menoume-edo

Με δελτίο τύπου η δημοτική παράταξη «Μένουμε Εδώ» παίρνει θέση στο θέμα της εκμίσθωσης της Χύτρας μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Δήμο την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Η παράταξη ασκεί σκληρή κριτική στο δήμαρχο, την ΕΕΠΚΑ και τον Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής και ζητά άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“ ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ “   

 Κύθηρα  21/02/2021

Η έστω και με καθυστέρηση, ή έστω και χωρίς ένα “συγγνώμη”, ουσιαστική απόσυρση της απόπειρας φορολόγησης του δικαιώματος μας να επισκεπτόμαστε έναν δημόσιο χώρο, είναι θετική.

Οφείλεται στην μαζική και έντονη αντίδραση σχεδόν του συνόλου των κατοίκων και φίλων του νησιού. Η αντίδραση αυτή αποτελεί “χρυσή παρακαταθήκη” για την ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης των πολιτών στα θέματα που τους αφορούν. Δείχνει την αντίθεση των κατοίκων σε πολιτικές “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”.

Το ότι η απόσυρση γίνεται μέσω κοινής ανακοίνωσης με τον Δήμαρχο, γεννά ερωτηματικά για το ποιός είναι ο εμπνευστής και καθοδηγητής της συγκεκριμένης απόφασης.  Η προσπάθεια να υποβαθμιστεί η πρόθεση  δημοπράτησης της Χύτρας σε “πρόθεση να θέσει ορισμένους όρους” απλά υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

Το ίδιο το Δελτίο Τύπου που στάλθηκε μετά τη συνάντηση του δημάρχου, κ.Ευστράτιου Χαρχαλάκη,  με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, Ευάγγελο Βενάρδο και τον Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής – Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Ευάγγελου Λουράντου, προξενεί νέα ερωτηματικά:

-Εάν η Επιτροπή “δεν ενεργεί για λογαριασμό του Δήμου, ούτε δέχεται εντολές από αυτόν, αλλά λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα και αυτόνομα”, γιατί δεν εξέδωσε η ίδια αυτόνομη ανακοίνωση;

-Αναφέρεται υποτιμητικά σε “ανθρώπους που όχι μόνο αγνοούν βασικές παραμέτρους της λειτουργίας του Θεσμού, αλλά ουδέποτε ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με αυτόν ή ακόμα χειρότερα υιοθετούν απόψεις και αντιλήψεις που σκόπιμα επιχειρούν να διαβάλουν το κύρος και το έργο της Επιτροπής”. Πρόκειται για αντίληψη αλαζονική. Όλοι όσοι αντέδρασαν, συλλήβδην κατηγορούνται ότι έχουν άγνοια για την λειτουργία της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας  ή ακόμα και ότι συμμετέχουν σε προσπάθεια διαβολής της Επιτροπής. Το ότι αντιδρούμε σε αυταρχικές αποφάσεις που απλά περιορίζουν τα δικαιώματα μας, δεν τους περνά από το μυαλό…

-Συμφωνούμε ότι “οι κοινόχρηστες εκτάσεις, οι βραχονησίδες, οι παραλίες και οι αιγιαλοί ανήκουν συνολικά στον Κυθηραϊκό Λαό” και δηλώνουμε ότι αυτό ακριβώς θα υπερασπιστούμε μαζί με όλους τους πολίτες.

-Συμφωνούμε επίσης ότι “η Επιτροπή είναι εκ του Νόμου υποχρεωμένη να εισπράττει έσοδα για να μπορεί να λειτουργεί  και για να εκτελεί έργα”.  Απλά πρέπει να υπάρχει μέτρο στην είσπραξη εσόδων, στρατηγικός σχεδιασμός και αντιστοίχιση με έργα. Περιμένουμε να τεθούν αυτά υπόψη μας για να συμβάλλουμε με θετική διάθεση  στην υλοποίηση στόχων που βοηθούν στην ανάπτυξη του νησιού.

-Το να επιχειρείται η σύνδεση της φορολόγησης της Χύτρας με “εθνικά ζητήματα και με ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας”, νομίζουμε ότι θα σχολιαστεί  σε ευθυμογραφικές σελίδες…

Τέλος σημειώνουμε την πλήρη στήριξη μας στον θεσμό της  Επιτροπής  Εγχωρίου Περιουσίας. Έναν θεσμό που πρέπει να λειτουργεί όμως δημιουργώντας νέο πλούτο χωρίς να τον αφαιρεί από τους κατοίκους, χωρίς να παρεμποδίζει την προσέλκυση θαυμαστών της φύσης, περιπατητών, τουριστών, όλων. Μια λειτουργία η οποία θα υπερασπίζεται την ελεύθερη πρόσβαση όλων σε αυτά που μας κληροδότησε η φύση. Μια λειτουργία η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη προστατεύοντας τη φύση.

Για εμάς η πραγματική στήριξη του θεσμού σημαίνει :

α. Διαμόρφωση ενός στρατηγικού πλαισίου παραγωγικής ανάπτυξης για τα Κύθηρα και Αντικύθηρα , με αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει η ΕΕΠΚΑ. Πιστεύουμε ότι η ΕΕΠΚΑ έχει τεράστιες δυνατότητες συμβολής στην ανάπτυξη των Κυθήρων και Αντικυθήρων.

β. Διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου επικοινωνίας με επαγγελματίες και επιχειρήσεις των νησιών μας καθώς και με το ευρύτερο κοινό για την συμβολή τους στην διαμόρφωση αυτού το σχεδίου

γ.  Αναζήτηση χρηματοδότησης τόσο για την διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδίου όσο και για επιμέρους παραγωγικές, πολιτισμικές και κοινωνικές παρεμβάσεις προς όφελος των νησιών μας , χρησιμοποιώντας την κοινή περιουσία σαν πολλαπλασιαστικό μοχλό σχετικών επενδύσεων (πχ Ευρωπαϊκά προγράμματα, Περιφέρεια,  ακόμα και την συνεργασία με ιδιώτες εφόσον διασφαλίζονται τα συμφέροντα και ο έλεγχος από την ΕΕΠΚΑ).

δ. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε την δυνατότητα αξιοποίησης κοινών γαιών για παραγωγή φαρμακευτικών φυτών, τη βιοκαλλιέργεια, μικρές μεταποιητικές δραστηριότητες κλπ. Πολύ περισσότερα θα προκύψουν μετα από την στρατηγική μελέτη

Καταληκτικά ζητάμε  την εισαγωγή του θέματος της ορθής διαχείρισης της Εγχωρίου στο Δημοτικό συμβούλιο οπου θα επανέλθουμε με αναλυτικές προτάσεις.

Οι  δημοτικοί σύμβουλοι

Δημήτρης Κοντολέων

Γιώργος Διδυμιώτης

Μάνος Τριφύλλης

blank

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πιστεύω μια ρεαλιστική προσέγγιση που δίνει και μια διαφορετική, αναπτυξιακή προοπτική για την Εγχώρια Περιουσία για το καλό των νησιών μας. Θα έπρεπε να αποτελέσει βάση συμφωνίας από όλους και να δούμε να μπαίνει το κοινό καλό πάνω από όλα

    Πηγή: https://kythera.news/menoyme-edo-chrysi-parakatathiki-maziki-antidrasi-kythiraikoy-laoy/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 + twenty =