Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια “αγένειας” και απρεπούς συμπεριφοράς στους ευέξαπτους οδηγούς.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όσοι επιστρατεύουν τη ως “μέσο παρασημοφόρησης” άλλου οδηγού ή διερχόμενου πεζού, θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ θα τους αφαιρούνται δίπλωμα οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας για δέκα μέρες.

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ): Πιο αυστηρές ποινές

Αυστηρότερες ποινές σε τέσσερις παραβάσεις έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Συγκεκριμένα, «θα έχουμε αυστηρές ποινές για παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα όπως:

  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Αντικανονική προσπέραση
  • Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ

Ο κ. Καραμανλής έχει επισημάνει ακόμη ότι υπήρχαν αυτά, αλλά δεν ήταν αρκετά αυστηρά. «Υπήρχε ένας εξισωτισμός προς τα κάτω. Τιμωρούνταν το ίδιο με παραβιάσεις λιγότερο επικίνδυνες ή, πολλές φορές στο παρελθόν, είχαμε φαινόμενα, μερικές ποινές να είναι εξοντωτικές, με αποτέλεσμα αστυνομικοί να έχουν δεύτερες σκέψεις να τις επιβάλουν».

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Έρχονται μέτρα για ήπια κυκλοφορία στο ιστορικό κέντρο

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής έχει προαναγγείλει μια σειρά άλλων μέτρων, που θα ενταχθούν στην επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Συγκεκριμένα:

  • Θα προτείνουμε συστηματικές επεμβάσεις όπως, η δημιουργία ζωνών με όριο 30 χλμ σε συγκεκριμένες αστικές περιοχές
  • θα επανασχεδιάσουμε πολλές διασταυρώσεις σε συνεργασία με τους δήμους
  • θα προχωρήσουμε σε διαπλάτυνση πεζοδρομίων
  • θα προβλέπουμε την αναβάθμιση οδοστρωμάτων και σήμανσης και
  • θα υιοθετήσουμε μέτρα ήπιας κυκλοφορίας στα ιστορικά κέντρα, προς όφελος των πεζών αλλά και του Τουρισμού

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Αλλαγές και στην τροφοδοσία των εμπορικών καταστημάτων

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έχει αναφέρει ότι πρέπει να γίνει το «προφανές», να δημιουργηθεί δηλαδή ένας μητροπολιτικός φορέας -ώστε να μην μπορεί κάθε αρμόδιος «να πετά το μπαλάκι» στον άλλο- υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και τη συμμετοχή όλων των φορέων.

Ως παράδειγμα έφερε το ζήτημα της τροφοδοσίας: «Είμαστε η μόνη χώρα στη Ευρώπη που τροφοδοτούμε τα εμπορικά καταστήματα, σχεδόν 12 ώρες την ημέρα… Δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Πρέπει να κάτσουμε, με σοβαρότητα, όλοι οι φορείς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Αλλιώς, θα κάνουμε αυτό που κάνουμε συνήθως, θα φέρουμε έναν ωραίο νόμο προς ψήφιση και (μετά) θα έχει πρόβλημα εφαρμογής».

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