louis-xiv-dimotiko-symvoulio-kythira

Μια κατάσταση, στην οποία, ουδείς στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, κατάλαβε τί είχε κληθεί να ψηφίσει ως δημοτικός σύμβουλος, περιγράφει, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο συνδυασμός της ελάσσονος αντιπολίτευσης, «Κύθηρα – Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ».

Στην ανακοίνωση, γίνεται λόγος για «Λουδοβίκεια συμπεριφορά», που εκπορεύεται από την «αρχή του ενός ανδρός», και εμπεριέχεται σε ένα συνολικότερο «δημοκρατικό έλλειμα που παρατηρείται στα Κύθηρα», το οποίο μεταφράζεται στην εκκωφαντική απουσία του Δημάρχου από το συμβούλιο και την γενικότερη απουσία ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων πάνω στα θέματα που καλούνται να ψηφίσουν.

Από την άλλη, εκφράζεται ικανοποίηση για θέματα διαδικαστικά, όπως η σύγκληση – από τούδε και στο εξής – δημοτικών συμβουλίων, ζωντανά, με εικόνα και ήχο, καθώς και η δημιουργία διαπαραταξιακής ομάδας εργασίας για τις ΑΠΕ. 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της παράταξης.

Ζητούνται απαντήσεις…

Η αγγλική κωμωδία «Τέσσερις Γάμοι και μια Κηδεία» κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει μια σύνοψη (ή ένα ριμέϊκ) του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων-Αντικυθήρων. Ίσως με ορισμένες διαφορές:

-Στην ταινία, μια παρέα τριαντάρηδων προσπαθεί να βρει απαντήσεις για την αγάπη, τη δέσμευση και για το αν ο γάμος είναι κατάλληλος για αυτούς.

-Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια παρέα δημοτικών συμβούλων προσπαθεί να βρει απαντήσεις στο τι καλούνται να ψηφίσουν… Ο Δήμαρχος λείπει στα Αντικύθηρα (σύμφωνα με πληροφορίες κάνει «μούτρα» σε έναν δημοτικό σύμβουλο ο οποίος δεν του συμπεριφέρεται με τον «αρμόζοντα σεβασμό»…), αλλά δεν μπορεί και να συνδεθεί διαδικτυακά για να συμβάλει στη συνεδρίαση!

Μια εισήγηση αποσύρεται, διότι ούτε ο εισηγητής αντιδήμαρχος δεν μπορούσε να ενημερώσει τι ακριβώς καλούνται να ψηφίσουν! Έτερος αντιδήμαρχος υποστήριζε στα σοβαρά ότι «έχει γίνει σίγουρα το έργο αλλά δεν θυμάται που είναι, καθώς είναι πολλά τα έργα της δημοτικής αρχής». Επίσης προωθήθηκε για ψήφιση θέμα («λήψη απόφασης για την κατάρτιση σχεδίου του «Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης» (ΟΠΔ) 2021) για το οποίο κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας! Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποσβολωμένοι παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχουν συνηθίσει στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου…

Βέβαια, υπάρχουν και τα θετικά για τα οποία δεσμεύτηκε ο αντιδήμαρχος κ.Σούγιαννης:

– Τα δημοτικά συμβούλια θα μεταδίδονται ζωντανά με εικόνα και ήχο

Θα συγκληθεί επιτέλους η περίφημη διαπαραταξιακή ομάδα εργασίας για τις ΑΠΕ.

Χαιρετίζουμε τις δύο σημαντικές αυτές αποφάσεις και τις στηρίζουμε.

Οφείλουμε όμως ως παράταξη να επισημάνουμε τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απουσία του Δημάρχου για μια ακόμα φορά, η κατάργηση εδώ και έναν χρόνο των με φυσική παρουσία συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (με εξαίρεση μια συνεδρίαση τον Ιούλιο του 2020), η αντιμετώπιση των συμβούλων ως απλούς ψηφοφόρους θεμάτων για τα οποία κανένας δεν τους ενημερώνει, όλα αυτά εγείρουν θέματα δημοκρατικής λειτουργίας του ΔΣ.

Η παράταξη μας «Μένουμε εδώ», καλεί τον Δήμαρχο να «είναι εδώ» στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Καλεί το σύνολο των δημοτικών συμβούλων να απαιτήσουν να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα θέματα τα οποία καλούνται να ψηφίσουν. Οι πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων αντιδημάρχων και δημοτικών υπαλλήλων, δεν μπορούν να καλύψουν το εμφανές δημοκρατικό έλλειμα που παρατηρείται στα Κύθηρα. Κανένας δεν μπορεί να έχει Λουδοβίκεια συμπεριφορά, ούτε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμπεριφερόμαστε ως υποτελείς. Δεν θα το κάνουμε!.

Δηλώνουμε την διάθεση μας να συμβάλλουμε δημιουργικά στην προσπάθεια των νησιών μας να ξεπεράσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τις επιπτώσεις από την πανδημία και να χαράξουμε μια αναπτυξιακή πορεία σε όφελος του συνόλου των κατοίκων. Αυτό όμως απαιτεί συστράτευση δυνάμεων και όχι του ενός ανδρός αρχή…

Δημήτρης Κοντολέων

Εμμανουήλ Τρυφιλλης

Γεώργιος Διδυμιώτης

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 + nine =