kyr-mitsotakis-simantiki-gia-tin-kyvernisi-i-nafpigiki-viomixania

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, ο  άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο χαλάρωσης των μέτρων, κατά της πανδημίας. Μιλώντας στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη , την Παρασκευή, 15/01/21, υπογράμμισε αρχικά ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες κίτρινες χώρες με ορισμένες πράσινες περιφέρειες είναι η και Φιλανδία. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η περίοδος των εορτών πέρασε σχετικά αναίμακτα και προς αυτό συνέβαλε το lockdown που επιβλήθηκα από την κυβέρνηση.

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του 2ου κύματος οφείλεται πρώτα απ’ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού», είπε και προσέθεσε ότι ειδικά το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στις επιβαρυμένες περιοχές υπερέβαλαν εαυτούς και με ανθρωπιά και επαγγελματισμό συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση. «Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είχε ήδη φανεί. Ευτυχώς φαίνεται ότι ξεπεράσαμε σκόπελο εορτών χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επανέλθουμε σε αυστηρότερο καθεστώς  από αυτό που εισηγήθηκαν οι ειδικοί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, παραθέτοντας τους σχετικούς χάρτες του ECDC, μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί στις . «Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο . Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής καθώς επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος να συζητάμε χαλάρωση μέτρων μόνο από την στιγμή που μειώνεται σημαντική η επιβάρυνση στο ΕΣΥ», είπε ενδεχομένως προαναγγέλλοντας την επικείμενη απόφαση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων.

Αύξηση προστίμου για το λιανεμπόριο

Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση να υλοποιήσει το σταδιακό άνοιγμα από Δευτέρα. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 για τους παραβάτες.

Ανακοίνωσε μέτρα

  • Η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για όλο τον Φεβρουάριο
  • Επεκτείνονται και θα καταβάλλονται κανονικά για 2 μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει

Προς τούτο, μάλιστα, έκανε λόγο για τον δείκτη θετικότητας των τεστ. Σήμερα, όπως είπε, είναι κάτω του 3% και «ευτυχώς ο δείκτης βαίνει μειούμενος». «Καθώς αυξάνουμε τα τεστ που κάνουμε έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνουμε αυτό που ζητούν οι επιδημιολόγοι τυχαίες δειγματοληψίες», προσέθεσε επιχειρηματολογώντας υπέρ του προσεκτικού ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί σημείωσε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας «ήρθε» στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο και συνεπώς η χώρα οδηγήθηκε σε ταχύτατη αύξηση των νοσηλευόμενων και αύξηση των διασωληνωμένων. «Η απότομη αύξηση σε νοσηλείες που συμπαρέσυρε τους θανάτους ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου. Ήταν δραματική έφτασε σε μέγιστο αριθμό 4.500 περίπου αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύουμε 1.690 συμπολίτες μας με covid», είπε συμπληρώνοντας ότι σήμερα έχουμε μόνο 328 διασωληνωμένους.  Σε ότι αφορά, δε, τους θανάτους επισήμανε ότι στη σχετική «μακάβρια» λίστα βρισκόμαστε στην 21η θέση ή στην «πέμπτη καλύτερη χώρα στους θανάτους». Εξάλλου, σημείωσε ο πρωθυπουργός, χθες  «η είχε λιγότερους θανάτους σε όλη την ΕΕ και ευχόμαστε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

Κάθε Παρασκευή ανακοινώσεις

Την ίδια ώρα, ο μίλησε για τη «μέθοδο» με τις εβδομαδιαίες ανακοινώσεις, και δη αυτές που γίνονται κάθε Παρασκευή σχετικά με την άρση ή την επιβολή νέων μέτρων. «Προχωρήσαμε σε πιο θεσμοθετημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε υγειονομική επιτροπή που θα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη, θα παίρνει αποφάσεις θα εισηγείται και η κυβέρνηση σε εβδομαδιαία βάση κάθε Παρασκευή θα ανακοινώνει τα μέτρα», είπε αλλά ξεκαθάρισε ότι εκτάκτως και με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν η Πολιτική Προστασία μπορεί να επεμβαίνει στις αποφάσεις.

Επίθεση σε Τσίπρα

Τέλος, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την πρόταση Τσίπρα περί εξασφάλισης της πατέντας του εμβολίου.«Πάλι καλά που που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν και με ένα νόμο και ένα άρθρο. Μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα», είπε υπό τα θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