά τους, οι γεωλόγοι δεν συνηγορούν για την εκδήλωση κάποιου φυσικού φαινομένου.

Από τα παραπάνω, φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο, επαναλαμβανόμενο αλλά όχι πλήρως προσδιορισμένο όσον αφορά τα αίτια που το προκαλούν. Και μπορεί, σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε εις εκ των φοιτητών που πραγματοποίησαν την έρευνα, να υπάρχουν στην διεθνή βιβλιογραφία αναφορές σύνδεσης του φαινομένου με βολές του στρατού από όπλα μεγάλης εμβέλειας ή με αεροπλάνα που σπάνε το φράγμα του ήχου, όμως στην προκειμένη περίπτωση το οποιοδήποτε συμπέρασμα κινδυνεύει να αποδειχτεί αυθαίρετο.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − four =