kyr-mitsotakis-simantiki-gia-tin-kyvernisi-i-nafpigiki-viomixania

Στην πολιτική των έξι σημείων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Πιστεύω ότι η πολιτική αυτή κινείται ακριβώς στο σημείο που τέμνεται η εθνική κυριαρχία και η διεθνής νομιμότητα με τον ανθρωπισμό και με τα δικαιώματα των προσφύγων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναλύοντας την πολιτική της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εξής: «Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα, άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστώνεπιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασίακλειστές και ελεγχόμενες δομέςδιαφάνεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα αλλά και μία συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους». Πρόσθεσε δε πως «είναι πάντα εύκολα τα απλοϊκά συνθήματα και οι αόριστες καταγγελίες, αλλά πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος επί του πεδίου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στη μείωση των μεταναστευτικών ροών: «Από τις 72.000 που ήταν το 2019 μειώθηκαν σε περίπου 15.000 το 2020 και έχουν περιοριστεί στις μόλις 2.500 το πρώτο τετράμηνο του 2021. Μία εντυπωσιακή μείωση η οποία νομίζω ότι έχει γίνει και απόλυτα αντιληπτή, πρωτίστως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν διαχρονικά υποστεί και τις συνέπειες του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος».

Στάθηκε δε σε μία πτυχή της πολιτικής μας, όπως τόνισε, που έχει έναν πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό χαρακτήρα. «Είχαμε αναλάβει τη δέσμευση να ασχοληθούμε ειδικά με το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Εξού και συζητήσαμε την ειδική γραμματεία της οποίας προΐσταται η κ. Αγαπηδάκη και εκεί πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά όχι μόνο ως προς τη μείωση των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται στην πατρίδα μας αλλά κυρίως ως προς τις συνθήκες στις οποίες αυτά φιλοξενούνται. Δεν υπάρχουν πια απροστάτευτα παιδιά τα οποία να στοιβάζονται σε ζούγκλες τύπου Μόριας στα νησιά μας, όλα τα ανήλικα φιλοξενούνται σήμερα σε ξενώνες και βέβαια έχει καταργηθεί και με νομοθετική ρύθμιση το μέτρο της προστατευτικής φύλαξης που δυστυχώς κρατούσε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα αστυνομικά τμήματα. Ο εθνικός μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισης τους προσφέρει σήμερα άμεση βοήθεια και φιλοξενία».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Καταφέραμε δύο σημαντικούς στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, να μην είναι η χώρα μας πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Εφαρμόζοντας μία στρατηγική έξι σημείων καταφέραμε να μειώσουμε το 2020 τις ροές κατά 80% και το πρώτο τετράμηνο του 2021 κατά 73%. Ο δεύτερος στόχος μας είναι ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στην ακριτική Ελλάδα και τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που σήκωσαν τα προηγούμενα χρόνια το βάρος της κρίσης για όλη την ΕΕ. Προχωρήσαμε σ’ ένα πρόγραμμα ανταποδοτικών προς τους Δήμους. Προχωρήσαμε στην μείωση των δομών στη χώρα μας. Από 121 που λειτουργούσαν το 2020, σήμερα λειτουργούν 37. Μία μείωση 70%».

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους χώρους των νέων εγκαταστάσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρακολούθησε τη διαδικασία που ακολουθείται στο Τμήμα Αδειών Διαμονής επενδυτών τρίτων χωρών ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους ευχαριστώντας τους για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν.

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός σημείωσε κατά την παρέμβασή του:

Κυρίες και κύριοι, με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι η πρώτη μου επίσκεψη στο χώρο αυτό. Έχω μείνει εντυπωσιασμένος από την ποιότητα των υποδομών. Και για ακόμα μία φορά αιφνιδιασμένος από το γεγονός ότι δημόσια περιουσία παρέμενε αναξιοποίητη για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου αποφασίσουμε να συγκεντρώσουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου σε αυτόν τον χώρο και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία πραγματικά εντυπωσιακή κρατική υποδομή.

