mitsotakis-vouli
Φωτογραφία Αρχείου

Για ιστορική συμφωνία αλλά και ιστορική συνεδρίαση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τη Κύρωση της Συμφωνίας με τη Γαλλία για συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

«Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπ όψιν της Βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», τόνισε και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη.

«Ολοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «Διαπραγματευόμασταν από το 1974 μια τέτοια συμφωνία. Σήμερα γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα και πάλι με κυβέρνηση ΝΔ».

«Γι’ αυτή την κυβέρνηση, Αμυνα και Διπλωματία είναι δύο όψεις της εθνικής ασπίδας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο.
Ο ίδιος συμμερίζεται την άποψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι πρέπει «να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα», τονίζοντας ότι είναι μονόδρομος η αυτονομία της Ευρώπης.

Για φρεγάτες

Αναφερόμενος στις φρεγάτες που αποκτά ο ελληνικός στόλος, τόνισε ότι «Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια». «Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου» καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».

«Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε ευρωπαίοι πραγματιστές χαράσσοντας με θάρρος τον δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ που είναι μονόδρομος» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της ελληνογαλλικής Συμφωνίας που προβλέπει την ένοπλη συνδρομή από την ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη της ΕΕ, τη μόνη που έχει πυρηνικά στην Ένωση» συμπλήρωσε.

Το κόστος

Ο πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».

«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να την στηρίζει».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του “θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε. Η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, προσκυνώντας τα νερά, γιατί καλό είναι να κρινόμαστε αλλά να μην ξεχνιόμαστε». Όπως είπε, η πρώτη φρεγάτα θα πλεύσει στον ναύσταθμο της Σαλαμίνα εντός του 2025.

«Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς, εκτός να θέλετε στον χάρτη να μας μεταφέρετε και να μας πάτε στη Δανία», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Επίθεση κατά Τσίπρα

Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στη συμφωνία, που είναι αρνητική. «Ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα. Η συνθήκη κινείται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε και πρόσθεσε: «Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα», είπε σε υψηλούς τόνους. Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μηδενίζει πλεονεκτήματα που για πρώτη φορά αποκτά η Ελλάδα.

«Χαιρετίζω την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει τη συμφωνία. Καλώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν τη στάση τους στην ψηφοφορία που ακολουθεί, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία των νησιών του ανατολικού Αιγαίο», τόνισε.

«Η ευθύνη είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της Ιστορίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen + 8 =