menoume-edo

Τα πεπραγμένα του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου, σχολιάζει, με δελτίο τύπου που εξέδωσε, η δημοτική παράταξη «Κύθηρα – Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ». Στην τοποθέτησή της, η ελάσσον μειοψηφία στρέφεται αποκλειστικά κατά των πρακτικών του δημάρχου, Ευστράτιου Χαρχαλάκη, στον οποίο χρεώνει πρακτικές που απορρέουν από την φιλοσοφία της «λουδοβίκειας, ενός ανδρός αρχής».

Η παράταξη ξεκαθαρίζει ότι δεν θα περιοριστεί στον ρόλο της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσας γυνής», που αρκείται στο να αλείφει με μύρο τα πόδια του δημάρχου, αλλά θα εντείνει τον έλεγχό της προς τις πολιτικές του, οι οποίες έχουν κοστίσει ακριβά στους δημότες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Κλείνοντας, η παράταξη παραθέτει και μια σειρά ερωτημάτων που έθεσε στον δήμαρχο, δίχως να λάβει απάντηση σε κάποιο εξ αυτών.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ελάσσονος μειοψηφίας:

Καλές γιορτές και καλή Ανάσταση σε  όλους.

-Σε ολόκληρη την Ορθοδοξία, η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο.

-Στα Κύθηρα (μόνο για φέτος) η Μεγάλη Τετάρτη πρέπει να είναι αφιερωμένη σε αυτούς που δεν βλέπουν, δεν ακούν, αλλά πιστεύουν στα λόγια κάποιου και ψηφίζουν τις αποφάσεις που αυτός λαμβάνει, αυτός αναθέτει, αυτός υλοποιεί… Η αντιπολίτευση καλείται απλά να αλείφει τα πόδια του με μύρο!

Η συνεδρίαση της 28/04/2021 του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων-Αντικυθήρων θα μπορούσε να αποτελέσει και θέμα για τους Ράδιο-Αρβύλα (αν βεβαίως επιτρεπόταν η ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης, κάτι για το οποίο επιφυλάσσεται ο Δήμαρχος, αν και το είχε ανακοινώσει ο αντιδήμαρχος)… Θα τα εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Η παράταξη «Μένουμε εδώ» πιστή στην πολιτική της υπεύθυνης αντιπολίτευσης υπερψήφισε όλες τις εισηγήσεις πλην μιας  (λόγω αδυναμίας του εισηγητή να υποστηρίξει την ποσοτική παραλαβή και τον πραγματικό κατασκευαστή) ενώ ψήφισε λευκό στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Επομένως μακριά από εμάς κάθε υπόνοια (ή διαβολή) για αντιπολίτευση του «όχι σε όλα». Δυστυχώς όμως έχουμε μια δημοτική αρχή και έναν Δήμαρχο οι οποίοι σε κρίσιμα θέματα δεν διαβουλεύονται, δεν ενημερώνουν, διαστρεβλώνουν τις τοποθετήσεις και απλά απαιτούν να υπερψηφίζουμε κάθε εισήγηση τους. Αυτά ας τα ξεχάσουν. Η «περίοδος χάριτος» τελείωσε.

Στα σοβαρά ζητήματα:

1)  Υπερψηφίσαμε τον κανονισμό για το Παζάρι Ποταμού με την προοπτική διεύρυνσης του χώρου για πωλητές, την ανάγκη πρόσβασης στο πάρκινγκ, την παροχή τεχνικής στήριξης στους παραγωγούς. Δείξαμε ότι η πρόταση μας για την χειροτεχνία και καλλιτεχνική δημιουργία είναι ήδη σε διαβούλευση στο αρμόδιο υπουργείο παρά την απαξίωση που επιχειρήθηκε τόσους μήνες από την δημοτική αρχή.

Θεωρούμε ότι δικαιωθήκαμε στην προσπάθεια μας να υπάρξει μέλλον στο Παζάρι Ποταμού.

2)  Ζητήσαμε να εφαρμοστεί η διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Η πρόταση μας απορρίφθηκε αν και η νομοθεσία προβλέπει ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δημόσιες. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι εάν δεν το εφαρμόσουν θα αναλάβουμε εμείς την ευθύνη της μετάδοσης τηρώντας την νομοθεσία.

3)  Δηλώσαμε την κατηγορηματική διαφωνία μας με την απευθείας ανάθεση του τουριστικού λογότυπου. Παρουσιάσαμε  αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δήμων οι οποίοι έκαναν  ανοικτή πρόσκληση, συγκρότησαν επιτροπές, ενώ οι αποφάσεις εγκρίθηκαν από τα δημοτικά συμβούλια. Σε εμάς αντιθέτως ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι νόμιμα ανέθεσε προσωπικά , παρέλαβε προσωπικά και θα πληρώσει 24.800 ευρώ (το τελευταίο όχι προσωπικά)!!! Αντιπαρερχόμαστε το γεγονός ότι στους άλλους Δήμους διαπιστώσαμε ότι η αμοιβή των δημιουργών των λογοτύπων ήταν κατά πολύ μικρότερη (συνήθως κυμαινόταν γύρω στα 2.000 ευρώ).