Ήθελα σήμερα να βρεθώ μαζί σας για να συζητήσουμε τις προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και για να σας συγχαρώ ειλικρινά για το έργο το οποίο έχετε επιτελέσει όλους αυτούς τους μήνες από τότε που επανασυστήθηκε το Υπουργείο. Είναι ένα σπουδαίο έργο. Ένα έργο το οποίο έχει φέρει, όπως είπε και ο Υπουργός, μετρήσιμα αποτελέσματα.

Καταρχάς ως προς την μείωση των μεταναστευτικών ροών. Από τις 72.000 που ήταν το 2019 μειώθηκαν σε περίπου 15.000 το 2020 και έχουν περιοριστεί στις μόλις 2.500 το πρώτο τετράμηνο του 2021. Μία εντυπωσιακή μείωση η οποία νομίζω ότι έχει γίνει και απόλυτα αντιληπτή, πρωτίστως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν διαχρονικά υποστεί και τις συνέπειες του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος.

Το δεύτερο το οποίο θέλω να τονίσω, αναφέρθηκε σε αυτό ο Υπουργός, είναι το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα. Από τους 121 στους 37 τώρα. Έτσι δεν είναι; Τριάντα επτά, ενώ έχει μειωθεί και ο αριθμός προφανώς των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές. Κατά σχεδόν 50%. Έχοντας ταυτόχρονα επιταχύνει σημαντικά και τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Και βέβαια θέλω να σταθώ ειδικά σε μία πτυχή της πολιτικής μας που έχει έναν πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Είχαμε αναλάβει τη δέσμευση να ασχοληθούμε ειδικά με το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Εξού και συζητήσαμε την ειδική γραμματεία της οποίας προΐσταται η κυρία Αγαπηδάκη και εκεί πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά όχι μόνο ως προς τη μείωση των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται στην πατρίδα μας αλλά κυρίως ως προς τις συνθήκες στις οποίες αυτά φιλοξενούνται.

Δεν υπάρχουν πια απροστάτευτα παιδιά τα οποία να στοιβάζονται σε ζούγκλες τύπου Μόριας στα νησιά μας, όλα τα ανήλικα φιλοξενούνται σήμερα σε ξενώνες και βέβαια έχει καταργηθεί και με νομοθετική ρύθμιση το μέτρο της προστατευτικής φύλαξης που δυστυχώς κρατούσε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα αστυνομικά τμήματα. Ο εθνικός μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισης τους προσφέρει σήμερα άμεση βοήθεια και φιλοξενία. Και για να το πω διαφορετικά, τα χαμόγελα των παιδιών λίγο πριν πετάξουν και ξαναβρούν τους δικούς τους στην Ευρώπη, δεν έφεραν μόνο τα συγχαρητήρια της Κομισιόν στο Υπουργείο, στην ελληνική κυβέρνηση, οι πτήσεις αυτές πιστεύω φέρνουν και τα δικά μας χαμόγελα καθώς ήμασταν συνεπείς σε μία δέσμευση την οποία αναλάβαμε απέναντι στους πιο ευάλωτους και σε αυτές τις υψηλές απαιτήσεις που είχαμε θέσει πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε με απόλυτη επάρκεια.

Από την πρώτη στιγμή με τον Υπουργό είχαμε συμφωνήσει σε μία πολιτική έξι σημείων. Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα, άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, κλειστές και ελεγχόμενες δομές, διαφάνεια στις μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα αλλά και μία συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους.

Και πιστεύω ότι η πολιτική αυτή κινείται ακριβώς στο σημείο που τέμνεται η εθνική κυριαρχία και η διεθνής νομιμότητα με τον ανθρωπισμό και με τα δικαιώματα των προσφύγων. Είναι πάντα εύκολα τα απλοϊκά συνθήματα και οι αόριστες καταγγελίες αλλά πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος επί του πεδίου.

Άλλωστε αυτό διαπιστώνουν και όλες οι εκθέσεις της Frontex η οποία επιχειρεί δίπλα στους Έλληνες στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, άλλο λοιπόν οι εντυπώσεις και τα λόγια και άλλο η ουσία και οι πράξεις για το μεταναστευτικό. Πολύ περισσότερο όταν αποδεδειγμένα πια σε αυτό το μέτωπο δρουν οργανωμένες συμμορίες διακινητών, κυκλώματα που δυστυχώς συχνά καλύπτονται από κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις ύποπτης προέλευσης.

