metanasteftiko
φωτογραφία αρχείου

Σε πάνω από 100 υπολογίζονται τα πλοία με μετανάστες που από την αρχή του έτους έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία στην Ιταλία, διασχίζοντας το Αιγαίο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Το φαινόμενο επέστρεψε στο προσκήνιο, με αφορμή την πρόσφατη επιχείρηση του Λιμενικού ανοικτά της Ιεράπετρας, για τη μεταφορά στη στεριά 375 μεταναστών που επέβαιναν σε φορτηγό-φάντασμα με προορισμό την Ιταλία.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, τα δουλεμπορικά κυκλώματα χρησιμοποιούσαν κυρίως ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα κατά τον διάπλου των ελληνικών θαλασσών. Στο διάστημα, για παράδειγμα, από 28 έως 30 Αυγούστου, τρία ιστιοπλοϊκά σκάφη και θαλαμηγοί, με συνολικά πάνω από 200 μετανάστες, έμειναν ακυβέρνητα, τα δύο κοντά στα Κύθηρα και το τρίτο κοντά στη Μήλο. Την ίδια εβδομάδα, ακόμα δεκαπέντε τέτοια σκάφη είχαν καταφέρει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, στην Ιταλία. Οι παράτυποι μετανάστες, που έχουν καταφέρει να ταξιδέψουν απευθείας από την Τουρκία στην Ιταλία με πλωτά μέσα, ξεπερνούν από τις αρχές του έτους τους 7.000.

Μόνο σε τρεις μέρες, από 28 έως 30 Αυγούστου, 15 ιστιοπλοϊκά είχαν καταφέρει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Η χρήση από τους δουλεμπόρους παλιών φορτηγών πλοίων με δυνατότητα μεταφοράς εκατοντάδων μεταναστών, όπως αυτό που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα να πλέει ανοικτά των ακτών της νότιας Κρήτης, έχει επίσης καταγραφεί στο παρελθόν. Τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω του πρώτου lockdown, ένα παλιό δεξαμενόπλοιο στο οποίο επέβαιναν 193 μετανάστες είχε προσαράξει κοντά στο λιμάνι της Τζιας. To πλοίο-φάντασμα παρέμενε παροπλισμένο στο λιμάνι του Αλί Αγά από τον Απρίλιο του 2019 και επιστρατεύτηκε για τη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία μέσω Αιγαίου.

Παροπλισμένο από το 2017 ήταν το φορτηγό πλοίο με τους 375 μετανάστες που κατέπλευσε ξημερώματα της Κυριακής στην Κω συνοδεία σκαφών του Λιμενικού. Από τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι είχε αποπλεύσει πιθανότατα από το λιμάνι της Αττάλειας και είχε τελικό προορισμό την Ιταλία. Οι δουλέμποροι είχαν πρόχειρα με μπογιά προσπαθήσει να σβήσουν τη λέξη «Istanbul», που υπήρχε γραμμένη στην πρύμνη του πλοίου, κάτω από το όνομα «Murat 729».

Η προανάκριση του Λιμεναρχείου Κω ξεκίνησε μόλις χθες το απόγευμα καθώς, λόγω του γεγονότος ότι το πλοίο με τους μετανάστες έπλεε σε διεθνή ύδατα, η εισαγγελέας του νησιού δήλωσε ουσιαστικά αναρμόδια. Τελικά, οι 375 μετανάστες άρχισαν χθες το απόγευμα να δίνουν καταθέσεις στα στελέχη του Λιμενικού. Οι 192 δήλωσαν υπήκοοι Πακιστάν, 112 Αφγανιστάν, 56 Μπανγκλαντές, 5 Αιγύπτου, ενώ μεταξύ των διακινουμένων υπάρχουν ακόμα 4 Λιβανέζοι, 4 Σύροι και 2 Ιρανοί. Ρόλο διακινητών αποδίδει το Λιμενικό σε 6 αλλοδαπούς από τη Συρία, τον Λίβανο και το Αφγανιστάν. Ολοι οι επιβάτες του πλοίου παρέμεναν σε καραντίνα στο ΚΥΤ της Κω, ενώ το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Λέρου.

Ενίσχυση συνεργασίας με Βουλγαρία

Μόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης της Βουλγαρίας να ενισχύσει την επιτήρηση των συνόρων της με την Τουρκία με 6.000 στρατιώτες, ο Ελληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετέβη στη Σόφια και συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του. Σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και σε αυτή συζητήθηκαν θέματα όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Στη διάρκεια του 2020, καταγράφηκαν αυξημένες δευτερογενείς ροές, δηλαδή αφίξεις παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας. Το φαινόμενο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, δίχως πάντως την ίδια ένταση, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen − twelve =