4)  Σε ότι αφορά την τεράστιας σημασίας (και κόστους  560.000 ευρώ…) προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων:

-Η διαδικασία προμήθειας δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό συμβούλιο, ούτε φυσικά ο τύπος των οχημάτων, ούτε υπήρξε γραπτή εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας. Γιατί άραγε; Τα γνώριζε όλα ο Δήμαρχος;

-Δεσμευτήκαμε να δημοσιοποιήσουμε την πρόχειρη και της τελευταίας στιγμής διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι αφορά μια πρόσκληση που είναι ανοιχτή από τον Οκτώβριο 2020!!!

-Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο γιατί δεν ενέταξε στην προμήθεια και ηλεκτρικό λεωφορείο που θα καλύπτει την δημοτική συγκοινωνία: Απάντησε (;) ότι δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχει προσωπικό αλλά και να υπήρχε δεν θα μας έδιναν τα χρήματα γιατί δεν έχουμε δημόσια συγκοινωνία…  Λυπούμεθα αλλά δεν καταλάβαμε τι ακριβώς είπε!

5)  Ψηφίσαμε λευκό στην  αναμόρφωση του προϋπολογισμού λόγω μείωσης εσόδων από κυβέρνηση και περιφέρεια, αλλά και περικοπή δαπανών χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Σημειώνουμε βεβαίως τις θετικές αποφάσεις (τις οποίες υποστηρίζουμε πλήρως) για αθλητικές εγκαταστάσεις σε Ποταμό και Φριλιγκιάνικα.

6)  Θέσαμε και μια σειρά ερωτημάτων, χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση. Για την ενημέρωση των Κυθηρίων αναφέρουμε τις ερωτήσεις:

– Ρωτήσαμε αν η έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης για το αεροδρόμιο που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Πατούλης αφορά τον παλιό διάδρομο προσγείωσης ή την επέκταση.

-Ρωτήσαμε γιατί δεν προχωρά ένα χρόνο τώρα η απόφαση για την διαπαραταξιακή για τις ανεμογεννήτριες και για την ανυπαρξία εξέλιξης στη μελέτη επιπτώσεων από τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα.

-Ρωτήσαμε εάν λύθηκε η παρεξήγηση με συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης και εάν αυτός είναι ο λόγος που επανήλθε στις συνεδριάσεις (ή απλώς αντιλήφθηκε ότι η απουσία του οδήγησε στα διαλυτικά φαινόμενα της προηγούμενης συνεδρίασης).

Θέσαμε το ζήτημα του φωτισμού στο Καψάλι και την σχετική επιστολή του κ.Ορέστη Χάρου. Εδώ ο κ.Δήμαρχος απάντησε ότι δεν μπορεί να συγκαλείται συμβούλιο κάθε φορά που στέλνει μια επιστολή ένας πολίτης. Φυσικά θα μπορούσε θα μπορούσε ως όφειλε  να μας κάνει μια απλή κοινοποίηση της επιστολής, όπως ακριβώς ζητούσε ο κ.Χάρος…

Συνολικά ο κ. Δήμαρχος συνεχίζει την «λουδοβίκεια» πολιτική της «ενός ανδρός αρχής». Απαξιώνει την    λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώνοντας ότι θα παρίσταται όποτε εκείνος αποφασίζει ενώ δεν απάντησε σε καμία από τις τοποθετήσεις και ερωτήσεις στα προ ημερησίας διάταξης θέματα.

Τέλος διέκοψε τη συνεδρίαση  αν και ήταν σαφές ότι η πλειοψηφία των συμβούλων ζητούσαν να υπάρξουν απαντήσεις.

Ο συγκεντρωτισμός του κ. Δημάρχου, αλλά και η ανοχή που δείχνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οδηγούν σε άστοχες αποφάσεις που τις πληρώνουν οι δημότες. Πολύ ακριβά μάλιστα…

Η παράταξη «Μένουμε εδώ» δηλώνει σε κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει να ελέγχει εξονυχιστικά κάθε απόφαση που αφορά χρήματα των πολιτών και δεσμεύει το μέλλον όλων μας. Θα συμβάλλουμε αποφασιστικά προκειμένου να κατακτήσουμε το μέλλον που δικαιούμαστε.

 

Κοντολέων Δημήτρης – Διδυμιώτης  Γιώργος – Τριφύλλης Μάνος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × two =