menoume-edo

Νοοτροπία «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», που διαπνέει μια γενικότερη λάθος προσέγγιση στο θέμα των ενοικιάσεων και τελών -ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την Χύτρα– χρεώνει στην Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων-Αντικυθήρων, ο δημοτικός συνδυασμός «Κύθηρα, Αντικύθηρα, Μένουμε Εδώ».

Στο σχετικό δελτίο τύπου, η παράταξη υπενθυμίζει το πλαίσιο αρχών που διέπει την φιλοσοφία της και καλεί την ΕΕΠΚΑ να επανεκτιμήσει τον ρόλο της στα δρώμενα ως φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης, να ακολουθήσει την λογική στις αποφάσεις της και την δημοκρατική οδό στην κοινοποίηση αυτών και να αναθερμάνει τον διάλογό της με τους πολίτες προς το συμφέρον όλων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση.

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε πάλι μάρτυρες έντονης αντιπαράθεσης και διαμαρτυριών,  επαγγελματιών αλλά και απλών πολιτών, με αφορμή τις αποφάσεις της Επιτροπής Εγχωρίας Περιουσίας (ΕΕΠΚΑ) για την επιβολή τελών σε διάφορες δραστηριότητες και ειδικότερα στις δραστηριότητες επισκέψεων στη Χύτρα. Έρχονται σε συνέχεια του θέματος που ανακινήθηκε την άνοιξη και στο οποίο η παράταξη μας είχε πάρει καθαρή θέση .

Πιστεύουμε ότι η προσέγγιση της ΕΕΠΚΑ στο γενικότερο θέμα ενοικιάσεων, τελών κλπ. είναι λανθασμένη και διαπνέεται από μια λογική «αποφασίζουμε και διατάσσουμε»,  αντίκειται στο κοινό όφελος των Κυθήρων και Αντικυθήρων και αγνοεί τον παράγοντα «άνθρωπο» που είναι η σημαντικότερη «εγχώριος περιουσία».

Είμαστε η μόνη παράταξη  που δεν ψηφίσαμε την πρόταση του Δημάρχου κατά τις εκλογές για τη Διοίκηση της Επιτροπής επισημαίνοντας την ανεπάρκειά  της προβλέποντας τις τωρινές εξελίξεις. Οι κομματικές δεσμεύσεις πληρώνονται τελικά …   

Θα θέλαμε να επαναλάβουμε τις αρχές που πιστεύουμε πρέπει να διέπουν την προσέγγιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τέλη , ενοίκια κλπ.

 

1.Το πρώτο είναι ότι επιβάλλεται κάθε δράση των ΟΤΑ να συντείνει στη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας των πολιτών. Ειδικά δε στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, με δεδομένα τα γνωστά προβλήματα οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως να στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομίας των νησιών μας έτσι ώστε και δουλειές να δημιουργούνται και να ζουν με αξιοπρέπεια  εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, αλλά και να ελκύουμε νέους κατοίκους

2.Κομβικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα παίζουν οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Οι ΟΤΑ, και η ΕΕΚΠΑ μέσα σε αυτούς οφείλουν , στα πλαίσια της λογικής εξεύρεσης λύσεων σε κάθε περίπτωση, να στηρίζουν την νόμιμη οικονομική δραστηριότητα τους. Δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο δεν φαίνεται να υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή είναι η προσέγγιση της ΕΕΚΠΑ (βλ. αύξηση τιμών εκκίνησης για παράλιες – κάποιες από τις οποίες έμειναν κενές- επιδίωξη τελών, ανακάλυψη νέων πεδίων ευθύνης (π.χ. δρόμοι πού τώρα απαιτείται για τη σύνδεση με την αποχέτευση εκτός από το Δήμο και άδεια της ΕΕΚΠΑ) κλπ.

