melvourni-politistiko-kentro
Φωτογραφία SBS Greek/Panos Apostolou

Οικονομική στήριξη για την συνέχιση και πλήρη ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ιεράς Μονής Άξιον Εστί, στο προάστιο Northcote της Μελβούρνης και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου των κτιρίων του Μοναστηριού υποσχέθηκαν σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη του Ομοσπονδιακού Εργατικού Κόμματος.

Στην περίπτωση που το κόμμα του Άντονι Αλμπανίζι κερδίσει τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η κυβέρνησή του θα ενισχύσει με δέκα εκατομμύρια δολάρια το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει στο Άξιον Εστί, έδρα του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Κερασούντος, Ευμένιου.

Για τα σχέδια, μίλησαν στο Πρόγραμμά μας, αρχικά ο αρχιτέκτονας Βασίλης Καβελλάρης.

Ο κ. Καβελλάρης παρουσίασε στους βουλευτές τα σχέδια και τις ηλεκτρονικές μακέτες του έργου.

Αυτήν την περίοδο εκπονείται το επιχειρηματικό μοντέλο πάνω στο οποίο θα λειτουργήσουν οι χώροι.

Το κόστος του έργου, όταν αυτό ολοκληρωθεί, αναμένεται να ανέλθει στα 70 εκατομμύρια δολάρια.

Το γενικότερο πρότζεκτ επιβλέπεται από τον Γιάννη Τατούλη, πρώην διευθυντή του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης.

Η ανάπλαση και αναβάθμιση των κτιριακών δομών της Ιεράς Μονής έχουν ήδη ξεκινήσει και η επιμέλεια ανήκει στον αρχιτέκτονα, Θανάση Ανδρονά.

Τις ανακοινώσεις έκανε o σκιώδης υπουργός των Εργατικών, αρμόδιος για Πολυπολιτισμικά Θέματα, Άντριου Τζιλς (Andrew Giles), ο οποίος εκλέγεται στην έδρα Scullin και βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο «Άξιον Εστί».

Ο κ. Τζιλς είπε ότι το κτίριο έχει μεγάλη συναισθηματική αξία και για τους Έλληνες της Μελβούρνης και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Northcote και του Darebin.

Σύμφωνα, με τον κ. Τζιλς, μια μελλοντική κυβέρνηση Αλμπαμπίζι δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση του κτιρίου και την ανάπλαση του πειρβάλλοντα χώρου με δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Σε δήλωσή της προς το Πρόγραμμά μας, η βουλευτης στην έδρα Cooper, Τζεντ Kέρνεϊ (Ged Kearney), είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη στήριξη από την ευρύτερη κοινότητα για το έργο αυτό.

Λέει ότι το ποσό των δέκα εκατομυρίων που υποσχέθηκε το κόμμα της είναι πολύ μεγάλο.

Πιστεύει ότι θα γίνει σημαντικό έργο σε ένα κτίριο το οποίο συνδέεται και με την παρουσία των Ελλήνων της Μελβούρνης, αλλά και το Τάγμα των Μικρών Θυγατέρων των Φτωχών («Little Sisters of the Poor»), στο οποίο κάποτε είχε την έδρα του.

Καθοριστικό ρόλο στην δέσμευση των Εργατικών για την χρηματοδότηση του έργου έπαιξε η ομογενής βουλευτής στην έδρα Calwell, Μαρία Βαμβακινού.

Η βουλευτής είπε ότι το όραμα για την ανάπλαση του κτιρίου και του γύρω χώρου του και την χρήση του ως πολιτιστικό χώρου χρονολογείται από την δεκαετία του 1990.

Δήλωσε συγκινημένη που το όραμα αυτό αρχίζει και παίρνει μια μορφή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το έργο εκιτμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2024, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Aρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Στο Μοναστήρι του Άξιον Εστί βρέθηκαν επίσης, ο πολιτειακός γερουσιαστής Νοτιοανατολικής Μητροπολιτικής Μελβούρνης Λι Ταρλάμης, η πολιτειακή βουλευτής στην έδρα Northcote, Κατερίνα Θεοφάνους και η δημοτική σύμβουλο στο Darebin, Έμιλυ Δημητριάδη.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × two =