Και βεβαίως όταν η Τουρκία επιμένει να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρώπης θα μπορούσε όμως έστω και τώρα να δείξει ότι εννοεί όσα λέει με πρώτο βήμα να δεχτεί επιτέλους τους 1450 ανθρώπους για τους οποίους έχει τελεσίδικα κριθεί πως δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να επιστρέψουν από εκεί όπου έφυγαν.

Επίσης με τον Υπουργό έχουμε συζητήσει πολύ την πολιτική της Ελλάδας και την συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό διάλογο για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και μάλιστα θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου για το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και διατυπώνουν με ένταση -πιστεύω και με πειθώ- το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να σηκώνουμε το βάρος μιας πρόκλησης που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Για αυτό και οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στον δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών σε όλους και ασφαλώς στην επικαιροποίηση και των διαδικασιών ασύλου που απαιτεί η προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Ήδη είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά από επίπονες προσπάθειες ιδρύονται πιά, δημιουργούνται, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο, νέες εγκαταστάσεις με πολύ σύγχρονες προδιαγραφές, στην Κω επεκτείνεται η υφιστάμενη εγκατάσταση με τις ίδιες προβλέψεις, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χαίρομαι που από ό,τι αντιλαμβάνομαι έχουμε και θετικές εξελίξεις και ως προς το καινούργιο κέντρο υποδοχής της Λέσβου. Είναι μία έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας αλλά πιστεύω ότι είναι και ένα έμπρακτο δείγμα της εμπιστοσύνης που υπάρχει ακριβώς λόγω της προόδου που η χώρα μας έχει επιδείξει σε αυτόν τον τομέα.

Και βέβαια κλείνοντας θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη νέα εθνική στρατηγική ένταξης, αγαπητή Σοφία (Βούλτεψη), όσων θα παραμείνουν, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει προσαρμογή, ελληνομάθεια, ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ανθρώπινα δικαιώματα. Νομίζω ότι είναι δείγματα τα οποία θα βελτιώσουν τη ζωή των προσφύγων, θα διευκολύνουν τη συνύπαρξή τους με τους Έλληνες συμπολίτες μας μειώνοντας περιστατικά βίας και κυρίως καταργώντας ξεπερασμένα στερεότυπα. Γιατί ο λαός μας μπορεί τις απειλές να μην τις δέχεται, αλλά τους νέους φίλους μας ξέρει να τους υποδέχεται. Και για αυτό και είναι σημαντική απόφαση ο Ελαιώνας να μετατραπεί σε εθνικό κέντρο ένταξης.

Κλείνω ευχαριστώντας ακόμα μία φορά όλους εσάς, αλλά και κάποιους οι οποίοι δεν είναι σήμερα εδώ μαζί μας και αναφέρομαι στους αληθινούς πρωταγωνιστές της φύλαξης των συνόρων μας τους συνοριοφύλακες, το Λιμενικό Σώμα, αλλά φυσικά και τις διευθύνσεις ασύλου, το δυναμικό ολόκληρο του Υπουργείου, θέλω να ξέρετε ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα σας καθώς δίνετε τις μάχες σας, είτε στα κύματα του Αιγαίου, είτε στον Έβρο, είτε μέσα στις δομές, στις υπηρεσίες, υπηρετώντας την πατρίδα, βοηθώντας ανθρώπους. Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να σας ενισχύουμε τόσο σε μέσα όσο και σε προσωπικό, γιατί η αποστολή σας είναι κυριολεκτικά εθνική και τίποτα από όλα αυτά, από τα πολλά που έχουν γίνει, δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και την αίσθηση καθήκοντος που δηλώνει η σημερινή σας καθημερινή στάση και δράση. Και να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι όλοι οι Έλληνες εκτιμούν την προσφορά σας, αισθάνονται περήφανοι για αυτήν και εκ μέρους τους, λοιπόν θα σας δώσω και πάλι πολλά συγχαρητήρια για τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει αυτούς τους 15 μήνες στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την Ένταξη, Σοφία Βούλτεψη,ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, Ευάγγελος Κωνσταντίνου καθώς και η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Φωτεινή Κουλούρη.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four + 4 =