3.Είναι γενικά θεμιτό στις εμπορικές δραστηριότητες, όταν κάποιος εκμεταλλεύεται ένα περιουσιακό στοιχείο να πληρώνει γι’αυτό. Όμως, αυτό μπορεί μόνο να δικαιολογηθεί αν το περιουσιακό στοιχείο που διατίθεται έχει κάποια χαρακτηριστικά που δικαιολογούν το αντίτιμο. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο οι παραλίες που ενοικιάζονται να έχουν στοιχειώδεις υποδομές (π.χ. νερό, ρεύμα, Ιντερνέτ, τουαλέτες κλπ.) έτσι ώστε και να δικαιολογείται το αντίτιμο. Επιπλέον, και στα πλαίσια του Νόμου που δημιούργησε την ΕΕΚΠΑ , τα έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες να πηγαίνουν και στην συνεχή βελτίωση αυτών των υποδομών

4.Είναι σημαντικό, όπως σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες να επικρατεί η κοινή λογική. Για παράδειγμα, το επίπεδο τελών και φόρων που επιβάλλεται από ΟΤΑ φαίνεται να κυμαίνεται στην Ελλάδα στα επίπεδα των 2-3% επί των τζίρων επιχειρήσεων. Δεν είναι λογικό ξαφνικά εμείς να θέλουμε 20% και βάλε. Το πιθανότερο είναι ότι θα εξαφανίσουμε την σχετική δραστηριότητα και αυτό θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τα νησιά μας.

5.Τέλος, θέλουμε να ξαναπούμε ότι στις συνθήκες που ζούμε (πανδημία και οικονομική δυσχέρεια) , το κράτος (και μέσα σε αυτό οι ΟΤΑ) οφείλουν να επικεντρώσουν στην ανάπτυξη και όχι στην «φορολόγηση». Μπορεί να έρθει η ώρα να βελτιωθούν τα έσοδα από ενοικιάσεις και τέλη. Αλλά σε αυτή τη φάση που ζούμε, είναι σημαντικότερο να έχουμε πιο λογικές επιδιώξεις, προκειμένου να στηρίξουμε την ανάπτυξη.

Η παράταξη μας, θεωρεί κρίσιμη την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στα Κύθηρα, και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και για να επικρατήσει η λογική στις σχέσεις με του ΟΤΑ και ειδικότερα την ΕΕΚΠΑ αλλά και για την στήριξη σημαντικών αναπτυξιακών δράσεων (βλ. Σφαγεία, Ενεργειακή Κοινότητα, κλπ.) . Σε αυτά τα πλαίσια, πιστεύουμε ότι η Εγχώρια θα πρέπει να ξαναδεί το ρόλο της (και την συνεργασία της με το Δήμο και του κατοίκους). Διαθέτουμε τεράστια περιουσιακά στοιχεία / γη που αν αξιοποιηθούν παραγωγικά π.χ. για ανάπτυξη της γεωργικής δραστηριότητας μέσα από στοχευμένα σχέδια, μπορούν να αλλάξουν τη ζωή στα Κύθηρα. Είναι κρίμα να αναλώνεται σε δευτερεύουσες δραστηριότητες

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σταθούμε, πέρα από την ουσία, στην διαδικασία αλληλεπίδρασης της ΕΕΠΚΑ με τους πολίτες, επαγγελματίες και ιδιώτες. Η προσέγγιση από τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΕΕΠΚΑ φαίνεται να είναι ενημέρωση μέσω εγγράφων πάνω σε ειλημμένες αποφάσεις. Αυτό ούτε δημοκρατικό ούτε παραγωγικό είναι. Θα ενθαρρύναμε ιδιαίτερα την ΕΕΠΚΑ να βρίσκεται σε μόνιμο διάλογο με τους πολίτες, να παρουσιάζει τα σχέδια της και να παίρνει γνώμες και τέλος να παίρνει αποφάσεις με ευαισθησία και γνώμονα το μακροπρόθεσμο καλό των Κυθήρων

Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε

” ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ “

09/09/2021

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γιώργος Διδυμιώτης

Δημήτρης Κοντολέων

Μάνος Τριφύλλης

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen − one =