Το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος 090» πρυμνοδέτησε στο μόλο του Καψαλίου για να παραλάβει τους πρόσφυγες – μετανάστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν το βράδυ στο υπόστεγο του λιμανιού.

Με τη συνδρομή πολιτών παρέχονται βοήθεια, ρούχα, τρόφιμα και νερό, ενώ μέχρι το βράδυ ώρα 11.00 δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα μεταφερθούν οι μετανάστες – πρόσφυγες σε κάποια Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 40 άτομα, οικογένειες με παιδιά που προέρχονται από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση υπάρχει ανησυχία και για άλλο περιστατικό μέσα στη νύχτα στην θάλασσα Κυθήρων και ευρύτερα, καθώς οι άνεμοι στο πέρασμα από τα Κύθηρα προς Ιταλία είναι ισχυροί, εντάσεως έως 6 μποφόρ.

Τέλος, δεν αποκλείεται, το περιστατικό των Κυθήρων να συνδέεται με εκείνο στην Κεφαλονιά όπου διασώθηκαν σήμερα 56 μετανάστες.

Σώοι οι μετανάστες στην Κεφαλονιά – Πώς αποφεύχθηκε η τραγωδία

Με ασφάλεια αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας όλοι οι μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν ανοιχτά της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για 56 μετανάστες και συγκεκριμένα 43 άνδρες, 5 γυναίκες και 8 παιδιά, των οποίων οι εθνικότητες, δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άμεση κινητοποίηση των Λιμενικών Αρχών ήταν καθοριστική για τη ζωή των μεταναστών, καθώς τυχόν καθυστέρηση στην επιχείρηση διάσωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγάλη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια που θα είχαν γίνει στις θάλασσες μας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης μέσω του Olympia Radio για την ύπαρξη Ιστιοφόρου σκάφους σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, περί τα 90 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Πελοποννήσου, εντός ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης.

Στη συνέχεια, πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ, ότι το Ι/Φ σκάφος βρίσκεται νοτιοδυτικά ν. Ζακύνθου. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία για τυχόν παροχή συνδρομής σε ανωτέρω σκάφος, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι εν λόγω αλλοδαποί δεν δέχονταν οποιαδήποτε αρωγή από τα παραπλέοντα, καθώς και από τις Ελληνικές Αρχές, δηλώνοντας το ταυτόχρονα και μέσω του Olympia Radio. Βραδινές ώρες χθες, και ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή έτειναν να γίνουν δυσμενέστερες, οι ανωτέρω αλλοδαποί τελικά δέχτηκαν την παροχή συνδρομής, ενώ έπλεαν περί τα 33 ν. μ. δυτικά ν. Κεφαλληνίας.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχείρησαν τρία (03) παραπλέοντα πλοία, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης είχαν δεσμευτεί από το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. Επιπροσθέτως, βραδινές ώρες χθες, επιχείρησε στο σημείο και μία (01) Φρεγάτα Π.Ν., ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν άνεμοι Δ 5 – 6 BF και η πρόβλεψη για τις επόμενες ώρες είναι άνεμοι εντάσεως ΒΔ 7 BF, ενισχυόμενοι. Συνολικά περισυνελέγησαν πενήντα έξι (56) άτομα, όλοι καλά στην υγεία τους, από το δεξαμενόπλοιο «GINGA HAWK».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